Greek English

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018     

undefined

Π. Χατζηπέρος για το Σαν Τζόρτζι: Να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη από τον Υπουργό με αποδοχή της γνωμοδότησης του ΝΣΚ

Οκτ 04, 2017, 15:59

Δελτίο τύπου για τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τη δικαίωση της Ύδρας, εξέδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος:

Μετά από έρευνα περίπου 10 μηνών, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δικαίωσε το νησί της Ύδρας και με γνωμοδότηση 43 σελίδων γνωμοδότησε οριστικά ότι το νησί του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζόρτζι) ανήκει στον Δήμο Ύδρας.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει και όσους συστρατευτήκαμε με τον Δήμαρχο Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκη στην δίκαιη προσπάθεια του και μεταξύ άλλων τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρο, ο οποίος, με όπλο σχετική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Π.Ε. Νήσων, με επανειλημμένες επιστολές και παραστάσεις του στην Εθνική Στατιστική Αρχή και στο Υπουργείο Εσωτερικών έθετε και αυτός το πρόβλημα και ζητούσε την δίκαιη για την Ύδρα διευθέτηση του.
Θυμίζουμε ότι το Σαν Τζόρτζι ανήκε από το έτος 1834 στα χωρικά όρια της Επαρχίας Ύδρας αρχικά και του Δήμου Ύδρας από το έτος 1912 και εντεύθεν. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή με την υπ’αρ.11247/28.12.2012 απόφαση του Προέδρου της, η οποία συνδεόταν με την..... απογραφή του έτους 2011, καταχώρησε εσφαλμένα (;;;;) και αναρμοδίως –όπως ομόφωνα γνωμοδότησε το ΝΣΚ- τη νήσο του Αγίου Γεωργίου στο Δήμο Λαυρεωτικής, αντί του Δήμου Ύδρας στον οποίο υπάγεται διοικητικά. Κατά το ΝΣΚ η εν λόγω απόφαση υπόκειται σε τροποποίηση λόγω του ότι απεικονίζει εσφαλμένα την διοικητική διάρθρωση της χώρας. Το επόμενο βήμα θα είναι η αποδοχή της υπ’αρ.171/2017 γνωμοδότησης του ΝΣΚ από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη και μετά η Ελληνική Πολιτεία να μεριμνήσει για την ανάκληση όλων των διοικητικών πράξεων της αναφορικά με την υπαγωγή του Σαν Τζώρτζι στο Δήμο Ύδρας.
Ο κ. Χατζηπέρος, μετά από αυτήν την εξέλιξη, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι οι προσπάθειες όλων όσων στοιχηθήκαμε δίπλα στον Δήμαρχο Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκη, επιτέλους ευόδωσαν. Έχω εμπιστοσύνη ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Π. Σκουρλέτης, ο οποίος είναι αναμφισβήτητα προσηλωμένος στη νομιμότητα και στη διαφάνεια, θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη για τους Υδραίους, με το να αποδεχτεί την υπ’αρ.171/2017 γνωμοδότηση του ΝΣΚ και με το να μεριμνήσει για την ανάκληση εκείνων των διοικητικών πράξεων αρμοδιότητάς του που λανθασμένα υπήγαγαν το νησί στο Δήμο Λαυρεωτικής. Πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει και στην οικονομική τόνωση του νησιού καθώς τα έσοδα από το μεγαλύτερο νησιωτικό αιολικό πάρκο της Μεσογείου που βρίσκεται πάνω στο Σαν Τζώρτζι, θα κατευθυνθούν επιτέλους στο Δήμο της Ύδρας, που είναι και ο νόμιμος δικαιούχος τους».

ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΣΚ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΝ ΤΖΩΡΤΖΙ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΗΣΩΝ

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη πραγματοποιήθηκε σήμερα 4 Oκτωβρίου 2017 με τους κ.κ. Βουλευτές Ε. Σταματάκη, Γ. Γεννιά, Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Π. Χατζηπέρο, Δήμαρχο Ύδρας Γ. Κουκουδάκη, Δημοτικό Σύμβουλο Π. Ράππα, τους νομικούς συμβούλους της Περιφέρειας Αττικής Ο. Σαββίδου και του Δήμου Ύδρας Γ. Μαραγκού, για το ζήτημα της βραχονησίδας του Σαν Τζώρτζι.
Οι παρευρισκόμενοι ενημέρωσαν τον Υπουργό για την τεκμηριωμένη υπ’ αρ. 171/2017 γνωμοδότηση του ΝΣΚ η οποία δικαιώνει πλήρως τον Δήμο Ύδρας, αναφορικά με την υπαγωγή της νησίδας του Αγ. Γεωργίου (Σαν Τζώρτζι) στα διοικητικά όρια του Δήμου Ύδρας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων στηρίζοντας το αίτημα του Δημάρχου Ύδρας για άμεση αποδοχή της γνωμοδότησης από τον Υπουργό, δήλωσε ότι η δικαιοσύνη αποκατέστησε το ηθικό, νόμιμο και δίκαιο αίτημα του ιστορικού νησιού της Ύδρας και των Υδραίων.
Η Ύδρα είναι ένα υπερπροστατευόμενο νησί από κάθε άποψη - καλώς είναι - πλην όμως, το γεγονός αυτό (αρχαιολογία, πολεοδομία, δασαρχείο κλπ) επιφέρει σοβαρές οικονομικές και όχι μόνο επιπτώσεις για τους κατοίκους. Τα έσοδα που θα προκύψουν από την αξιοποίηση της νησίδας του Αγ. Γεωργίου ως αιολικού πάρκου, θα αμβλύνουν κατά κάποιο τρόπο το δυσβάστακτο κόστος διαβίωσης για τους κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Είναι μοναδική ευκαιρία για τον Υπουργό να γράψει ιστορία...

exodos ydra

newsletter

Η Επικαιρότητα της Ύδρας στo email σας