Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τι συζητήθηκε και ποια είναι τα αποτελέσματα του 6ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου

  • Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 12:55
  • 3'

 

Με έναν ιδιαίτερο και καινοτόμο τρόπο η "Αδελφότης των Υδραίων Αθηνών" διοργάνωσε το 6ο Ναυτιλιακό Συνέδριο, το Σάββατο, 3 Οκτωβρίου, με θέμα “Πειραιάς και Ελληνική Κρίση”. Το Συνέδριο που έγινε με τη μορφή ανοιχτής συζήτησης πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, του Δήμου Ύδρας, της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας και του Propeller Club Piraeus. Χορηγοί του Συνεδρίου ήταν η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), η Seaborne Capital Advisors Ltd, η Hellenic Seaways και η Amuse Concept Events.
Εκπρόσωποι Οργανισμών και Ενώσεων που απαρτίζουν τη ''Συστάδα'' της Ελληνικής Ναυτιλίας (Cluster), έδωσαν το παρών, ενώ άλλοι χαιρέτησαν την εκδήλωση με επιστολές τους, εκφράζοντας τις θέσεις τους για το πώς βιώνουμε την κρίση της Ελληνικής οικονομίας και κατά πόσο αυτή επηρεάζει την πορεία της Ελληνικής Ναυτιλίας και κατ’ επέκταση του Πειραιά.
Ο Προέδρος της Αδελφότητος των Υδραίων Αθηνών (www.aya.com.gr) κ. Γιάννης Σαχίνης άνοιξε το Συνέδριο ευχαριστώντας τόσο τους παρευρισκόμενους όσο και τους χορηγούς και αναφέρθηκε στην ιστορία της Αδελφότητος και της Ύδρας και διάβασε χαιρετισμό του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα.
Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γιώργος Ε. Κουκουδάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ναυτιλιακής κοινότητας ότι κάθε Υδραίος υποστηρίζει με χαρά εκδηλώσεις για την Ελληνική Ναυτιλία. Τόνισε ότι η Ύδρα έχει επενδύσει στην δημιουργία συνεδριακών χώρων και ότι όλος ο Υδραίικος λαός καλωσορίζει την εκδήλωση. Άλλωστε, συνέχισε, σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες πρέπει να αναγνωρίζουν τον καταλυτικό ρόλο των Υδραίων, τόσο στον αγώνα της ανεξαρτησίας των Ελλήνων, όσο και στην ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας.
Το συντονισμό του Συνεδρίου ανέλαβε ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης, Προέδρος του Propeller Club of Piraeus και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για το πλήθος των εκπροσώπων ναυτιλιακών σωματείων που ήρθαν στην Ύδρα για συνεργαστούν και να βρουν από κοινού τρόπους για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας και κατ’ επέκταση του Πειραιά. Ο κ. Ξηραδάκης τόνισε, ότι η πιο σύντομη και ασφαλής τοποθέτηση κάποιου για το μέλλον του Πειραιά θα ήταν η πρόβλεψη για την «απόλυτη καταστροφή του και σε μεγάλο βαθμό ολόκληρης της Ελληνικής Οικονομίας, σε περίπτωση που οι ναυτιλιακές εταιρίες αποφασίσουν να μεταφερθούν σε άλλη χώρα». Τα ερωτήματα λοιπόν είναι: Υπάρχει φόβος ο Πειραιάς να απωλέσει την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια ναυτιλία και κατά πόσο έχει επηρεάσει η κρίση την ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας; Αυτά και άλλα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν οι κ.κ. Γιάννης Τριφύλλης - Μέλος Δ.Σ. του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Μιχάλης Σακέλλης - Πρόεδρος ΣΕΕΝ, Θεόδωρος Κόντες - Πρόεδρος Ένωσης Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας , Χαράλαμπος Σημαντώνης - Πρόεδρος ΕΕΝΜΑ, Κωνσταντίνος Μουτζούρης - Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, Μάνος Λορέντζος - Πρόεδρος HCLBA, Ελένη Θανοπούλου - Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ειρήνη Νοτιά-Founder PROJECT CONNECT και ο κ. Διονύσης Πολέμης – Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Τα συμπεράσματα του συνεδρίου επιγραμματικά ήταν η ανησυχία των εκπροσώπων της Ναυτιλίας για την πιθανή μή διατήρηση του υπάρχοντος νομικού και φορολογικού καθεστώτος λειτουργίας της ελληνικής ναυτιλίας αλλά και του τερματισμού των capital controls των τραπεζών που εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία των εταιριών. Η επιστροφή των τραπεζών στην πρότερη κατάσταση είναι αναγκαία για την επανέναρξη εισαγωγής ναυτιλιακού συναλλάγματος που πλέον δεν εισέρχεται στην χώρα λόγω των περιορισμών.
Το ευχάριστο νέο του Συνεδρίου ήταν ότι τα αποτελέσματα των ακτοπλοϊκών εταιριών επηρεάστηκαν σε μικρό βαθμό από την οικονομική κρίση, κυρίως λόγω κάποιων θετικών παραγόντων. Πρώτον, η αύξηση του τουρισμού από το εξωτερικό, δεύτερον η πτώση των τιμών των καυσίμων και τρίτον οι επιπτώσεις στο Αιγαίο από την πτώχευση των τριών μεγάλων εταιριών. Η ανάπτυξη της Κρουαζιέρας συνεχίστηκε, έστω και με μικρούς ρυθμούς, κυρίως λόγω των συνθηκών που επικρατούν στη Μέση Ανατολή και την στροφή των εταιριών προς το Αιγαίο. Αν και τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά για το μέλλον, υπάρχει ωστόσο η πρόταση να γίνουν οι απαραίτητες αναπτυξιακές ενέργειες στο χώρο των Λιμανιών με σκοπό την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των μεγάλων εταιριών.

 

Τα Λιμάνια της χώρας δύναται να αναπτυχθούν μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και των ήδη ολοκληρωμένων μελετών που πρέπει να υλοποιηθούν. Αυτό θα διευκολύνει παράλληλα την ανάπτυξη της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας αλλά και του Τουρισμού με σκάφη αναψυχής.
Η γενικότερη ύφεση στην Ελλάδα επηρεάζει άμεσα όλα τα παραναυτιλιακά επαγγέλματα και κυρίως υποβοηθητικών εργασιών. Ο κατασκευαστικός και επισκευαστικός κλάδος έχουν καταρρεύσει, όπως επίσης και ο Τραπεζικός κλάδος της Ναυτιλίας αφού πλέον οι περισσότερες εργασίες γίνονται στο εξωτερικό. Έτσι, παρατηρείται μία συρρίκνωση δραστηριοτήτων παραναυτιλιακών εταιριών.
Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα του Συνεδρίου αφορά στην ανάγκη εξεύρεσης πόρων για την ενίσχυση της εκπαίδευσης του κλάδου, αλλά και την ανάπτυξη των Ελληνικών Ναυτιλιακών σχολών που αναμφισβήτητα έχουν την δυνατότητα να παράγουν στελέχη που θα μείνουν και θα συνεισφέρουν στην μεγάλη Ελληνική Ναυτιλία.