Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποκλειστική συνέντευξη του Άγγελου Κοτρώνη στη "Φωνή της Ύδρας"

Μια πρόσκληση στο σπίτι του Άγγελου Κοτρώνη, ένας φιλικός διάλογος και μια αυθόρμητη συζήτηση έφερε το αποτέλεσμα της συνέντευξης που δημοσιεύουμε.

Πρόκειται για μια εφ’ όλης της ύλης, αποκλειστική συνέντευξη για τα τεκταινόμενα στην Ύδρα, με καίριες απόψεις, έντονο προβληματισμό, αλλά και απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα.
Ως Δήμαρχος κατά την προηγούμενη θητεία, ο Άγγελος Κοτρώνης άφησε τη «σφραγίδα» του και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τον ρωτήσαμε μεταξύ άλλων, για την αποστασιοποίησή του από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, για το πώς κρίνει ο ίδιος τη σημερινή κατάσταση, ποια είναι η γνώμη του για την πορεία του νησιού και τι σκέφτεται για το άμεσο μέλλον. 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:


Ο Άγγελος Κοτρώνης δυναμικά παρών


Κύριε Κοτρώνη, με μια θητεία 3 χρόνων και λίγων μηνών, καταφέρατε ως Δημοτική Αρχή να λύσετε οριστικά το πρόβλημα του πόσιμου νερού, με το μεγάλο έργο της αφαλάτωσης. Μετράτε, επίσης, ένα μεγάλο απολογισμό πεπραγμένων και κυρίως καταφέρατε μια ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας, αλλά και ένα γενικότερο νοικοκύρεμα στο Δήμο. Πιστεύετε ότι ο κόσμος δεν αξιολόγησε σωστά το έργο που έγινε κατά τη θητεία σας, και σας έφερε να χάνετε στις εκλογές με ελάχιστη πάντα διαφορά ψήφων;DSC mesa1

Αγαπητή κ. Χριστοδούλου, η θητεία μας στο Δήμο, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, ήταν μια πολύ σύντομη θητεία 3 χρόνων και κάτι μηνών, όση περίπου η μέχρι τώρα θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής. Συγκρίσεις δε θα κάνω, γιατί το θεωρώ ανώφελο και περιττό. Αυτό το αφήνω στην κρίση του Υδραϊκού λαού και στους φίλους της Ύδρας.
Σε αυτό το λίγο χρονικό διάστημα καταφέραμε πολλά. Τόσα που και εμείς οι ίδιοι αναρωτιόμαστε πως έγινε αυτό το θαύμα! Δεν πρόκειται όμως περί θαύματος. Είχαμε υποσχεθεί στον Υδραϊκό Λαό να φέρουμε στο νησί μας την πρόοδο και την ευημερία. Στρωθήκαμε στη δουλειά.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, εκτός μερικών μικρών εξαιρέσεων, εργάστηκαν με πάθος και ανιδιοτέλεια. Η Προϊσταμένη και όλο το προσωπικό του Δήμου, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Τους ευχαριστώ όλους, καθώς και όλους τους φίλους μου, που «εκμεταλλεύτηκα» την καλοσύνη τους !
Ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, πάντα στάθηκαν στο πλευρό μας συμπαραστάτες και αρωγοί. Τους ευγνωμονούμε.
Είχαμε όραμα, σχεδιασμό, στόχους, γνώσεις, γνωριμίες και προπαντός είχαμε μπροστά μας την Ύδρα, που μετά από ατελείωτα χρόνια απραξίας έπρεπε να αλλάξει. 
Μέριμνά μας ήταν η πραγματοποίηση έργων ουσίας, έργων υποδομής, που θα άλλαζαν την εικόνα του νησιού μας και θα το καθιστούσαν πρότυπο.
Το σπουδαίο έργο της αφαλάτωσης έλυσε οριστικά το αιώνιο πρόβλημα της ύδρευσής της με τον καλύτερο τρόπο. Ποτέ δε θυμόμαστε στην Ύδρα να ανοίγουμε τη βρύση μας και να πίνουμε νερό. Ένα έργο που έγραψε εποχή και πέρασε στην Ιστορία.
Το Μετόχι, κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο, έγινε πραγματικότητα. Ανήκει πλέον στη δικαιοδοσία της Ύδρας. Μέχρι σήμερα εκεί δεν έχει γίνει κάτι, ενώ θα έπρεπε, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.
Το Γήπεδο, η Σημαδούρα, ο δρόμος Καμίνι - Βλυχός, η επίστρωση των ρεμάτων με καλντερίμι στα Καλά Πηγάδια και στο Καμίνι, η χάραξη της γραμμής του αιγιαλού στο ακίνητο του Δήμου στο Μανδράκι και οι απαιτούμενες ενέργειες που έγιναν, ώστε σήμερα το σπουδαίο αυτό ακίνητο, απαλλαγμένο από τα βάρη του παρελθόντος, να μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης, στο λιμάνι του νησιού μας με τη φροντίδα του άξιου Προέδρου του Δ.Λ.Τ.Υ. έγιναν πολλά και σημαντικά έργα, όπως η ανύψωση του κρηπιδώματος κάτω από την οικία Παπαθανασίου, η αλλαγή των κιγκλιδωμάτων στον προβλήτα και άλλα πολλά (μικρός ο χώρος για να τα αναφέρω όλα), η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, ό,τι απέμεινε, (περιουσιολόγιο, δηλαδή) με τοπογραφικά κλπ., ώστε ουδείς πλέον να μπορεί να την αμφισβητήσει και να την καταπατήσει, η Σήμανση των Μονοπατιών του νησιού μας, που αύξησαν τον πεζοπορικό τουρισμό και έδωσαν το έναυσμα για την πραγματοποίηση των Αγώνων Ορεινού τρεξίματος, το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, (ευχαριστούμε θερμά τους Εθελοντές Πυροσβέστες), το νέο κτήριο των Υπηρεσιών του Δήμου, η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ανταποδοτική ανακύκλωση, οι φωτοβολταϊκοί κάδοι, το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, (τώρα αν ακόμα υφίστανται, μάλλον υπολειτουργούν), το νοικοκύρεμα του Δήμου μας σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στα οικονομικά του. 3.500.000 ευρώ χρέος παραλάβαμε και καταφέραμε να τα ξεχρεώσουμε, αφήνοντας με την αποχώρησή μας πλεόνασμα στο Δήμο 600.000 ευρώ, 12.000.000 ευρώ για το βιολογικό καθαρισμό της Ύδρας και είχαμε αρχίσει σοβαρές ενέργειες για τη διαχείριση των σκουπιδιών στο νησί μας. Η μόνη εφικτή και ενδεδειγμένη λύση.
Αφήσαμε εγκεκριμένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες μελέτες (με χορηγία) για τη Δημοτική αγορά και τη διαμόρφωση του αντλιοστασίου μεταξύ Λιμεναρχείου και Μουσείου.
Τιμήσαμε με τις προτομές τους πέντε επιφανείς Υδραίους ζωγράφους, επίσης με χορηγία. Ασφαλίσαμε όλους τους κατοίκους της Ύδρας, για έκτακτες ανάγκες υγείας, με τη δωρεάν μεταφορά τους μέσω Interamerican σε νοσοκομεία, πρόγραμμα που η σημερινή δημοτική αρχή δε συνέχισε. Ευτυχώς, μετά από δική μας παράκληση, ανέλαβε τη συνέχιση αυτού του προγράμματος η φίλη κ. Ιωάννα Παπαδόπουλου, της γνωστής εταιρίας μπισκότων.
Δημιουργήσαμε Τράπεζα Αίματος με εθελοντική αιμοδοσία και άλλα πολλά ...DSC mesa2
Μετά από όλα αυτά, δε νομίζω, αγαπητή κ. Χριστοδούλου ότι ο κόσμος δεν αξιολόγησε σωστά το έργο μας. Η αγάπη που εισπράττουμε καθημερινά και η προσμονή του, το αποδεικνύουν περίτρανα.
Προσωπικά, αλλά και οι άξιοι συνεργάτες μου, ποτέ δεν ασχοληθήκαμε με το θέμα της επανεκλογής μας. Είχαμε σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε. Τα περισσότερα έργα ήταν σε εξέλιξη και έπρεπε να τελειώσουν. Ήξερα καλά ότι αν κάτι πήγαινε στραβά στις εκλογές, θα ήταν δύσκολο να τελειώσουν.
Δεν είμαι πολιτικός, δεν είμαι «πολιτικάντης», δε θέλω, ούτε θα γίνω ποτέ. Όλα αυτά τα απεχθάνομαι.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αγαπώ όλους τους συμπολίτες μου και πάντα θα είμαι στη διάθεσή τους, πρόθυμος να τους υπηρετήσω.
Είναι καιρός να δούμε κατάματα την πραγματικότητα και να αφήσουμε πια κατά μέρος τα κριτήρια που αφορούν προσωπικά μας συμφέροντα, φιλοδοξίες και επιδιώξεις!
Η Ύδρα δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς. Το παρελθόν πρέπει να μας έχει διδάξει πολλά. Ας κοιτάξουμε το μέλλον με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Τι σας ώθησε να μείνετε μακριά από τη θέση του εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου και να δηλώσετε παραίτηση; Πώς θεωρείτε ότι εξέλαβαν οι συμπολίτες μας, την αποχώρησή σας; Ήταν μια δική σας παρορμητική κίνηση ή αποτέλεσμα μελετημένης σκέψης;

Ό,τι έχω κάνει στη ζωή μου το έχω κάνει μετά από μεγάλη σκέψη. Ποτέ εν θερμώ. Αφήνω στην κρίση του Υδραϊκού Λαού την ανθρώπινη πλευρά της στάσης μου αυτής, που ασφαλώς επιδέχεται κριτική, όπως κριτική επιδέχονται όλες οι πράξεις μας.
Ουδέποτε όμως η στάση μου αυτή μεταφράστηκε ως αδιαφορία για τα τεκταινόμενα στο νησί μας. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τις εκδηλώσεις αγάπης και προσμονής του κόσμου, που εισπράττω καθημερινά όλο και περισσότερο !

Ζείτε στην Ύδρα και είστε ενεργός πολίτης. Αφουγκράζεστε τα προβλήματα των ανθρώπων του τόπου, μιλάτε με κόσμο καθημερινά, και έχετε την εμπειρία και τη γνώση να μπορείτε να κρίνετε τη σημερινή εικόνα του νησιού μας. Τι θα αλλάζατε και τι θα καλυτερεύατε, με βάση και το πρόγραμμά σας, το οποίο δεν προλάβατε να ολοκληρώσετε στη μικρή αυτή θητεία;

Η ερώτησή σας καίρια. Ζω στην Ύδρα γιατί την αγαπώ. Είναι η πατρίδα μου και πάντα θα το βροντοφωνάζω. Όταν βρίσκομαι μακριά της αισθάνομαι πάντα ότι κάτι μου λείπει. Οι «καλημέρες», η αγάπη των Συμπατριωτών μου, των φίλων μου, που κάθε φορά μου εκμυστηρεύονται τα όνειρά τους, τις επιθυμίες τους, τις προσδοκίες τους για την ανάπτυξη και το μέλλον του μοναδικού τόπου μας.
Τη σημερινή εικόνα του νησιού μας, κάθε άλλο πάρα καλή, θα μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει. Πρέπει να γίνουν πολλά. Δυο βασικά θέματα που έπρεπε ήδη να είχαν λυθεί και θα είχαν λυθεί, είναι το θέμα της χωματερής και αυτό του βιολογικού καθαρισμού. Όπως και άλλα πολλά.
Πρέπει όμως να αλλάξει και η νοοτροπία. Όλοι αγαπάμε την πατρίδα μας. Είμαι απολύτως σίγουρος. Αυτός πρέπει πρωτίστως να είναι ο στόχος μας: η αγάπη και η φροντίδα της Ύδρας και μετά αυτή του εαυτού μας. Αν καταφέρουμε αυτό, τότε τα αλλά θα έλθουν μόνα τους.
Η ευημερία, η ανάπτυξη και η πρόοδος του ένδοξου νησιού μας, είναι υπόθεση όλων μας!

Πώς φαντάζεστε την Ύδρα του αύριο, λίγα χρόνια αργότερα; Θα αντιμετωπίζατε δραστικά παθογένειες ετών; Θα βάζατε σε τάξη ζητήματα που θεωρείτε, ότι ακόμα αιωρούνται; Ποια θα ήταν η δική σας προσέγγιση, αν για παράδειγμα βρισκόσασταν και πάλι στην ηγεσία του τόπου μας;

Η Ύδρα έχει καθυστερήσει πολύ να πάρει τη θέση που της αξίζει. Και έχει καθυστερήσει για τους λόγους που όλοι ξέρουμε. Δε θέλω να είμαι δεικτικός, ούτε καυστικός. Δεν είναι ώρα για τέτοια.
Είναι καιρός πια να αφήσουμε κατά μέρος το «εγώ» και να γίνουμε «εμείς». Όλοι ενωμένοι και μονιασμένοι να δούμε ποιο είναι το συμφέρον του νησιού μας και να προχωρήσουμε. Πρέπει να επιστρέψουμε στην ποιότητα, στην αρχοντιά, στοιχεία που αρμόζουν στο ύφος και στην Ιστορία της Ύδρας. Πρέπει να επιστρέψουμε και να διευρύνουμε την ποιότητα των σχέσεων πολιτών και Δήμου.
Ο Δήμος πρέπει να ξαναγίνει το σπίτι του Υδραϊκού Λαού, χωρίς διακρίσεις, χωρίς προσωπικά συμφέροντα και ψεύτικες υποσχέσεις.
Ο καθένας πρέπει να έχει τη θέση που του αξίζει, ανάλογα με τις ικανότητες και την όρεξή του για δουλειά.
Η σπουδαία Χώρα μας περνάει δυσκολίες που δεν της αξίζουν. Ο κόσμος υποφέρει και προσωπικά στεναχωριέμαι πολύ όταν αντιλαμβάνομαι με πόσα άνευ ουσίας πράγματα ασχολούμαστε, αντί να δούμε τα σοβαρά προβλήματα και να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε.
Και τώρα στο τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας.
Οι λέξεις «ηγεσία» ή «ηγέτης» για εμένα δεν υπάρχουν. Η λέξη «στρατιώτης» μου ταιριάζει καλύτερα.
Τον ηγέτη εξάλλου τον δημιουργεί ο λαός, αν αυτός το αξίζει, με το αλάνθαστο κριτήριό του, και όταν αυτός ο ηγέτης είναι υπηρέτης του και του προσφέρει όλα αυτά που θα τον κάνουν να αισθάνεται ασφαλής για το αύριο και θα καταφέρει να κάνει τη ζωή του ευκολότερη και πιο ευτυχισμένη.
Προσωπικά ζω και αναπνέω για την Ύδρα μας, για την προκοπή της, για την ανάπτυξή της και για τους αγαπημένους μου Συμπατριώτες και τις Συμπατριώτισσες. Θα κάνω πάντα ότι είναι δυνατό, να τους βλέπω ευτυχισμένους και ξέγνοιαστους.
Όσο για τα παιδιά της Ύδρας, για τους νέους και τις νέες που είναι το μέλλον της, είμαι έτοιμος να δώσω ακόμα και τη ζωή μου για το καλό τους.
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας και ευελπιστώ ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε να πούμε πάρα πολλά.
Ο Θεός να καθοδηγεί τα βήματά μας και να φωτίζει το νου μας μόνο για το καλό!

Σχετικά Άρθρα