Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συλλογή Πάνου Κορωνάκη στο ΙΑΜΥ. Η Σύγχρονη Τέχνη συναντά τη Ναΐφ Τέχνη στην Ύδρα

H Εικαστική Παρουσίαση, "Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΝΑΙΦ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ“ από τη Συλλογή της Οικογένειας Δρ. Πάνου Κορωνάκη - Rohlf με 28 Έργα  20 Καλλιτεχνών από 8 Χώρες του Κόσμου θα λάβει χώρα στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας από τις 12 Σεπτεμβρίου 2018 έως τις 21 Ιουλίου 2019.

koronaki oikogeneia

Πρόκειται για έργα καλλιτεχνών όπου οι περισσότεροι δεν είναι πλέον εν ζωή. 

   Σημείωμα του Δρ. Πάνου Κορωνάκη-Rohlf  για την έκθεση  

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος μόλις έχει τελειώσει, αφήνοντας πίσω του τα τραγικά του αποτελέσματα. Στην κατεστραμμένη Γερμανία, οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν στο σκοτάδι, ίχνη ελπίδας και επιβίωσης για το μέλλον. Το ζεύγος Anne και Richard Rohlf , θύματα του πολέμου και αυτοί , βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον και ιδρύουν μαζί με τους αδελφούς Braun , με σκληρή δουλειά και όραμα την πρώτη στον κόσμο βιομηχανία ξυριστικών μηχανών BRAUN με έδρα την μεταπολεμική φτωχή πόλη τής Γερμανίας Walldürn. Δίνουν σε εκατοντάδες οικογένειες μία νέα ευκαιρία να πατήσουν στα πόδια τους και να ονειρευτούν με αισιοδοξία το μέλλον. Προσφέρουν συνεχώς στους ασθενέστερους κατοίκους της περιοχής, βοήθεια με αδιάκοπο ανθρωπιστικό έργο, Ιδιαιτέρως στις ευαίσθητες ηλικίες των μικρών παιδιών, των ηλικιωμένων και υποστηρίζοντας ταλαντούχους καλλιτέχνες της περιοχής, κυρίως μέσω του κοινωφελούς ιδρύματος "Richard & Anne Rohlf Stiftung".

syllogi_koronaki_iamy1.jpg syllogi_koronaki_iamy2.jpg syllogi_koronaki_iamy3.jpg

syllogi_koronaki_iamy4.jpg syllogi_koronaki_iamy6.jpg syllogi_koronaki_iamy7.jpg

Ταυτόχρονα μαγεύονται από την τέχνη η οποία καθαρίζει την σκόνη και την ρουτίνα της καθημερινότητας, κάνοντας τον άνθρωπο να ξεχνάει τα προβλήματά του, να βλέπει την ζωή πιο καθαρά, χαρίζοντάς του ομορφιά, ηρεμία, ευτυχία, γαλήνη και αισιοδοξία.

Τους μαγεύει ο Αμερικανός Alexander Calder ( *1898 - +1976 ) “ ο πρόδρομος της κινητικής τέχνης “ διάσημος για τα τρισδιάστατα κινούμενα γλυπτά του και την ζωγραφική του.

Ο Ισπανός Antoni Tapies ( *1923 - +2012 ) “ ο ποιητής της ύλης “ που πειραματίστηκε με διάφορα υλικά εντάσσοντας στα έργα του τα “απόβλητα του πολιτισμού “ όπως ο ίδιος έλεγε, σπάγκους, κουρέλια , άχυρα, χώμα, χαρτιά. Ο Ισπανός Joan Vila Casas ( *1920 - +2007 ) ο σημαντικός εκπρόσωπος της αφηρημένης τέχνης της δεκαετίας του ‘50.

Ο Ούγγρος Victor Vasarely ( *1906 - +1997 ) με την κινητική τέχνη , την “ αναπαράσταση της κίνησης και του χρόνου σε επίπεδες επιφάνειες” .

Ο Γερμανός γλύπτης με το ατσάλι και το γυαλί Victor Bonato ( *1934 ).

Η Γερμανίδα γλύπτρια με τα ατσάλινα γλυπτά Gertrude Reum ( *1926 - +2015 ) , κ.α.

Η μεγάλη αγάπη της Anne και του Richard Rohlf εστιάζει στην Ναΐφ Τέχνη και συγκεκριμένα στην μοναδική και ιδιαίτερη τεχνική τού λαδιού στην ανάποδη πλευρά τού γυαλιού που δημιουργεί μια μοναδική και μαγική ποιότητα στην αντανάκλαση.

Τους μαγεύουν οι μεγάλοι δάσκαλοι, εκπρόσωποι αυτής της Ναΐφ Σχολής, οι Κροάτες Ivan Generalic ( *1914 - +1992 ) , Dragan Gazi ( *1930 - +1983 ), Ivan Lackovic ( *1932 - +2004 ) , κ.α. Ο Έρωτας για την Ελλάδα και την Ύδρα της Anne ( *1922 - +2018 ) και του Richard ( *1920 - +1979 ) Rohlf δεν θα σβήσει ποτέ.


Σχετικά Άρθρα