Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Της μαργαρίτας το κίτρινο χρώμα

  • Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019 12:22
  • 1'

 

Άνοιξη στην Ύδρα και λίγο-λίγο η φύση αχνοϋφαίνει το πολύτιμο πολύχρωμο μωσαϊκό της, σε κάθε μέρος του νησιού, από το βουνό, τις πλαγιές και τις παραλίες μέχρι τους κήπους και τα περιβόλια με τους λεμονανθούς να ευωδιάζουν. 

Άνοιξη η ωραιότερη εποχή, η πιο ενθουσιώδης, η αρωματισμένη και ποικιλόχρωμη που φωτίζει τους δρόμους δεξιά και αριστερά με το κίτρινο της μαργαρίτας, κοκκινίζει τις πρασινάδες με την εύθραυστη παπαρούνα, και αρωματίζει βράχια και πέτρες με τα αγριολούλουδα που δίνουν ζωή στη στεριά και αγναντεύουν περήφανα τη θάλασσα.

Η άνοιξη είναι η παιδική ηλικία του έτους είχε πει ο Άγγλος Ποιητής, Άλφρεντ Τέννυσον. Πράγματι η άνοιξη εδώ στην Ύδρα μοιάζει να της δίνει μια παιδικότητα, μια αθωότητα. Δεν χορταίνεις να απολαμβάνεις το τοπίο, που εναλλάσσεται. Μοιάζει με χαρούμενο παιδί που ρίχνει κάτω στο χώμα τα παιχνίδια του και ανέμελα σκαρώνει ιστορίες και περιπέτειες.

Οι μαργαρίτες κατακίτρινες ενθουσιάζουν. Αγκαλιές με λουλούδια είναι έτοιμες να γεμίσουν βάζα. Αγκαλιές φυτρωμένες στη γη, σηκώνουν ψηλά τα κεφάλια τους για να προβάλλουν την όμορφη όψη τους στο απέναντι νησάκι. Σαν να εξουσιάζουν το χώμα και τον χώρο που βρίσκονται. Σαν να ξέρουν ότι συνυπάρχουν στο εορταστικό πανηγύρι της φύσης.

Της μαργαρίτας το κατακίτρινο χρώμα, σε συνεπαίρνει σαν το κοιτάς να απλώνεται χρυσό ολόγυρα και τόσο ζωντανό σαν να σου μιλάει. Ο ήλιος πλέκει τις ακτίνες του και κάνει την μαργαρίτα από λουλούδι του αγρού να μεταμορφώνεται σε πανέμορφη μαλαματένια οπτασία.

Η άνοιξη κεντάει μια πανέμορφη ζωηρή φορεσιά και δεν σταματάς να ανασαίνεις τον καθαρό αέρα γεμίζοντας από Ύδρα, ήλιο και χαρά!

Ελένη Χριστοδούλου