Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαμαρτυρία της ΠΟΠΕΑ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Aν συμφωνεί η κ. Δαμανάκη, άμεσα θα εφαρμοστεί παρόμοια νομοθεσία όπως της Κύπρου για τους παραδοσιακούς ερασιτέχνες ψαράδες

 

 Η διοίκηση της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ (ΠΟΠΕΑ) συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ευάγγελος Βαμβακάρης με την μεγάλη του εμπειρία αλλά και τα τεκμηριωμένα επιχειρήματά του, έπεισε τον Υπουργό για την μεγάλη αδικία που υπάρχει μεταξύ των Ελλήνων παραδοσιακών ερασιτεχνών αλιέων με τους άλλους ευρωπαίους συνάδελφούς τους.
Ζήτησε από τον Υπουργό να εφαρμόσει και στην Ελλάδα παρόμοια νομοθετική ρύθμιση όμοια με της Κύπρου.
Όπως τόνισε ο κ. Βαμβακάρης, δεν ζητάμε να γίνουμε επαγγελματίες και να αλιεύουμε επαγγελματικά όπως συμβαίνει στην Ισπανία, αλλά να μπορούμε τρεις φορές την εβδομάδα να αλιεύουμε με τα μισά μέτρα δίχτυα που αλιεύουν οι ερασιτέχνες ψαράδες στην Κύπρο.
Ζητάμε λοιπόν να συμπεριληφθούν οι παραδοσιακοί ερασιτέχνες ψαράδες και ιδιαίτερα οι νησιώτες, σε μία κατηγορία επαγγελματιών αλιέων όπως έγινε και στην Κύπρο μετά την εφαρμογή του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ της Ε.Ε. όπου απαγορεύει το δίχτυ στον ερασιτέχνη ψαρά.
Η κατηγορία αυτή των επαγγελματιών δεν θα εμπορεύεται τα αλιεύματα, ούτε θα έχει κανένα από τα προνόμια που έχουν οι επαγγελματίες ψαράδες.
Φυσικά, ούτε και η πολιτεία θα φορολογεί αυτήν την κατηγορία των επαγγελματιών, αφού δεν θα εμπορεύονται τα αλιεύματα και αφού ο αριθμός των μέτρων των διχτυών θα είναι πολύ μικρός και θα αλιεύουν μόνο τρεις φορές την εβδομάδα. Βέβαια, η πολιτεία, για να εισπράξει έσοδα, θα μπορεί να εκδίδει την άδεια αυτή με 200 ευρώ και να την ανανεώσει κάθε χρόνο , οπότε θα έχει έσοδα εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης, αφού άκουσε με ενδιαφέρον τον κ. Βαμβακάρη, συμφώνησε μαζί του και μάλιστα ανέφερε ότι λόγω οικονομικής κρίσης, επιβάλλεται ένα τέτοιο μέτρο.
Δεσμεύτηκε στον κ. βαμβακάρη ότι ΑΜΕΣΑ θα ικανοποιήσει το αίτημα των παραδοσιακών αλιέων με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα πρέπει εγγράφως να τον βεβαιώσει η κ. Δαμανάκη πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα από πλευράς Ε.Ε. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από ένα χρόνο, η διοίκηση της Ομοσπονδίας σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας της Ε.Ε. και το επιτελείο της Επιτρόπου κ. Μαρίας Δαμανάκη, η συνεργάτης της κ. Κατερίνα Παπαδημητρίου, παρουσία των μελών του Δ.Σ., ανέφερε στους αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας τα εξής: «ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΛΛΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ». Μάλιστα, η κ. Παπαδημητρίου είπε στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας ότι εάν χρειαστεί, μπορεί να βοηθήσει αρκεί να υπάρχει, όπως τόνισε, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ από τον αρμόδιο Υπουργό.
Στα ΜΜΕ, ο κ. Βαμβακάρης δήλωσε τα εξής:
Τώρα δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα και καμία δικαιολογία ούτε από τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη ούτε από την Επίτροπο κ. Δαμανάκη. Γιατί αφ' ενός μεν ο Υπουργός δεσμεύτηκε και αφ' ετέρου από πλευράς επιτρόπου η συνεργάτης της κ. Παπαδημητρίου είχε δεσμευτεί ότι σε ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ είναι εφικτό.
Εκτός από τις δεσμεύσεις αυτές, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΣΤΟΛΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΚΟΣΙ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. 1967/2006 ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΙΣΠΑΝΟ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΑΛΙΕΥΕΙ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΛΙΕΥΟΥΜΕ ΜΕ 300 ΜΕΤΡΑ ΔΙΧΤΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΨΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.
Αυτό το θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΣΟΤΙΜΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ.
Αν λοιπόν, η κ. Δαμανάκη ή ο κ. Τσαυτάρης δεν ικανοποιήσουν το δίκαιο αίτημά μας, προς ένδειξη διαμαρτυρίας, θα παραιτηθώ από Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.. Τόνισε μεταξύ άλλων.