Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Τη Υπερμάχω Στρατηγώ..." Παναγία η Φανερωμένη των Ναυμάχων - Μια ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση των "ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΩΝ 2021"

Κριτικά σχόλια του Άλκη Φανδρή στην έκδοση για τα "ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ 2021" - "Τη Υπερμάχω Στρατηγώ..." Παναγία η Φανερωμένη των Ναυμάχων του Πρωτοπρεσβύτερου Ακίνδυνου Γ. Δαρδανού, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, σε εκδοτική παραγωγή της Επταλόφου.Παρών σε όλες τις εκδηλώσεις του Γένους ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ ασφαλώς και δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από αυτές που αφορούν τον πανελλήνιο εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία του 1821.

Αφορμή τούτη τη φορά τα «Θεομητορικά 2021» και το παρόν του Σεβάσμιου Γέροντα με τον ιστορικό ύμνο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια» σε μια ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση που πραγματώθηκε σε στενή συνεργασία με τον Πρωτ. Ακίνδυνο Δαρδανό, εφημέριο του Ι. Καθεδρικού Ναού και χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Στυλιανού και Μαρίας Βετίμη.
Λίγες οι σελίδες και όμως βαθύ το νόημα, τόσο στα προλογικά σημειώματα που φέρουν την υπογραφή του Μητροπολίτη κ. Εφραίμ και του Πρωτοπρεσβύτερου Ακίνδυνου όσο και στα άρθρα που ακολουθούν με ιδιαίτερη μνεία στην άποψη του ιστορικού Παύλου Μελά που σε σχετικό κείμενο του τονίζει « πόσο αδύναμοι, πόσο ανίσχυροι είμαστε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να στεκόμαστε στις δυσκολίες και τους πειρασμούς χωρίς τη βοήθεια της Θεοτόκου».
Στέκομαι στο άρθρο του Πρωτοσυγκέλλου της Μητρόπολης, Αρχ. Νεκταρίου Δαρδανού που με θέμα τη Συμβολή της Ύδρας στην Επανάσταση του 1821 φέρνει στη δημοσιότητα άγνωστες ιστορικές πτυχές με αφετηρία το 1460 όταν εγκαθίστανται στο νησί Αρβανίτες φυγάδες που εγκατέλειψαν την Πελοπόννησο εξαιτίας της κατάκτησής της από τα στρατεύματα του Σουλτάνου Μωάμεθ Β΄.
Το βιβλίο που εκδόθηκε με τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Στυλιανού και Μαρίας Βετίμη πλουτισμένο εξάλλου με ιστορικές φωτογραφίες αναφέρεται με λεπτομέρειες στην προσφορά της Μονής Φανερωμένης στον αγώνα για την ελευθερία του 1821, στον ρόλο των Υδραίων, στη συμβολή του Ιωάννη Μακρυγιάννη ο οποίος είχε εξασφαλίσει τη φύλαξη της Ύδρας από 5000 στρατιώτες, καθώς και στην ομόφωνο αναγνώριση του ρόλου της Μονής από τους Ήρωες του 1821.
Ακολουθούν τα άρθρα των Ι. Μακρυγιάννη και Φώτη Κόντογλου, τον δε επίλογο υπογράφει ο μακαριστός αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης, ο οποίος αναφέρεται επίσης στον ρόλο και τη συμβολή της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821 με ξεχωριστή μνεία στον Γρηγόριο τον Ε΄ ο οποίος με το αίμα του και ο Κολοκοτρώνης με το σπαθί του υπέγραψαν την ελευθερία της πατρίδας. 

Σχετικά Άρθρα