Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η γιορτή της Αμυγδαλιάς αναβιώνει και πάλι στην Ύδρα

  • Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016 15:38
  • 1'

 

Την αναβίωση της αρχαιοελληνικής γιορτής των «Ανθεστηρίων» (ετήσια εορτή αναγέννησης της φύσης προς τιμή του θεού Διονύσου), και πιο συγκεκριμένα της γιορτής της «Αμυγδαλιάς», όπως γινόταν εδώ και πολλά χρόνια στην Ύδρα, πρόκειται να πραγματοποιήσουν φέτος το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 στην Καφετέρια Γωνία-Τσαγκάρη και ώρα 4:30μ.μ., φίλοι του εθίμου και συνεχιστές αυτής της παράδοσης.
Με ζωντανή μουσική και χορό είναι όλοι ευπρόσδεκτοι για να απολαύσουν αποκριάτικα εδέσματα και μπόλικο καλό κρασί.
Τη γιορτή έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας, η Ποιήτρια Αντρέα Δημητρίου και η Νεκταρία Κόκκου με τη βοήθεια της Ευδοξίας Μπισμπινικάκη-Καλαφάτη, ενώ μουσικά θα τους συνοδεύσει ο Θανάσης Δασκαλάκης με τους συνεργάτες του.
Αφού συγκεντρωθούν όλοι στο ως άνω σημείο συνάντησης, θα ακολουθήσουν μετά μουσικής και ασμάτων, μια πορεία μέχρι την ανθισμένη αμυγδαλιά που βρίσκεται στο γήπεδο, όπου θα πουν το τραγούδι της αμυγδαλιάς και παράλληλα θα έχουν ντύσει -κατά την παράδοση- τον γαμπρό και τη νύφη.

Τη σκυτάλη από τον Ποιητή-Συγγραφέα Γιάννη Γαβαλά, έχουν πάρει ως «πνευματικά τέκνα» όπως μας αναφέρουν, η Αντρέα και ο Θανάσης, που η πρώτη εδώ και 17 χρόνια θυμάται ανελλιπώς να συμμετέχει στη γιορτή της αμυγδαλιάς κυρίως στο σπίτι του Γιάννη Γαβάλα, με γλέντι, τραγούδια και χορό.

Ο Γιάννης Γαβαλάς συνέχισε το έθιμο αυτό από τους παλιότερους Υδραίους, ξεκινώντας ο ίδιος την ενασχόλησή του το 1985. Αναπολώντας μάς λέει: «Παιδάκι όταν ήμουν, άκουγα τους μεγάλους να λένε το τραγούδι της αμυγδαλιάς,«Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά, με τα χεράκια της και γέμισ' από τ΄ άνθη η πλάτη, η αγκαλιά και τα μαλλάκια της...» του Γιώργου Δροσίνη, (που πρωτοδημοσιεύτηκε στο σατυρικό «Ραμπαγάς» το 1882, με συνθέτη αργότερα τον Γεώργιο (Τζώρτζη) Κωστή).

Οι παλιοί γλεντζέδες έπιναν το κρασάκι τους και τραγουδούσαν για την αμυγδαλιά. Με εντυπωσίαζε πολύ όλη αυτή η δραστηριότητα των μεγάλων, που υμνούσαν ουσιαστικά την Άνοιξη και 100 χρόνια μετά, την πρώτη δημοσίευση της αμυγδαλιάς του Δροσίνη, το 1985 συγκεκριμένα, άρχισα να πραγματοποιώ εγώ ο ίδιος συστηματικά τη γιορτή».

Καλή επιτυχία ευχόμαστε στη γιορτή της αμυγδαλιάς, ένα έθιμο που από την αρχαιότητα συνεχίστηκε και πλαισίωσε στη συνέχεια τη λαϊκή μας παράδοση και που χρόνια τώρα γίνονται προσπάθειες να κρατηθεί ζωντανό, σαν μνεία προς τους παλιότερους. Αυτούς που με τόση επιμονή αλλά και μεράκι το διατηρούσαν. Σήμερα συνεχιστές η Αντρέα, η Νεκταρία και ο Θανάσης, αλλά και όποιος εθελοντικά έχει την όρεξη να βοηθήσει, κρατούν όλοι μαζί την παράδοση ζωντανή και καλούν όλο τον κόσμο να παραστεί στη γιορτή.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 6946837175