Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ για τη "Γέννηση του Κυπριακού Ναυτικού 1964 – 1966”

Το οπτικοακουστικό υλικό το οποίο απoτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ θα παραδοθεί στην Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού.

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, στον κατάμεστο από κοινό χώρο της ιστορικής βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά, έγινε η πρώτη προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ παραγωγής Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας με τίτλο:  “Η Γέννηση του Κυπριακού Ναυτικού. 1964 – 1966”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι επιζώντες βετεράνοι εκείνης της σημαντικής ιστορικής περιόδου, στις ανεκτίμητες μαρτυρίες των οποίων στηρίχθηκε το ντοκιμαντέρ. Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η τιμητική για το ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. παρουσία και του τωρινού Διοικητού του Κυπριακού Ναυτικού Αρχιπλοιάρχου Χ. Χαραλάμπους, καθώς και ο συγκινητικός και θερμός χαιρετισμός του προς το εξαιρετικό ακροατήριο.

Όλο το πολύωρο οπτικοακουστικό υλικό το οποίο απoτέλεσε την βάση για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ θα παραδοθεί στην Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού για διαφύλαξη και εκμετάλλευση. Ο τόπος και χρόνος της επόμενης προβολής του ντοκιμαντέρ θα ανακοινωθεί σύντομα.

elinis3.jpg elinis4.jpg elinis5.jpg

Το ντοκιμαντέρ ρίχνει άπλετο φως σε μια πολύ λίγο γνωστή περίοδο της ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού. Οι πρωταγωνιστές της δημιουργίας του Κυπριακού Ναυτικού αφηγούνται τις αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετώπισαν, αφού όλα άρχισαν από το μηδέν. Η μυστική μετάβαση προσωπικού του ΠΝ και πλοίων στην Κύπρο. Οι πρώτες επιχειρησιακές αποστολές των Ελλήνων βατραχανθρώπων. Η καταστροφή της ακταιωρού Φαέθων. Η πρόσκτηση και αξιοποίηση ρωσικών τορπιλακάτων. Η σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οργάνωση ενός πλήρους συστήματος επιτήρησης και επικοινωνίας. Όλα αυτά, πλαισιωμένα από σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό.


Το “Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας” είναι ένας νέος πολιτιστικός και επιστημονικός φορέας που έχει ως στόχο τη μελέτη, την έρευνα, τη διάσωση, τον εμπλουτισμό καθώς και την επιστημονική τεκμηρίωση και προβολή της Ναυτικής Ιστορίας και της Ναυτικής Παράδοσης του τόπου μας. Λεπτομέρειες για την λειτουργία και τις δραστηριότητες του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.elinis.gr καθώς και στo Facebook @Hellenic.Institute.Maritime.History

Σχετικά Άρθρα