Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταγγελία-διαμαρτυρία για την κατάργηση επιδότησης της ταχυδρομικής διακίνησης των εντύπων των μελών της ΕΔΙΠΤ

Σε ανοιχτή καταγγελία-διαμαρτυρία προέβη η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), έτος Ιδρύσεως 1939 γιατί σύμφωνα με το άρθρο 40 του νέου Νόμου εντελώς αιφνιδιαστικά και αδικαιολόγητα καταργείται η μικρή επιδότηση από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης της ταχυδρόμησης των 400 αντιτύπων ανά έκδοση που ίσχυε μέχρι σήμερα ΜΟΝΟ για τα έντυπα των Μελών της ΕΔΙΠΤ και για όσα θα μπορούσαν να είναι Μέλη της ΕΔΙΠΤ, ενώ διατηρείται πάλι μόνο για τις ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες που περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ν. 3548/2007. Αυτή η απόφαση θα αποβεί καταστροφική για πολλές περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες που με πολύ κόπο και την πενιχρή αυτή ενίσχυση τα τελευταία χρόνια προσπαθούσαν να επιβιώσουν για να στηρίξουν τον τόπο τους.

Αναλυτικά το κείμενο:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), η δεύτερη αρχαιότερη δημοσιογραφική-εκδοτική οργάνωση στην Ελλάδα (έτος ιδρύσεως 1939), που εκπροσωπεί 220 έντυπα -εφημερίδες και περιοδικά- με αναγνωστικό κοινό που υπερβαίνει τους 2.000.000 αναγνώστες
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ
γιατί σύμφωνα με το άρθρο 40 του ν. 4487/2017 «Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, τροποποίηση του ν. 3548/2007, σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού Τύπου κ.α.», που έφερε αιφνιδιαστικά στη Βουλή το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, χωρίς καμία ολοκληρωμένη διαβούλευση με τους φορείς και ψηφίστηκε στις 9 Αυγούστου 2017, καταργείται αναιτιολόγητα το ειδικό μειωμένο τιμολόγιο για την διακίνηση των 400 πρώτων αντιτύπων ανά έκδοση ΜΟΝΟ για τα έντυπα των Μελών της ΕΔΙΠΤ, ενώ διατηρείται για το υπόλοιπο κομμάτι του Περιφερειακού Τύπου. Πρόκειται για μία αδικαιολόγητη και αχαρακτήριστη απόφαση του Υπουργείου που θα αποβεί καταστροφική για πολλές περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες, αλλά και αρκετά κλαδικά έντυπα, που με πολύ κόπο και την πενιχρή αυτή ενίσχυση τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να επιβιώσουν για να στηρίξουν τον τόπο ή τον κλάδο τους.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση διόρθωση της συγκεκριμένης διάταξης, προκειμένου να μην πέσει η οριστική «ταφόπλακα» σε όλες ανεξαιρέτως τις μηνιαίες τοπικές εφημερίδες αλλά και στα κλαδικά έντυπα της χώρας, που καλύπτουν αποκλειστικά τους μεγαλύτερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και τους επαγγελματίες αυτών.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

* Στην ΕΔΙΠΤ είναι μέλος η "Φωνή της Ύδρας".

Σχετικά Άρθρα