Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κώστας Αναστόπουλος: «Η Ανεργία επηρεάζει καταλυτικά τις ζωές μας»

Δημοσιεύουμε άρθρο του πρ. Δημάρχου Ύδρας, Κώστα Αναστόπουλου για την ανεργία και την αγωνία των νέων για επαγγελματική αποκατάσταση.


anastopoulosΕλπίζω να κάνω λάθος...
Σε κάθε ελληνική οικογένεια υπάρχει τουλάχιστον ένας άνεργος ή περιστασιακά απασχολημένος, συνήθως είναι τα παιδιά μας με τα πτυχία που ψάχνουν αγγελίες στο διαδίκτυο και στέλνουν βιογραφικά. Η εμπειρία είναι ίδια για όλους και δύσκολη, πολύ δύσκολη!
Ο Στέφαν Τσβάιχ έγραψε στα απομνημονεύματά του για την προπολεμική Αυστροουγγαρία «Βρίσκαμε το καινούριο γιατί ποθούσαμε το καινούριο, πεινούσαμε για κάτι που μας άνηκε, και άνηκε μόνο σ’ εμάς και όχι στο κόσμο των πατέρων μας. Οι νέοι διαθέτουν όπως ορισμένα ζώα ένα ένστικτο που τους προειδοποιεί για τις μετεωρολογικές μεταβολές. Κι έτσι η γενιά μας προαισθανόταν, πριν καν ακόμα το υποπτευθούν οι καθηγητές μας και τα πανεπιστήμια πως κάτι νέο ερχόταν.»
Μπορούμε αλήθεια να πούμε το ίδιο και για τους νέους που ανήσυχοι προσανατολίζονται σε χώρες εξωτερικού σε αναζήτηση καλύτερης τύχης ;;;
Η δουλειά αποτελεί πλέον τον ύψιστο ρυθμιστικό παράγοντα στη ζωή του ατόμου: το αν και πότε θα κάνει οικογένεια, τα πόσα παιδιά θα αποκτήσει και πότε , το πού θα ζήσει, η σχέση του με το κοινωνικό σύνολο, όλα εξαρτώνται από τη δουλειά του.
Οι πιο πολλοί νέοι αδυνατούν να βρουν την πρώτη τους εργασία όσα πτυχία και αν έχουν και αν ακόμα βρουν συνήθως δεν έχει σχέση με το αντικείμενο σπουδών τους ή η αμοιβή τους δεν τους επιτρέπει να στήσουν σπίτι, οικογένεια και κάποιοι νέοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να ζήσουν.
Όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι ένα πτυχίο δεν σε εξασφαλίζει επαγγελματικά.
Πολλές οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τις σπουδές των παιδιών τους και έτσι η ανώτατη εκπαίδευση περιορίζεται σε λιγότερους. Σιγά σιγά θα έρθει η υποτίμηση της μόρφωσης και νέα αξία θα είναι η επιβίωση με κάθε τρόπο.
Μερικά χρόνια πριν ένας νέος άνεργος Τυνήσιος αυτοπυρπολήθηκε για διαμαρτυρία και ξέσπασε η «Αραβική Άνοιξη» αλλάζοντας τη ζωή στο κάτω μέρος της Μεσογείου (πόλεμοι, αλλαγή καθεστώτος κλπ). Τα τελευταία του λόγια ήταν: ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΩ ;;
Η ανεργία είναι πάνω από 20% με εκαντοντάδες χιλιάδες μετανάστες στα ξένα. Νέα προβλήματα έρχονται στη χώρα μας που αφορούν κυρίως ασφαλιστικές εισφορές για να πληρωθούν οι συντάξεις και ποιος θα κάνει παιδιά αφού δεν μπορούν να πληρώνουν τα έξοδά τους.
Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ
Πρέπει να βρεθούν λύσεις! Η λύση δεν είναι θέσεις στο Δημόσιο αλλά να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας μέσω επενδύσεων. Εάν δεν γίνει αυτό, το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό!!!

Μακάρι να κάνω λάθος...

Κ. Γ. Αναστόπουλος
Πρώην Δήμαρχος Ύδρας

Σχετικά Άρθρα