Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνέντευξη της Χριστίνας Ζαραφωνίτου στην "Καθημερινή" για τα εξ αποστάσεως μαθήματα στην εποχή της πανδημίας

«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που επηρεάζει τόσο την ατομική όσο και την κοινωνική σφαίρα της ζωής μας. Πολλές δραστηριότητές μας αναστέλλονται και άλλες αλλάζουν τρόπο υλοποίησης. Στην παρούσα έκτακτη συνθήκη, η σύγχρονη τεχνολογία είναι βοηθητική και αναγκαία», σημειώνει στην «Κ» και την Τασούλα Καραϊσκάκη, η καθηγήτρια Εγκληματολογίας Χριστίνα Ζαραφωνίτου, διευθύντρια του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Η εκπαιδευτική μας δραστηριότητα συνεχίζεται πλέον με τη μορφή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες», αναφέρει η κ. Ζαραφωνίτου.

Οι τηλεδιασκέψεις, η συνεργασία από απόσταση, αποτελούν πλέον καθημερινότητα για τους περισσότερους εργαζομένους. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο «επιλέγουμε ανάλογα με το είδος του μαθήματος, το μέγεθος του ακροατηρίου κ.λπ., έτσι ώστε να συνδυάζεται η παράδοση του μαθήματος από τον καθηγητή με την ταυτόχρονη προβολή διαφανειών και λοιπού αρχειακού υλικού και ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται η δυνατότητα συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων και ερωταπαντήσεων τόσο μέσω του συστήματος γραπτής συνομιλίας που προσφέρουν οι εν λόγω πλατφόρμες όσο και με οπτική επαφή. Η συγχρονική αυτή μορφή διδασκαλίας συνδυάζεται με την ασύγχρονη, που συνίσταται στην ανάρτηση εκπαιδευτικού υλικού στο eclass όπου έχουν πρόσβαση όλοι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές, καθώς και στην επίβλεψη μεταπτυχιακών και προπτυχιακών εργασιών και ασκήσεων μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των λοιπών μέσων εξατομικευμένης επικοινωνίας», λέει η κ. Ζαραφωνίτου και συνεχίζει:

«Τα παραπάνω ήδη τέθηκαν σε εφαρμογή και η ανταπόκριση των φοιτητών είναι ιδιαίτερα θετική και ενθουσιώδης. Εξυπακούεται ότι η άμεση επικοινωνία που προσφέρει η αίθουσα διδασκαλίας δεν υποκαθίσταται σε καμία περίπτωση από την εξ αποστάσεως. Ομως, δεδομένων των συνθηκών, αποτελούσε αίτημα και των ίδιων των φοιτητών μας, αλλά και δική μας επιθυμία να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες προς όφελος τόσο της γνώσης όσο και της ηθικής υποστήριξης που απορρέει από τη συνέχιση της επικοινωνίας μας με τους φοιτητές μας για τη δημιουργική διαχείριση του “ελεύθερου” χρόνου τους καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας. Ετσι, με τη στήριξη και των πανεπιστημιακών οργάνων, το πρόγραμμα τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών συνεχίζεται κανονικά, ενώ η μεγάλη συμμετοχή και ο ενθουσιασμός που προσλαμβάνουμε από τους φοιτητές μας μετατρέπει την “ψυχρή” τεχνολογία σε “ζωντανή” αίθουσα διδασκαλίας».

Σχετικά Άρθρα