Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μνήμες Υπερηφάνειας! Μια υπέροχη επετειακή εκδήλωση του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας και του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης

Μια επετειακή εκδήλωση που δημιούργησε αισθήματα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας σε όσους την παρακολούθησαν, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019 από το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας, (στον ισόγειο χώρο του Μουσείου), σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, υπό την αιγίδα του Πολεμικού Ναυτικού και με την αμέριστη συμπαράσταση του Ιδρύματος Λασκαρίδη, αφιερωμένη στο ένδοξο Αντιτορπιλικό «ΑΔΡΙΑΣ».
Η Διευθύντρια του Ι.Α.Μ.Υ. Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και απηύθυνε χαιρετισμό. Αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς και στην άψογη συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, και ιδιαίτερα με τον Πρόεδρό του, Αρχιπλοίαρχο (Μ) Π.Ν. ε.α. κ. Εμμανουήλ Πετράκη, ενώ ζήτησε να τιμηθούν με ενός λεπτού σιγή οι νεκροί του Αντιτορπιλικού «ΑΔΡΙΑΣ». Παρουσίασε το ομοίωμα του πλοίου καθώς και το δημιουργό του Αντιπλοίαρχο ε.α. κ. Στέλιο Φαλιέρο μαζί με την ομάδα των συνεργατών του, και παράλληλα τόνισε ότι αυτή η εκδήλωση είναι αφιερωμένη από το Ι.Α.Μ.Υ. στην Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Αμέσως μετά απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Γύπαρης και ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Διοικητής Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου, Αρχιπλοίαρχος Π.Ν. κ. Ηλίας Ράπτης.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης κ. Εμμανουήλ Πετράκης ο οποίος μίλησε τόσο για την ιστορική επέτειο της 22ας Οκτωβρίου 1943, ημέρα πρόσκρουσης του αντιτορπιλικού «ΑΔΡΙΑΣ» σε νάρκη, όσο και για τη στενή συνεργασία του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης με το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, χαρακτηρίζοντας την εν γένει εργασία της κυρίας Αδαμοπούλου υποδειγματική και πρότυπο. Επίσης, μίλησε για τις άλλες δύο εκδηλώσεις που προηγήθηκαν, στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου 2019, στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς και στον Δήμο Πόρου στις 24 Οκτωβρίου 2019 στο κτήριο Ανδρέα Συγγρού, τον συντονισμό των οποίων είχε η Διευθύντρια του Ι.Α.Μ.Υ. κυρία Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, ενώ σημείωσε ότι «αυτό το ταξίδι» θα ολοκληρωθεί στην Κρήτη, στα Χανιά.
Αμέσως μετά, ο κεντρικός ομιλητής της βραδιάς, Επίτιμος Αρχηγός του Στόλου Αντιναύαρχος Π.Ν. κ. Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν, αναφέρθηκε διεξοδικά στην επέτειο και στο θρυλικό Αντιτορπιλικό «Αδρίας», συγκινώντας τους παρισταμένους. Μίλησε δε διεξοδικά για τον Ναύαρχο Ιωάννη Τούμπα, κυβερνήτη του Αντιτορπιλικού και την όλη επική δράση του.
Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε ανταλλαγή δώρων-αναμνηστικών της βραδιάς, η οποία έκλεισε με κέρασμα από την Κρήτη, εκλεκτής τσικουδιάς και γευστικών ξεροτήγανων.
Όλοι όσοι βρέθηκαν αυτό το βράδυ στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, πήραν ως αναμνηστικό δώρο ένα βιβλίο με τις ομιλίες του Ναύαρχου Ιωάννου Τούμπα που είχαν εκφωνηθεί στην Ακαδημία Αθηνών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Εμμανουήλ Καραμήτσος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Γύπαρης,ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πειραιά κ. Παναγιώτης Ασημακόπουλος, ο πρ. Δήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Αναστόπουλος, ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Διοικητής Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου, Αρχιπλοίαρχος Π.Ν. κ. Ηλίας Ράπτης, ο Λιμενάρχης Ύδρας Αντιπλοίαρχος Λ. Σ. κ. Γεώργιος Μανδαλάκης, η Πρόεδρος του Υδραϊκού Συνδέσμου Πειραιώς κα Άννα Βάρκα – Μαυροειδάκου και η Αντιπρόεδρος κα Ανδρομάχη Κουντουριώτη, ο εκπρόσωπος του Α.Τ. Ύδρας αστυνόμος κ. Μανώλης Σκόρρας, ο Βιομήχανος κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, ο Καθηγητής της ΑΕΝ Ύδρας κ. Θανάσης Μερτζάνης καθώς και πολλοί συμπατριώτες μας οι οποίοι είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του ισογείου του ΙΑΜΥ...

adrias0.jpg adrias4.jpg adrias6.jpg

adrias7.jpg adrias77.jpg adrias8.jpg

adrias9.jpg adrias96.jpg adrias97.jpg

adrias98.jpg adrias991.jpg adrias992.jpg

adrias993.jpg adrias994.jpg adrias995.jpg

Σχετικά Άρθρα