Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πάμε σαν άλλοτε... 80 χρόνια πριν ζωντανεύουν σε ένα δωμάτιο!

  • Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 18:56
  • 1'

Πώς θα σας φαινόταν αν ξυπνούσατε ένα πρωί στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, όπως θα ήταν 80 χρόνια πριν; Μη σας φανεί καθόλου ουτοπική αυτή η ιδέα, ούτε και λίγο ονειρική. Το ξενοδοχείο «Σοφία» ιδιοκτησίας Αγγελικής και Βασιλικής Αεράκη στην παραλία του νησιού μας, κλείνοντας τα 80 χρόνια λειτουργίας του, δημιούργησε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, έναν χώρο ουσιαστικά μουσειακό με τον αντίστοιχο παλιό εξοπλισμό φιλοξενίας!
Το ξενοδοχείο «Σοφία» ήταν το πρώτο της Ύδρας, και το εμπνεύστηκε ο παππούς της Σοφίας Φώκα-Τσούρτη, Λουκάς Τσιγκάρης. Η μακρά λειτουργία αλλά και η αντοχή του στον χρόνο, του δίνει μια αίγλη υπεροχής και αρχοντιάς που ευτυχώς δεν πέρασε, αλλά αφήνει ακόμα ανεξίτηλη τη σφραγίδα της.
Κάθε εικόνα σ' αυτό τον χώρο είναι και μια μοναδική μνήμη και μια οπτική πανδαισία. Τι να πρωτοδεί κανείς; Το μονό κρεβάτι με τα κλινοσκεπάσματα τα κεντητά με το αζούρ. Αλήθεια τόσο αρχοντικά με το λογότυπο του ξενοδοχείου! Το λαβομάνο και τα έπιπλα. Το παλιό γραφείο με το λεύκωμα και την τότε γραφική ύλη. Την κούνια της νονάς Σοφίας. Τα νυχτικά και τα ρούχα παππούδων και γιαγιάδων. Και ακόμα σερβίτσια, σφουγγάρια, παλιές φωτογραφίες, διακοσμητικά, το φαρμακείο της εποχής που είναι ένα χειροποίητο κασελάκι με τα είδη του ανέπαφα, τη λουσέρνα (είδος λυχναριού με λάδι), το χρηματοκιβώτιο που είναι ένα μπαουλάκι, τα λινά κοφτά με τους θεούς Άρη και Αθηνά. Τον ξύλινο groom του ξενοδοχείου που κρατούσε τις κάρτες στην είσοδο.
Κάθε γωνιά, κάθε σημείο, είναι ένα έργο τέχνης που κάτι έχει να σου διηγηθεί. Όλα διακοσμημένα με την αύρα του χθες, αλλά κυρίως με τον σεβασμό που δείχνουν οι αξιόλογες ιδιοκτήτριες του «Σοφία», που είχαν αυτή την περίφημη ιδέα.
Ας χαθούμε για λίγο, σ' αυτό το νοσταλγικό ταξίδι 80 χρόνια πριν. Και ας γίνουμε φιλοξενούμενοι του «Σοφία», ξαπλώνοντας στα λινά σκεπάσματα μιας εποχής, που μπορεί να έφυγε, αλλά η αισθαντική της μαγεία είναι ακόμα εδώ!

Ελένη Χριστοδούλου

 

photo: fonitisydras