Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019

Σεμινάρια του σωματείου ΥΔΡΑ21 με τον Αsad Raza με θέμα «Ιστορίες Εκθέσεων από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα»

  • Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 19:46
  • 5'

Το πρώτο σεμινάριο στην Ύδρα υπό την επιμέλεια του Asad Raza, διοργανώνει το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΥΔΡΑ21, τον Σεπτέμβριο του 2019, με θέμα WHAT DO EXHIBITIONS DO? και το οποίο θα έχει τη μορφή ενός τετραήμερου εργαστηρίου. Πριν από την έναρξη του σεμιναρίου στην Ύδρα, θα πραγματοποιηθεί μια δημόσια συζήτηση και παρουσίαση της δουλειάς του Asad Raza στην ΑΣΚΤ στην Αθήνα.

Σκοπός του σωματείου είναι η διοργάνωση ενός κύκλου σεμιναρίων που θα πραγματοποιούνται στο Σταθμό της ΑΣΚΤ, στην Ύδρα. Στα σεμινάρια/εργαστήρια, καθώς και στις συμπληρωματικές εκδηλώσεις (π.χ. συνέδρια, εκθέσεις), θα συμμετάσχουν επιφανείς δημιουργοί και ακαδημαϊκοί από τον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού. Με το πρόγραμμα που σχεδιάζει το ΥΔΡΑ21 θα προβληθεί ακόμη περισσότερο η Ύδρα ως σημαντικός προορισμός με ενεργή παραγωγή πρωτοποριακών ιδεών για την παγκόσμια σκηνή των τεχνών και του πολιτισμού.

Ιστορίες Εκθέσεων από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα

Σεμινάρια, ομιλίες, διεθνές συνέδριο και ημερίδες υπό την αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών σε συνεργασία με το μη-κερδοσκοπικό σωματείο Ύδρα 21


ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα σεμινάρια με θέμα «Ιστορίες Εκθέσεων από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα» και οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα τα πλαισιώσουν, θα περιλαμβάνουν παρουσιάσεις που θα αφορούν τις περιοδικές εκθέσεις τέχνης με ιδιαίτερη εστίαση στις σύγχρονες θεωρητικές και ιστορικές προσεγγίσεις. Θα δοθεί η δυνατότητα στους προσκεκλημένους εισηγητές που ασχολούνται με το θέμα να παρουσιάσουν την έρευνα τους, αλλά και σ’ ένα ευρύτερο κοινό να ενημερωθεί και να συζητήσει για τις εικαστικές εκθέσεις και την ιστορία τους.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στον Σταθμό της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Ύδρα.
Οι επίτιμοι προσκεκλημένοι θα οργανώσουν ένα ολιγοήμερο σεμινάριο όπου θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν την πρακτική και την έρευνα τους με μια μικρή ομάδα συμμετεχόντων που θα επιλεγούν μέσα από το κάλεσμα συμμετοχών που δημοσιεύτηκε τον Μάιο 2019.

Οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι φοιτητές και των δύο τμημάτων της ΑΣΚΤ (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες) αλλά και ακαδημαϊκοί, φοιτητές, επαγγελματίες κ.ά. (εκτός ΑΣΚΤ) από το χώρο των τεχνών.

Η συμμετοχή στα σεμινάρια και στις εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν.


ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

Προτεινόμενοι προσκεκλημένοι εισηγητές των σεμιναρίων στην Ύδρα και στο συνέδριο στην ΑΣΚΤ στην Αθήνα:

Bruce Altshuler Clinical Professor of Museum Studies Director, Program in Museum Studies, New York University
Marko Daniel Director Fundació Joan Miró
Elena Filipovic Art historian, curator, Director of the Kunsthalle Basel
Annie Fletcher Art historian and curator, Director of Irish Museum of Modern Art/IMMA
Reesa Greenberg Director National Gallery of Canada Foundation
Mark Hallett Director of Studies, Paul Mellon Centre for Studies in British Art

Antony Hudek Curator and Director of the Curatorial Studies postgraduate programme at the Royal Academy of Fine Arts (KASK) of University College Ghent
Alexis Joachimides Professur für neuere Kunstgeschichte | Bildende Kunst des 18. und 19. Jahrhunderts, Kunsthochschule Kassel
Erden Kosova Art Critic, ArtEZ University of the Arts, Netherlands
Lucy Lippard Writer, Curator, Activist
Martin Myrone Senior Curator, British Art to 1800 at Tate Britain
Asad Raza Artist, Curator
David Solkin Professor Emeritus of History of Art at the Courtauld Institute of Art, London
Nora Sternfeld Documenta Professorin, Kunsthochschule Kassel and co-director of ecm — educating/curating/managing — Master Program in exhibition theory and practice at the University of Applied Arts Vienna

Afterall Books, Exhibition Histories Series Editors: Tom Eccles, Charles Esche κ.α.

 


ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δρ. Ειρήνη Μαρινάκη Ιστορικός της Τέχνης, PhD The London Consortium
Δρ. Κωνσταντίνος Ι. Στεφανής Ιστορικός της Τέχνης, Επιμελητής Μουσείου Μπενάκη-Συλλογή Ε. Φινόπουλου
Δρ. Εύα Φωτιάδη Ιστορικός της Τέχνης, PhD University of Amsterdam/St Joost Academy of Fine and Applied Arts, The Netherlands

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΣΚΤ

Νίκος Δασκαλοθανάσης, Καθηγητής Ιστορίας της Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, ΑΣΚΤ
Ζάφος Ξαγοράρης Καθηγητής, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, ΑΣΚΤ

Οι εκδηλώσεις και τα σεμινάρια Ιστορίες Εκθέσεων από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα τελούν υπό την αιγίδα της ΑΣΚΤ σε συνεργασία με το σωματείο ΥΔΡΑ 21.

Το ΥΔΡΑ 21 είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από μια ομάδα Υδραίων και φίλων της Ύδρας (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) που θέλουν κινητοποιήσουν όλους όσους αγαπούν και ενδιαφέρονται για την Ύδρα, να συνδράμουν σε μια κοινή προσπάθεια για την ανάδειξη και ανάπτυξη του νησιού www.hydra21.gr

Για περισσότερες πληροφορίες στο exhibitionstories@gmail.com

Κωνσταντίνος Ι. Στεφανής stefanis@benaki.gr - cstefanis@hotmail.com +30 6942 444803

 


WHAT DO EXHIBITIONS DO? επιμέλεια Asad Raza

Το πρώτο σεμινάριο με θέμα WHAT DO EXHIBITIONS DO? υπό την επιμέλεια του Asad Raza, θα πραγματοποιηθεί στην Ύδρα από την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019. Θα έχει τη μορφή ενός τετραήμερου εργαστηρίου και θα περιλαμβάνει συζήτηση, διάβασμα, σωματικές ασκήσεις και μαγειρική. Δεν θα υπάρχει λίστα ανάγνωσης, όμως ο Asad Raza θα επιλέξει μερικά αποφθέγματα με βάση το θέμα του σεμιναρίου και θα τα συζητήσει με τους συμμετέχοντες.

Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019, πριν από την έναρξη των σεμιναρίων στην Ύδρα, θα πραγματοποιηθεί μια δημόσια συζήτηση και παρουσίαση της δουλειάς του Asad Raza στην ΑΣΚΤ στην Αθήνα.

 


ASAD RAZA / Σύντομο Βιογραφικό

Ο Asad Raza (γεν. Buffalo, Η.Π.Α; κάτοικος Νέας Υόρκης και Λειψίας), συνδυάζει στα έργα του εμπειρίες ανθρώπων μαζί με αντικείμενα και διάφορα άλλα όντα. Εξερευνά επίσης συχνά την ιδέα του διαλόγου.

Για την έκθεση του Untitled (plot for dialogue) το 2017, εγκατέστησε ένα γήπεδο τένις σε μία εκκλησία του 16ου αιώνα στο Μιλάνο.

Στην έκθεση Root sequence. Mother tongue στη Whitney Biennial 2017, στο Rockbund Museum στη Σαγκάη, και στο Grimaldi Forum στο Μονακό, παρουσίασε ένα δάσος από 26 δέντρα μαζί με τους ανθρώπους που τα συντηρούσαν και τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Το Schema for a school είναι μια σειρά από πειραματικά «μαθήματα» τα οποία πραγματοποιούνται μέσα σε εκθέσεις, όπως στη Ljubljana Graphic Art Biennial το 2015, στο Palais de Tokyo το 2016 και στο Prelude to the Shed στη Νέα Υόρκη το 2018.

Ο Raza παρουσίασε πρόσφατα την ταινία του Minor History στο Rotterdam International Film Festival (2019). Αυτή την εποχή εκθέτει ένα καινούργιο έργο για το 34th Kaldor Public Art Project στο Σίδνεϊ, με τίτλο Absorption.

Στα έργα του συχνά δημιουργεί προσωπικούς, ιδιωτικούς χώρους όπως το The Bedroom στη Lahore Biennale (2018), όπου έφηβοι προσκαλούσαν τους επισκέπτες σ’ έναν εφήμερο χώρο να τραγουδήσουν και να παίξουν σκάκι.

Για το home show που οργανώθηκε στο διαμέρισμα του στη Νέα Υόρκη το 2015, ο Raza προσκάλεσε φίλους και καλλιτέχνες να παρέμβουν στον χώρο του σπιτιού του, όπου ο ίδιος ξεναγούσε για 5 εβδομάδες τους επισκέπτες της έκθεσης.

Ο Raza έχει επίσης ασχοληθεί με τις εκθέσεις ως χώρους κατοικίας, στην Villa Empain στις Βρυξέλλες το 2016-7, όπου επιμελήθηκε τις εκθέσεις Mondialité (με τον Hans Ulrich Obrist), Décor (με την Dorothea von Hantelmann και τον Tino Sehgal), Répétition και Seeing Zen. Μαζί με τον Obrist, έχουν επιμεληθεί μια σειρά εκθέσεων αφιερωμένες στον Édouard Glissant (Mondialité, Trembling Thinking στο Americas Society στη Νέα Υόρκη και Where the Oceans Meet στο MDC Museum of Art and Design στο Μιάμι).

Ο Raza συνεργάζεται και «σκηνοθετεί» ομαδικές εκθέσεις όπως οι: A stroll through a fun palace στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2014 και Solaris Chronicles για το LUMA Arles. Είναι επίσης δραματουργός μιας σειράς εκθέσεων του πρωτοποριακού καλλιτέχνη Philippe Parreno.
Την περίοδο 2009-2015, ήταν παραγωγός στις εκθέσεις του Tino Sehgal, που έλαβαν μέρος στα μουσεία Guggenheim Museum (2010) και Tate Modern (2012), 55η Μπιενάλε Βενετίας (Χρυσός Λέοντας καλύτερος καλλιτέχνης, 2013).

Το 2014 πραγματοποίησε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο να παρουσιάσει το έργο του Sehgal This progress στην Ελλάδα, στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας.

Από το 2003 μέχρι το 2007, ήταν ενεργός πολιτικός ακτιβιστής στη Νέα Υόρκη. Έχει καταγωγή από το Πακιστάν και σπούδασε λογοτεχνία και σκηνοθεσία στο Johns Hopkins και στο New York University, όπου βοήθησε στην οργάνωση μιας απεργίας το 2005.

Έχει συνεργαστεί με τον Hans Ulrich Obrist για το βιβλίο Ways of Curating (2014).

Κείμενα του έχουν δημοσιευθεί στα έντυπα: Jan Mot NewspaperKaleidoscope, modern matter, n+1NERO, The New YorkerThe New York TimesSpike και Tennis magazine.
Το βιβλίο του Mondialité: Or the Archipelagos of Édouard Glissant δημοσιεύθηκε από τις εκδόσεις Skira το 2018.