Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστρέφοντας στην Ύδρα της μνήμης - Από την παρουσίαση των βιβλίων της Νέλλης Σπαθάρη στο ΙΑΜΥ

Το παρακάτω δελτίο τύπου δημοσίευσε το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας στη σελίδα του στα social media σχετικά με την εκδήλωση της παρουσίασης των βιβλίων της Νέλλης Σπαθάρη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Ιουλίου στην ταράτσα του Μουσείου.

Με επιτυχία, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και την αναβολή λόγω του black out, πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας η παρουσίαση των βιβλίων της συγγραφέως Νέλλης Σπαθάρη, την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021.
Φίλοι του Ι.Α.Μ.Υ. και της συμπατριώτισσάς μας Νέλλης, βρέθηκαν στην ταράτσα του πάντα φιλόξενου Μουσείου μας για να επιστρέψουν «στην Ύδρα της μνήμης».
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα βιβλία «Στάκα καρδιά μου», «Μια καλοκαιρινή παρτίδα σκάκι κι άλλη μια» και «Amor Fati», με τα οποία η Νέλλη Σπαθάρη κάνει το δικό της ταξίδι στην Ύδρα με αναμνήσεις, διηγήσεις και συγκίνηση.
Για τη συγγραφέα και το έργο της μίλησε η αρχειονόμος και ιστορικός Ντίνα Αδαμοπούλου, Διευθύντρια του Ι.Α.Μ.Υ., η οποία παρουσίασε στο κοινό τη Νέλλη Σπαθάρη κάνοντας γνωστό το έργο και τη διαδρομή της.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η συγγραφέας παρέδωσε σημαντικό αρχειακό υλικό στο Ι.Α.Μ.Υ., δηλαδή παλιές φωτογραφίες της Ύδρας σχολικών τάξεων του 19ου αιώνα, με διευθυντή του τότε Σχολαρχείου τον αείμνηστο προπάππου της Κωνσταντίνο Καλλιγά, αλλά και μια δική της έρευνα. Το πόνημα της Νέλλης είναι μια εργασία που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας ως φοιτήτρια, με τη συγκέντρωση λαογραφικών στοιχείων από την Ύδρα στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Η εργασία αυτή ήταν η αφορμή για να συγγράψει το «Στάκα καρδιά μου», όπως είπε, αλλά και να κάνει πάντα ταξίδι μνήμης «παντρεύοντας» το τότε με το σήμερα. Τα αρχειακά τεκμήρια της Νέλλης Σπαθάρη κατατέθηκαν ήδη στο Αρχείο της Υπηρεσίας μας και θα είναι προσβάσιμα στον κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητή.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, οι Αντιδήμαρχοι Μανώλης Καραμήτσος και Μαίρη Κάτσικα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παναγιούλα Δασκαλάκη και Παναγιώτης Μαρκαντώνης, ο πρ. Υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο πρ. Δήμαρχος Υδραίων Κώστας Αναστόπουλος, η Διευθύντρια του Λυκείου Μαρία Μαρσέλλου, η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ματίνα Ρούση, η εικαστικός Ρένα Τσολάκη, φίλοι της Νέλλης και πολλοί άλλοι.
Στο τέλος της εκδήλωσης, η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων της σε όσους το επιθυμούσαν.

Σχετικά Άρθρα