Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Χριστίνα Ζαραφωνίτου για τον Τιμητικό Τόμο για τον Ομότιμο Καθηγητή Γιάννη Πανούση από τις εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ, Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Γιάννη Πανούση με τίτλο  ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ ΑΛΕΞΙΦΩΤΟΝ

Διαβάζοντας τα διηγήματα του Γιάννη Πανούση, ο αναγνώστης τείνει να θεωρήσει ότι η Λογοτεχνία μπορεί να υπερισχύσει της Εγκληματολογίας, της Κοινωνιολογίας και εντέλει της πολιτικής, ιδιοτήτων του συγγραφέα. Ίσως ύστερα από πολλά χρόνια επιστημονικής γραφής η λογοτεχνία να προσφέρει εκείνη την ελευθερία έκφρασης που χρειάζεται ένας άνθρωπος με επιτυχώς ολοκληρωμένη επαγγελματική πορεία για να κοινοποιήσει τα κατασταλάγματα των σκέψεων και εμπειριών του. Άλλωστε είναι σύνηθες φαινόμενο επιστήμονες –ιδίως στις κοινωνικές επιστήμες – να στρέφονται προς τη λογοτεχνία όταν θεωρούν ότι έχουν ολοκληρώσει την επιστημονική συνεισφορά τους. Ωστόσο, η περίπτωση του Γιάννη Πανούση είναι ιδιαίτερη.

Η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστίνα Ζαραφωνίτου θα σημειώσει σχετικά με τον Τόμο για τον Ομότιμο Καθηγητή Γιάννη Πανούση:

"Πολλοί έχουν γράψει για τον πρόσφατα δημοσιευθέντα ΤΤ για τον Ομότιμο Καθηγητή Γιάννη Πανούση από τις εκδόσεις Σιδέρη. Εκτός από τη μεγάλη συμμετοχή και τη θεματική ποικιλομορφία που τον χαρακτηρίζει, αυτό που αποτελεί "σφραγίδα" του είναι το εξώφυλλό του, το οποίο παραπέμπει άμεσα στον τιμώμενο από κάθε άποψη. Η Εγκληματολογία ως φάρος ή ως πανοπτικόν; Η Εγκληματολογία ως "περίοπτο" πεδίο ή ως "απόκρουση ή προστασία" από το φως; (βλ. Λεξικό Μπαμπινιώτη για το πρόθεμα "αλεξι-").

Προφανώς δεν πρόκειται για τυχαίες αντιφάσεις, όπως φαίνεται και από τις περιεχόμενες στον τόμο συμβολές που τείνουν να συναντηθούν και να αλληλο-απωθηθούν γύρω από ένα σημείο που μοιάζει "κοινό" αλλά δεν είναι πάντα: το έγκλημα ως ατομική και κοινωνική κατάσταση, που συχνά αποτελεί και πολιτικό και επικοινωνιακό διακύβευμα.

Με την ευχή στον αγαπητό Γιάννη να συνεχίσει να συνδυάζει δημιουργικά τις αντιφάσεις, καλή επιτυχία στην πορεία του Τόμου."

Σχετικά Άρθρα