Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ύδρας προειδοποιεί για την κακοκαιρία που έρχεται

ethlogoΓια αύριο Κυριακή 24/11 από τις απογευματινές ώρες και έως και την Δευτέρα 25/11 η πρόγνωση του καιρού προβλέπει ακραία καιρικά φαινόμενα.

Έντονες βροχοπτώσεις με κατά τόπους ραγδαία φαινόμενα, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους!!

Αν τα προγνωστικά επαληθευτούν, θα είναι ένα πολύ δύσκολο διήμερο για όλους μας.

ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ!!!

α) Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τις ώρες της εξέλιξης των φαινομένων. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις και τις ικανότητές σας.

β) Βεβαιωθείτε πως όλα τα φρεάτια και οι σωλήνες απορροής των υδάτων (λούκια) είναι καθαρά από σκουπίδια ή άλλα φερτά υλικά.

γ) Ασφαλίστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα, ώστε να εξασφαλίσετε ότι δεν θα εισχωρήσει νερό από αυτά, ιδιαίτερα σε οικήματα στα οποία δεν θα βρίσκεστε κατά την διάρκεια των φαινομένων (εξοχικές κατοικίες, οικίες για τις οποίες είμαστε υπεύθυνοι φύλαξης, όροφοι κατοικιών σπάνια επισκέψιμοι, κλπ).

δ) Αποφύγετε την παραμονή στην ύπαιθρο όταν βρέχει. Μην προσπαθείτε να προφυλαχθείτε κάτω από δέντρα, πρόχειρες κατασκευές και άλλα επικίνδυνα σημεία. Παραμονεύει ο κίνδυνος θανάσιμου τραυματισμού από αντικείμενα που θα παρασυρθούν από τους ανέμους ή από τα ηλεκτρικά φαινόμενα (κεραυνούς)!

ε) Μην προσπαθήσετε να διασχίσετε κάθετα δρόμους πλημμυρισμένους ή χειμάρρους, μικρούς ή μεγάλους. Ποτέ δεν μπορείτε να υπολογίσετε την ορμή του νερού ή την πιθανότητα να σας χτυπήσει κάποιο αντικείμενο το οποίο κυλάει μαζί με τον χείμαρρο και να ας παρασύρει. Χείμαρρος με νερό που καλύπτει το πόδι μας σε σημείο πάνω από τον αστράγαλο είναι ΑΔΙΑΒΑΤΟΣ!!!!

στ) Απενεργοποιήστε την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, αερίου και νερού, σε περίπτωση που χρειαστεί για λόγους ασφαλείας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ηλεκτρικών φαινομένων (κεραυνών), αποφεύγετε να χειρίζεστε αντικείμενα ή εργαλεία που είναι συνδεδεμένα με την πρίζα του ηλεκτρικού ρεύματος (υπό τάση) ιδιαίτερα αν είστε βρεγμένοι ή στέκεστε σε νερό ή είστε ξυπόλητοι. Απομακρυνθείτε από ηλεκτροφόρα καλώδια.

ζ) Ελέγξτε όλες τις εφεδρικές πηγές φωτός (φακοί, φανοί κλπ) και σιγουρευτείτε πως οι μπαταρίες τους δουλεύουν και πως έχετε διαθέσιμες κατάλληλες εφεδρικές μπαταρίες. Επίσης καλό είναι να έχετε διαθέσιμο έναν ραδιοφωνικό δέκτη μπαταρίας για να ενημερώνεστε για πιθανές έκτακτες ανακοινώσεις Πολιτικής Προστασίας από τους αρμόδιους φορείς.

η) Φορτίστε τα κινητά σας τηλέφωνα και φροντίστε να έχετε φορτισμένα τα εφεδρικά συστήματα φόρτισης (Power Banks)!! Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το κινητό και περιορίστε ή απενεργοποιήστε προσωρινά (μέχρι την ύφεση του φαινομένου) ότι μπορεί να καταναλώνει ενέργεια από την μπαταρία του (δεδομένα κινητού 3g & 4g, υπηρεσία εντοπισμού θέσης GPS, ασύρματο δίκτυο Wi-Fi , κλπ).

θ) Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλότερο έδαφος.

ι) Φροντίστε για την ασφάλεια των οικείων, συγγενών ή και γνωστών ηλικιωμένων ή Α.Μ.Ε.Α και βεβαιωθείτε ότι θα βρίσκονται ασφαλείς και με επιτήρηση κάποιου ατόμου κατά την διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε τα παρακάτω τηλέφωνα:

Πυροσβεστικό Σώμα τηλ: 199

Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ύδρας τηλ: 22980 53 199

Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης τηλ: 112

Σχετικά Άρθρα