Monday, 02 October 2023

Φροντίδα και προστασία των ζώων του νησιού μας - Απολογισμός και νέοι στόχοι της "Κιβωτού της Ύδρας"

  • Sunday, 19 January 2020 17:45
  • 13'

Η Υδραϊκή Κιβωτός είναι μη κερδοσκοπικό φιλοζωικό σωματείο (No. 4531) με έδρα την Ύδρα. Η δράση της στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των μελών της, των συνδρομών τους και των δωρεών των φίλων της. Το 90% των μελών της «Κιβωτού» είναι αλλοδαποί και ένα 10% είναι Έλληνες.

Όλα τα προγράμματα του σωματείου επιδοτούνται οικονομικά από τις συνδρομές και δωρεές των μελών του. Το σωματείο δεν έχει ακίνητα για να λαμβάνει ενοίκια. Σε περίπτωση διάλυσής του, τα χρήματα του ταμείου του, αλλά και ο εξοπλισμός του πηγαίνουν στον Δήμο Ύδρας, ο οποίος και θα πρέπει να αναλάβει όλες τις δράσεις που κάνει το σωματείο της «Κιβωτού».

Όλα τα φιλοζωικά σωματεία της χώρας είναι εθελοντικές οργανώσεις. Επομένως η σωστή διαχείριση αδέσποτων απαιτεί τη συνεργασία:

1.Των αρμόδιων αρχών, που έχουν και την εποπτεία τους βάσει Νόμου.

2.Των φιλοζωικών σωματείων, που μπορούν να συμβάλουν εθελοντικά.

3.Του κοινωνικού συνόλου.

Τα τελευταια χρόνια το πρόγραμμα στειρώσεων των γατών (αμοιβή κτηνιάτρων) επιδοτείται από το Marchig Fund for Animals με έδρα την Ελβετία, από το Helps Animals International και την Κιβωτό της Ύδρας (Hydra Ark).

Τα υπόλοιπα έξοδα (διάφορα) καλύπτονται εξ ολοκλήρου από την Κιβωτό και τα μέλη μας εργάζονται εθελοντικά καθόλη τη διάρκεια των στειρώσεων αλλά και όλου του χρόνου.

Το 2019 και για πρώτη φορά από το 2007 που ιδρύθηκε το σωματείο η ΚΕΔΥ του Δήμου Ύδρας επιχορήγησε το σωματείο με το ποσό των 2.000 ευρώ για στειρώσεις και φροντίδα αδέσποτων γατών.


Απολογισμός της Κιβωτού της Ύδρας

Πριν από χρόνια η Ύδρα ήταν γνωστή για τον υπερπληθυσμό των γατών καθώς και για τα άρρωστα μικρά γατάκια με αναπνευστικά προβλήματα και σοβαρές λοιμώξεις που προκαλούν προβλήματα στα μάτια και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τύφλωση.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από την YouGov, Spanasurvey, CANDi International, and the Humane Research Council U.S. and Canada κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

Η επίδραση που έχει η εικόνα εξαθλιωμένων ζώων σε τουρίστες κατά την διάρκεια των διακοπών τους, τους προδιαθέτει αρνητικά επηρεάζοντας τις μελλοντικές αποφάσεις τους σχετικά με πιθανούς τουριστικούς προορισμούς ή με επαναληπτική επίσκεψη της ίδιας χώρας.

Αναφέρουμε σχετικά στατιστικά:

Το 34% των τουριστών δήλωσε ότι θα αναφέρουν την εμπειρία τους στο ξενοδοχείο ή στον ταξιδιωτικό πράκτορα.

Το 30% των ερωτηθέντων θα μοιραστούν την εμπειρία τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και θα ενθαρρύνουν ή θα αποθαρρύνουν την οικογένεια τους αλλά και φίλους από το να επισκεφθούν τον συγκεκριμένο προορισμό.

Ένα άλλο 22% θα μοιραστεί την εμπειρία στο TripAdvisor ή VirtualTourist ενώ το 17% θα το μοιραστούν σε άλλο ιστότοπο ανάλογου περιεχομένου.

Το 66% των καταναλωτών 26 χωρών λένε ότι προτιμούν να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες από επιχειρήσεις που εφαρμόζουν προγράμματα ανταποδοτικής κοινωνικής ευθύνης. Η ευζωία του αδέσποτου πληθυσμού, στους τουριστικούς προορισμούς, είναι δείγμα ανταποδοτικής κοινωνικής ευθύνης και λειτουργεί θετικά στην εμπειρία πολλών τουριστών από μια χώρα.

Πάνω από το 52% των Βρετανών δηλώνουν ότι αν έβλεπαν ένα ζώο να κακοποιείται, δεν θα επέλεγαν να επισκέφθούν ξανά τη χώρα.

28% των Βρετανών έχουν λάβει μέρος σε δραστηριότητα που είχε σχέση με ζώο κατά τη διάρκεια των διακοπών όπως σαφάρι με καμήλα ή ιππασία με άλογο αλλά και μεταφορά - βόλτα με εργαζόμενα ιπποειδή. Το 75% δηλώνουν ανησυχία για την ευημερία αυτών των ζώων.

Η Υδραϊκή Κιβωτός τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τον υπερπληθυσμό των γατών, καθώς και να βελτιώσει τη γενική εικόνα της υγείας τους. Αυτό το έχουμε επιτύχει μέσω προγραμμάτων στείρωσης, κατά τα οποία ο μέσος όρος των γατών που στειρώνονται είναι οι 50.

Από το 2007 και μέχρι το 2014, τα προγράμματα στειρώσεων γίνονταν μία φορά το χρόνο και ο μέσος όρος των γατών που στειρώνονταν ήταν 40 με 50.

Το 2010 εθελοντές μας διέσωσαν μία πάπια με χτυπημένο πόδι από το Καμίνι. Το πουλί με την βοήθεια μας και εθελοντών φιλοζωικού σωματείου της Αθήνας ταξίδεψε για Πάρο και συγκεκριμένα για τις εγκαταστάσεις του συλλόγου περίθαλψης & προστασίας αγρίων ζώων Αλκυόνης.

Τα τελευταία χρόνια (2014-2019) πάνω από 900 γάτες έχουν στειρωθεί. Πάνω από 100 έχουν εμβολιαστεί, πάνω από 1000 αποπαρρασιτωθεί και πάνω από 30 έχουν δοθεί για υιοθεσία.

Έχει προσφέρει φαγητό και νερό στις αμέτρητες αδέσποτες γάτες, έχουμε βοηθήσει συμπολίτες μας με τα ζώα τους, όποτε μας έχει ζητηθεί.

Το 2014 σε συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο Ερμιονίδος Fase και με τη βοήθεια των ιδιοκτητών της Hydra lines καταφέραμε να εμβολιάσουμε 3 κουτάβια και να στειρωθεί η μητέρα τους στο Μετόχι.

Το Μάιο του 2015, η «Υδραϊκή Κιβωτός» (Hydra Ark) πραγματοποίησε ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία και στο φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών του νησιού μας. Στόχος του προγράμματος ήταν η ενημέρωση των μικρών μαθητών για ζητήματα που έχουν σχέση με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και κυρίως την καλλιέργεια της φιλοζωικής κουλτούρας. Τον Ιούλιο του 2015 τοποθετήσαμε αυτοσχέδιες κατασκευές με πλαστικές σακούλες για τις ακαθαρσίες των σκυλιών σε 4 σημεία του νησιού, αλλά και αφίσες με σημάνσεις για την αποκομιδή των ακαθαρσιών.

Το 2016 στειρώθηκαν 5 σκυλιά συμπολιτών μας σε ένδειξη αλληλεγγύης και λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική κρίση αφού η μετάβαση στην Αθήνα και το κόστος πολλές φορές είναι απαγορευτικό προς αυτο. Ευτυχώς στο νησί μας δεν έχουμε αδέσποτα σκυλιά.

Tον Μάιο του 2016 διοργανώθηκε εκδήλωση προβάλωντας το ντοκιμαντέρ της Emma Baus, «The Nature of Cats» για το κανάλι France 2, καθώς έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου της Gabriela Stabler, διεθνούς φήμης φωτογράφου άγριας ζωής και φύσης, που αφορούν στη διαβίωση των ζώων της Ύδρας και το νησί μας. Το ντοκιμαντέρ αλλά και το βιβλίο συνέβαλαν στην πρόωθηση του νησιού μας στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Τον Οκτώβριο του 2016 βοηθήσαμε τον Ed Emery και το Free University of Hydra στη διοργάνωση του «Διεθνές συνέδριου για τα Γαϊδούρια και τα Μουλάρια».  

Τον Δεκέμβριο του 2016, τοποθετήθηκε εξωτερικά του χώρου του γηπέδου, μεγάλος αριθμός φυτών, κηπευτικό χώμα, καθαρίστηκε η περιοχή, ποτίστηκαν τα φυτά και τοποθετήθηκε ειδική κατασκευή, όπου θα μπορούν οι γάτες να έχουν νερό και φαγητό. Το κόστος καλύφθηκε αποκλειστικά από την «Υδραϊκή Κιβωτό»

Στις 17 Απριλίου 2016 λάβαμε μέρος στην καμπάνια “Let’s do it Greece”που "υιοθετήθηκε" από την Ελλάδα με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής “Ώρα για Δράση” και της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και εθελοντικά καθαρίσαμε την παραλία του Παλαμιδά.

Τον Νοέμβριο του 2017 τοποθετήθηκαν ειδικές ξύλινες κατασκευές (ταΐστρες) στο Αυλάκι, Mανδράκι, Βλυχό προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των αδέσποτων γατών για τον χειμώνα. Επισης δυο σπιτακια για την προφύλαξη των ζωων από τις καρικες συνθηκες.

Τον Νοέμβριο του 2018 τοποθετήθηκαν ειδικές ξύλινες κατασκευές (ταΐστρες) στη δημοτική αγορά και στο λιμάνι προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των αδέσποτων γατών για τον χειμώνα. Επισης τρια σπιτακια για την προφύλαξη των ζωων από τις καρικες συνθηκες στην περιοχη Περιβολλακια.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου 2018 (1/12/18 & 2/12/18) πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις γατών στο νησί της Ύδρας. 43 γάτες στειρώθηκαν και αποπαρασιτώθηκαν. Επίσης, 17 γάτες έλαβαν οδοντιατρική περίθαλψη και χειρουργήθηκαν άλλες παθήσεις (πολύποδες, όγκοι κτλ). Ένας γάτος από την περιοχή Αυλάκι έλαβε βοήθεια για διαμπερές τραύμα στο πόδι από δάγκωμα. 35 γάτες από την περιοχή Καμίνι αποπαρασιτώθηκαν και 10 εμβολιάστηκαν. Το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου 2018 (8/12/18 & 9/12/18) πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις γατών στο νησί της Ύδρας. 57 γάτες στειρώθηκαν και αποπαρασιτώθηκαν.

Το 1ο πρόγραμμα του Δεκέμβριου 2018 καλύφθηκε από το σωματείο (Hydra Ark) ενώ το δεύτερο από το Marchig Fund for Animals.

Από το 2008 και κάθε χρόνο σε συνεργασία με την Animal Action, η Κιβωτός βοηθάει στη διοργάνωση των ετήσιων επισκέψεων από την ομάδα δράσης των ιπποειδών, που περιλαμβάνει έναν κτηνίατρο, οδοντιάτρο και πεταλωτή.Τα ιπποειδή του νησιού ελέγχονται για οδοντικά και άλλα προβλήματα υγείας. Ο πεταλωτής, ο κτηνίατρος και ο οδοντίατρος παρέχουν περίθαλψη αλλά και χρήσιμες συμβουλές.

Από το 2015 και μέχρι σήμερα, αγωνιζόμαστε για την τοποθέτηση ειδικών σκιάστρων στο λιμάνι και για την κατασκευή 2 ποτιστρών για τα ιπποείδη του νησιού.

Στις 30 Ιουλίου 2019 τέσσερις μεγάλες ομπρέλες τοποθετήθηκαν στο λιμάνι για να προσφέρουν σκιά στα ιπποειδη. Η πρόταση/μελέτη που αφορά όλο το λιμάνι του νησιού και συμπεριλαμβάνει και το μόνιμο στέγαστρο για τα ιπποειδή είναι στο τελικό στάδιο όπως υποστηρίζει η αρχαιολογία και σύντομα θα περάσει από το ΚΑΣ. Οι χτιστές γούρνες σε κοντινά σημεία του σημείου στάθμευσης των ζώων που έχει προτείνει η Κιβωτός έχουν εγκριθεί ομόφωνα από το ΔΣ του Δήμου αλλά οι Τεχνικές Υπηρεσίες δεν έχουν στείλει ακόμα σχετική μελέτη.

Τον Δεκέμβριο 2019 προχωρήσαμε στην δωρεά 4 κατασκευών για πλαστικά σακουλάκια για τις ακαθαρσίες των σκύλων στο Δήμο. Η δωρεά έγινε σε μία προσπάθεια να διατηρήσουμε το νησί μας καθαρό. Το κόστος των κατασκευών καλύφθηκε από την Κιβωτό. Ευελπιστούμε στην τοποθέτηση τους και στην καλή διατήρηση τους.

Τον Νοέμβριο 2019 τοποθετήθηκε μίας ταΐστρα στην περιοχή Δεξαμενή για τις γάτες που ζουν εκεί.

Επισης δυο σπιτακια για την προφύλαξη των ζωων από τις καρικες συνθηκες σε δυο περιοχες.

Το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου 2019 (16/11/19 & 17/11/19) πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις γατών στο νησί της Ύδρας. 50 γάτες στειρώθηκαν και αποπαρασιτώθηκαν. Επίσης, 21 γάτες έλαβαν οδοντιατρική περίθαλψη και χειρουργήθηκαν  άλλες παθήσεις (πολύποδες, όγκοι κτλ). Επίσης 8 έλαβαν ιατρική βοήθεια, σε 6 γάτες έγιναν εξετάσεις αίματος και δύο σκυλιά  εξετάστηκαν. Όλες οι γάτες αποπαρασιτώθηκαν.Το τρίτο  Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου 2019 (23/11/19 & 24/11/19) πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις γατών στο νησί της Ύδρας. 57 γάτες στειρώθηκαν και αποπαρασιτώθηκαν. Τον Ιανούαριο 2020 θα γίνουν  30 εμβολιασμοί σε 30 αδέσποτες γάτες.

Απολογισμός της Κιβωτού της Ύδρας για το 2020 

Πριν από χρόνια η Ύδρα ήταν γνωστή για τον υπερπληθυσμό των γατών καθώς και για τα άρρωστα μικρά γατάκια με αναπνευστικά προβλήματα και σοβαρές λοιμώξεις που προκαλούν προβλήματα στα μάτια και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τύφλωση.

Η Υδραϊκή Κιβωτός τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τον υπερπληθυσμό των γατών, καθώς και να βελτιώσει τη γενική εικόνα της υγείας τους.

Στις 8/02/20 & 9/02/20 πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις γατών στο νησί της Ύδρας.

54 γάτες στειρώθηκαν και αποπαρασιτώθηκαν. Επίσης, 12 γάτες έλαβαν οδοντιατρική περίθαλψη και χειρουργήθηκαν άλλες παθήσεις. Επίσης 6 έλαβαν ιατρική βοήθεια, σε 6 γάτες έγιναν εξετάσεις αίματος. Όλες οι γάτες αποπαρασιτώθηκαν.

2 γατάκια εξετάστηκαν για παθήσεις των ματιών και τους δόθηκε φαρμακευτική αγωγή.

2 γατάκια ήρθαν σε κακή κατάσταση. Το ένα με σοβαρό πρόβλημα στο μάτι και το άλλο με απόστημα στο στόμα.

Το γατάκι με το πρόβλημα στο μάτι σταλθηκε σε κλινική στην Αθήνα όπου και έλαβε την αντίστοιχη θεραπεία. Το άλλο φιλοξενήθηκε από εθελοντή και έλαβε φαρμακευτική αγωγή. Και τα δυο ζώα έγιναν καλά. Τα έξοδα της περίθαλψης στην κλινική καλύφθηκαν από την Κιβωτό.

3 γάτες εμβολιάστηκαν.

Στις 27/6/20 πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις γατών στο νησί της Ύδρας.

23 γάτες στειρώθηκαν και αποπαρασιτώθηκαν. Επίσης, 2 γάτες έλαβαν οδοντιατρική περίθαλψη και χειρουργήθηκαν για άλλες παθήσεις.

Τα έξοδα καλύφθηκαν από την Κιβωτό της Ύδρας.

Στις 24/10/20 & 25/10/20 πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις γατών στο νησί της Ύδρας.

38 γάτες στειρώθηκαν και αποπαρασιτώθηκαν. Επίσης, 3 γάτες έλαβαν οδοντιατρική περίθαλψη και 2 χειρουργήθηκαν για άλλες παθήσεις (πολύποδες, όγκοι κτλ).

Σε 2 γάτες με καρκίνο σε τελευταίο στάδιο έγινε ευθανασία. Σε 1 γάτα διαγνώστηκε καλοήθης όγκος και θα χειρουργηθεί την επόμενη φορά.

2 τυφλά γατάκια έλαβαν περίθαλψη και χορηγήθηκε αγωγή. Θα φιλοξενηθούν από εθελοντή και μετά θα προωθηθούν για υιοθεσία. Αναζητούμε σπίτια.

Ένα γατάκι από τον Βλυχό με παράλυτο πίσω πόδι έλαβε περίθαλψη και ευτυχώς υιοθετήθηκε.

Σε 3 αδέσποτες γάτες δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έγινε αιμοληψία.

4 γάτες εξετάστηκαν για διάφορες παθήσεις. 2 από το Λιμάνι, 1 από το Γήπεδο και 1 που έφερε συμπολίτης και διαγνώστηκε με καρκίνο.

2 αδέσποτες γάτες προσκομίστηκαν από εθελοντές σε άσχημη κατάσταση.

Μία θηλυκή από την περιοχή Αυλάκ, παράλυτη με πόνους και μία θηλυκή αφυδατωμένη και υποσιτισμένη από την περιοχή περιβολάκια.

Και οι 2 γάτες στάλθηκαν σε κλινική στην Αθήνα. Τα έξοδα νοσηλείας τους και τα μεταφορικά τους τα καλύψε η Κιβωτός. Γύρισαν πίσω υγιείς και επανεντάχθηκαν στις αποικίες τους.

Σύνολο: 58 ζώα (αδέσποτα).

Σε όλα τα ζώα έγινε αποπαρασίτωση.

Αναλυτικά η κάλυψη των εξόδων για τις 24-25/10/2020

Αμοιβή γιατρών: Δήμος Ύδρας

Εισιτήρια γιατρών: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας)

Διαμονή γιατρών: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας)

Χαρτιά-Νάυλον-καθαριστικά κτλ: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας)

Καφέδες, γεύματα γιατρών: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας).

Το 6μηνο πρόγραμμα σίτισης αδέσποτων γατών για 2019-2020 ( Οκτώβριος 2019 -Μάιος 2020) συνεχίστηκε μέχρι και 10/8/2020 λόγω την πανδημίας του κορωνοϊού.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Υδρας για την παροχή τροφής 2 μηνών.

Το πρόγραμμα 2020-2021 ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2020 και θα συνεχιστεί μέχρι τον Μάιο του 2021. Σε περίπτωση που χρειαστεί θα συνεχιστεί.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Υδρας για την παροχή τροφης, τον μήνα Οκτώβριο.

Ευχαριστούμε τις Κυρίες Heidi Keller, Doris Jagger, El Soberger, Gabriella Stabler για την ευγενική δωρεά του ποσού που χρειάστηκε για να αγοράσουμε την τροφή η οποία θα χρησιμοποιηθεί για το γέμισμα των ταϊστρών μέχρι και τέλος Μαΐου.Απολογισμός της "Κιβωτού της Ύδρας" για το 2021

Τον Ιανουάριο του 2021, 25 αδέσποτες γάτες στειρώθηκαν από τον κτηνίατρο Κ. Καραθεόπουλο. Τα έξοδα καλύφθηκαν από την "Κιβωτό της Ύδρας".

Από τις 26/2 έως και τις 1/3 2021, πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις γατών στο νησί από τον Δήμο Ύδρας. Το σωματείο μας συμμετείχε στο πρόγραμμα προσφέροντας τον εξοπλισμό του και 7 εθελοντές. 25 αδέσποτες γάτες από αποικία κοντά σε κάδους σκουπιδιών περισυλλέχθηκαν και επανεντάχθηκαν από τους εθελοντές μας.


Στις 6/3/21 & 7/3/21 πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις γατών στο νησί της Ύδρας από την "Κιβωτό". 50 γάτες στειρώθηκαν και αποπαρασιτώθηκαν.

5 αδέσποτες γάτες προσκομίστηκαν από εθελοντές σε άσχημη κατάσταση.

Και οι 5 γάτες στάλθηκαν σε κλινική στο Λυγουριό. Τα έξοδα νοσηλείας τους και τα μεταφορικά τους τα καλύψε η "Κιβωτός της Ύδρας".

Σε 2 γάτες από την περιοχή Καμίνι με καρκίνο σε τελευταίο στάδιο έγινε ευθανασία. 3 γύρισαν πίσω υγιείς. 2 επανεντάχθηκαν στις αποικίες τους και μια αρσενική από την περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος υιοθετήθηκε από εθελοντή μας!

Αναλυτικά η κάλυψη των εξόδων για τις 6/3/21 & 7/3/21

Αμοιβή γιατρών: The Marchig Animal Welfare Trust of Geneva, and Help Animals International.

Έξοδα μετακίνησης: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας)

Διαμονή γιατρών: Κύριος Αντώνης Μπότσης

Χαρτιά-Νάυλον-καθαριστικά κτλ: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας)

Καφέδες, γεύματα γιατρών: Hydra Ark (Η Κιβωτός της Ύδρας).


Τον Απρίλιο 2021, λόγω έλλειψης κτηνιάτρου στο νησί δημιουργήσαμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο πρώτων βοηθειών γενικών πληροφοριών.

Το κόστος της εκτύπωσης καλύφθηκε από την «Κιβωτό της Ύδρας». Επίσης, νέες ξύλινες κατασκευές για παροχή νερού (4) και για παροχή τροφής (3) τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του νησιού.


Από τον Μάιο του 2021 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 συνεχίστηκε το πρόγραμμα σίτισης αδέσποτων γάτων και θα συνεχιστεί και όλο το 2022.


Από τον Ιούνιο του 2021 και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2021, 16 αδέσποτες γάτες στάλθηκαν σε κτηνίατρο για θεραπεία. Δυστυχώς 2 δεν τα κατάφεραν.


Aπό τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο 2021 έγιναν 4 υιοθεσίες αδέσποτων γατών από το νησί. Η "Κιβωτός" βοήθησε και τις 4 φορές.

Η "Φάβα" από τα περιβολάκια υιοθετήθηκε στην Αντίπαρο.

Η "Καμίνι" από το Μανδράκι πήγε στην Αγγλία.

Ο "Καμίνι" από το Αυλάκι πήγε στην Αγγλία και η κυρία "Πιπίτσα" υιοθετήθηκε από Υδραία που ζει στον Πειραιά. Ευχόμαστε μια καλή ζωή σε όλους! Η "Κιβωτός" θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στις υιοθεσίες το 2022, αφού μετά από όλα αυτά τα χρόνια σκληρής δουλειάς η ζωή των αδέσποτων γατών έχει βελτιωθεί, ο πληθυσμός είναι ελεγχόμενος και τα ζώα στην πλειοψηφία τους είναι υγιή και χορτάτα.

Οι προγραμματισμένες στειρώσεις στις 10 και 11 Δεκεμβρίου αναβλήθηκαν λόγω απεργίας των πλοίων και μεταφέρονται για τον Μάρτιο 2022.


Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021, δυο νέες ξύλινες κατασκευές για παροχή τροφής και δυο ξύλινες κατασκευές για παροχή νερού τοποθετήθηκαν στις περιοχές Ρέμα Καμίνι και παιδική χαρά, Μπουαγιά.

5 σπιτάκια για προστασία από τις καιρικές συνθήκες τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του νησιού.

12 ειδικά κλουβιά μεταφοράς γατών δωρίστηκαν από την "Κιβωτό" στον Δήμο Ύδρας.

        tr3 tr1


Νέοι στόχοι της Κιβωτού της Ύδρας

Για το 2022 η "Κιβωτός της Ύδρας" έχει στόχο να υλοποιήσει 2 προγράμματα στειρώσεων, περίθαλψης και εμβολιασμών/αποπαρασίτωσης σε γάτες, καθώς και να προχωρήσει σε τοποθέτηση άλλων 3 ξύλινων κατασκευών για παροχή τροφής σε περιοχές του νησιού.

Την Άνοιξη και σε συνεργασία με το Γνωρίζω Αγαπάω Φροντίζω (ΓΑΦ)/GAF Helping Greek Strays έχουμε σκοπό να στειρώσουμε αδέσποτα σκυλιά και γάτες στο Μετόχι. Μία περιοχή που αποτελεί πύλη εισόδου στο νησί μας.

Επίσης έχουμε προγραμματίσει ενημερωτικές επισκέψεις στα τοπικά σχολεία και εκδηλώσεις για τα παιδιά. Σκοπός της «Κιβωτού της Ύδρας» είναι η θεμελίωση της φιλοζωίας στο μυαλό των παιδιών με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας νέας, φιλόζωης γενιάς η οποία να σέβεται κάθε μορφής ζωή, αλλά ταυτόχρονα σκοπός μας είναι και η προσφορά χαράς και δημιουργικής απασχόλησης στα παιδιά.

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας που προβλέπει μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας μετά την ψήφιση της σχετικής οδηγίας, στις 28 Απριλίου 2015, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που προβλέπει μείωση της χρήσης της πλαστικής τσάντας μιας χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, σκεφτήκαμε ως σωματείο να προβούμε σε ενέργειες περιορισμού της πλαστικής σακούλας στο νησί μας.

Σε συνεργασία με άλλους φορείς έχουμε σκοπό να διανείμουμε πάνινες καλαίσθητες τσάντες στους κάτοικους του νησιού μας σε μία προσπάθεια μείωσης της χρήσης και γιατί όχι κατάργησης της πλαστικής σακούλας.

Η "Κιβωτός" έχει προθέσεις να επεκτείνει τις δράσεις της και στην προστασία του περιβάλλοντος, και να συνεχίσει ως φιλοζωικό και περιβαλλοντικό σωματείο. 

O Καθαρισμός των ακτών είναι στα προσεχή σχέδια του σωματείου μας. Αλλά και μια Υπαίθρια Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη που ενώνει κοινωνικά και προάγει την παιδεία και την αυτοβελτίωση. 

Τέλος, ελπίζουμε ότι μέσα στο 2022 θα τοποθετηθεί το μόνιμο σκίαστρο και οι δύο ποτιστρες για τα ιπποειδή σε κατάλληλο χώρο. Χρόνιο αίτημα του σωματείου μας.

Όλα αυτά τα προγράμματα και οι δράσεις έχουν αυξήσει τη φήμη της Ύδρας προς τους επισκέπτες. Δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα καταφθάνουν στην "Κιβωτό" με σκοπό να συγχαρούν τους εθελοντές μας για το πόσο καλή είναι η κατάσταση των ζώων στο νησί μας και να μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε.

Η εικόνα της καλής διαβίωσης των ζώων κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αλλά και από στόμα σε στόμα και τείνει να κάνει την Ύδρα πρότυπο νησί και μάλιστα ιδιαίτερα φιλικό προς τα ζώα. Σε σύγκριση με άλλα νησιά, το νησί μας υπερτερεί σ’ αυτό τον τομέα και αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Ευχαριστίες και Καλή Χρονιά σε όλους!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, τα μέλη και του φίλους μας, που εργάζονται εθελοντικά όλα αυτά τα χρόνια!

Ευχόμαστε το 2022 να είναι μία καλύτερη χρονιά για όλους μας, με υγεία και αγάπη.

“Κιβωτός της Ύδρας”


πό τις δύο παραστάσεις της τον Αύγουστο 2019 στο Ιστορικό Αρχείο της Ύδρας., Gabriella Stabler and her husband Peter, Heidi Keller, Felicity Panas, Maria Hanson, Judith Verm, Jennifer Kelland, Tracy Gionis, Nici Hildebrandt, Rhapsody Georgakopoulou, Botsi Antoni και Mahhela, Katharina Semertsidis, Carol Mac Beth, Irini Resou, Argyri Reso, Alexandro Kondilidi, Γιαννιμπα Ελενη, Καλαφατης Βασιλης, Νεκταριος Καλαφατης, Σταματης Καλαφατης,Valerie Lioyd, Christian Lemmer Didrih, Emma Baus and her producer, Mattias Reus publisher, τον Σωτήρη Ηλιάδη, την Eli Solberg, Martina Pape, Ποπη Ζωγκου, Σταυρούλα Μπούφη,Τακη Διαμαντη, και τόσους άλλους, αλλά και όλους τους δωρητές μας από κάθε γωνιά της γης!

Επίσης τους ζωγράφους William Pownel, Michael Laurens & Henry Denader για την παραχώρηση των έργων τους για την δημιουργία καρτών.

Ευχαριστούμε τους υπέροχους γιατρούς μας που δούλεψαν ακούραστα! Ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας που φροντίζουν γάτες από στις γειτονιές τους.

Τον κύριο Κώστα Αγγελόπουλο για την δωρεάν δημιουργία του λογότυπου μας. Τον κύριο Ανδρόνικο Τσιγκούνη για την δωρεά της μελέτης του στεγάστρου.

Την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο Ύδρας για την άριστη συνεργασία μας σε όλα τα θέματα.

Θερμές ευχαριστίες και στον Δήμο Ύδρας, το Δημοτικό συμβούλιο και τον κύριο Δήμαρχο Γιώργο Κουκουδάκη, τον Κύριο Γιάννη Μπελεγρή Αντιδήμαρχο και υπεύθυνο για τα αδέσποτα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κυρία Κατερίνα Μαραγκού Πρόεδρο της ΚΕΔΥ για την παραχώρηση χώρου για τις στειρώσεις 2019 και για την ευγενική προσφορά της διαμονής και των γευμάτων των γιατρών κατά τις στειρώσεις του Δεκεμβρίου 2018 και 2019 αλλά και για τις ενέργειες της σχετικά με την οικονομική βοήθεια στο σωματείο. Επίσης στην Κυρία Μπισμπινικάκη, υπάλληλο της ΚΕΔΥ για την βοήθειας της.

Ευχαριστούμε, τον κύριο Χρήστο Ντούσκο για την ευγενική παραχώρηση χώρου για την διεξαγωγή των στειρώσεων του Δεκεμβρίου 2018. Ευχαριστούμε τον κύριο Καραμήτσο και τους οδηγούς του Δήμου για την ευγενική παραχώρηση του φορτηγού του Δήμου για μεταφερθούν 16 γάτες από το Μανδράκι κατά τις στειρώσεις του Δεκεμβρίου 2018. Ευχαριστούμε τον Αντιδήμαρχο κύριο Μπελεγρή και τον Δημοτικό σύμβουλο κύριο Ρἀππα για τις ενέργειες σχετικά με το στέγαστρο και τις ποτίστρες. Ευχαριστούμε τον κύριο Αντώνη Μπότση για την ευγενική προσφορά διαμονής των γιατρών στις στειρώσεις του 2016.

Ευχαριστούμε τον Κύριο Νεκτάριο Δούκα για την επισκευή των βρυσών στους χώρους αφιλοκερδώς. Ευχαριστούμε τον Κύριο Σπύρο Βούλγαρη για την βοήθεια του στα ηλεκτρολογικά.

Ευχαριστούμε τον Κύριο Γιάννη Ράππα για την ευγενική χορηγία των γευμάτων των γιατρών κατά το δεύτερο Σαββατοκύριακο στο καφέ Ίσαλος.

Ευχαριστούμε τον Κύριο Αργύρη Καλαματιανάκη για τις μεταφορές του εξοπλισμού και των αδέσποτων γατών αφιλοκερδώς όλα αυτά τα χρόνια καθώς και για την ευγενική χορηγία φιλοξενίας των γιατρών στις 16/11/19.

Τέλος ευχαριστούμε την Εκδότρια της Φωνής της Ύδρας για την παραχώρηση του χώρου και για την βοήθεια της σε ότι της έχουμε ζητήσει.

Ευχαριστούμε!

Ευχόμαστε το 2020 να είναι μία καλύτερη χρονιά για όλους μας, με υγεία και αγάπη.

Κιβωτός της Ύδρας