Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 15η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών

  • Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015 20:14
  • 2'

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Καστελόριζο η 15η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών (ESIN) στις 23 & 24 Σεπτεμβρίου 2015. Η 15η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών φιλοξενήθηκε από το Ελληνικό μέλος της, το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, στρέφοντας την προσοχή της στο Πρόγραμμα για τη Γαλάζια Ανάπτυξη της Ε.Ε. Η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών - ESIN εξέφρασε την προειδοποίηση ότι: Η τρέχουσα κρίση δεν πρέπει να αποτρέψει την Ε.Ε. να συνεχίσει τις εργασίες της επί των ζητημάτων εδαφικής συνοχής, καθώς αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των νησιών- σύμφωνα με το Άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ζητήματα στα οποία η ESIN συνεχίζει να πρωτοπορεί.

 

edmn2

Ο Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος του ΕΔΜΝ και νεοεκλεγείς Αντιπρόεδρος ως εκπρόσωπος των Νησιών του Νότου, στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, δήλωσε: “Όπως ακούσαμε στο Καστελόριζο, ένα νησί που βρίσκεται στην εσχατιά της Ευρώπης, το Πρόγραμμα της Γαλάζιας Ανάπτυξης αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία προσφοράς βοήθειας προς τα μικρότερα νησιά, ιδιαιτέρως στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών και σχεδίων με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής ύφεσης, μέσω καινοτόμων δράσεων, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Φυσικά, τα θέματα βελτιωμένης συνδεσιμότητας – προσπελασιμότητας των νησιών μας αποτελούν την ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα στα νησιά μας. Ωστόσο, για να επιτύχει αυτή η στρατηγική, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την αδήριτη ανάγκη εμπλοκής των τοπικών φορέων και ενδιαφερομένων μερών κατά την ανάπτυξη της εν λόγω στρατηγικής σε επίπεδο βάσης”.
Αυτό ειπώθηκε σαφώς από πολλούς Έλληνες εκπροσώπους νησιών. Ο εκπρόσωπος του Δήμου Σπετσών Σπύρος Φαρδέλλος αλλά και η Μαρία Καμμά, Δήμαρχος Τήλου, του νησιού που λειτούργησε το δικό τους πλοίο αλλά αναγκάστηκε να το ακινητοποιήσει, λόγω ανεπίλυτων ζητημάτων σχετικά με τις κρατικές επιδοτήσεις, παρά το ασύγκριτα μικρότερο κόστος του για το δημόσιο κορβανά, το επεσήμαναν ως Γεγονός το οποίο τονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη ο Δήμαρχος να είναι ο Συνολικός Μάνατζερ του νησιού (CITY MANAGER ) και ο μόνος ο οποίος μπορεί να συνυπολογίσει το συνολικό όφελος του νησιού του.
Ο κ. Bengt Almkvist, Πρόεδρος του ESIN, άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ακαδημαϊκή έρευνα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πού παρουσίασε ο καθ Ιωάννης Σπιλάνης εκ μέρους και της ομάδας των καθηγητών Μαρίας Λεκάκου και Γεώργιου Ρεμούνδου, σχετικά με την ακτοπλοϊκή ανάγκη των νησιών. Ο ίδιος δήλωσε: “Όταν ξεκινήσαμε το ESIN, πριν από 15 έτη, ο ορισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί νησιών δε συμπεριελάμβανε πολλά από τα νησιά μας που έχουν πολύ λίγους κατοίκους. Επιτύχαμε να το αλλάξουμε.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Άτλαντας, Έρευνες σχετικά με το ακτοπλοϊκό κλπ), θα προσδώσουν στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα μία καλύτερη εικόνα της πραγματικότητας. Τα εργαλεία αυτά θα είναι χρήσιμα στη συνέχιση του αγώνα υπέρ των μικρών νησιών της Ευρώπης σε κάθε κυβερνητικό επίπεδο“.
Ο κ. Μιχάλης Αχλαδιώτης, Αντιδήμαρχος Καστελορίζου, ήταν ιδιαιτέρως ευτυχής με τα αποτελέσματα του συνεδρίου καθώς το όμορφο νησί του καλείται να ανταποκριθεί σε πολλές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η έλλειψη πόσιμου νερού καθώς και ζητήματα πρόσβασης.
Θέσεις σχετικά με την Γαλάζια Ανάπτυξη και πώς αυτή επηρεάζει τις μικρονησιωτικές κοινωνίες, εξέφρασαν και οι: Έλενα Παναγή τ. Δήμαρχος Χάλκης, Αντώνης Δεμένεγας τ. Δήμαρχος Κέας, ο Σπύρος Αργυρός τ. Αντιδήμαρχος Μαθρακίου.
Η Γαλάζια Ανάπτυξη πρέπει επίσης να υποστηριχθεί σε κάθε επίπεδο, και ο κ. Κωνσταντίνος Βλάχος από το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και τουρισμού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι με βάση σχετική εγκύκλιο η νέα πολιτική συνοχής δίνει την δυνατότητα της χρήσης μιας ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής η οποία θα έδινε στους μικρονησιωτικούς δήμους και σε άλλα συνεργατικά σχήματα το ρόλο που χρειάζονται ώστε να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης χωρικής προσέγγισης.