Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ιατρός Παναγιώτης Μανίκης μιλά στη ΦτΥ για τον Κορωνοϊό, την πρόληψη και την αντιμετώπισή του στην Ύδρα

O Κορωνοϊός σε παγκόσμιο επίπεδο έχει επηρεάσει τη ζωή μας, αλλά και σε εκτεταμένο βαθμό την καθημερινότητά μας.

Η συνεχής ενημέρωση με τα κρούσματα να καταγράφονται σε διαρκή βάση, καθώς και η αύξηση της θνησιμότητας σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες, προκαλούν ανησυχία και ευρύ προβληματισμό. Οι επιστήμονες αξιολογούν τον αριθμό και τος περιπτώσεις των κρουσμάτων ανά την υφήλιο.

Η ταχύτατη εξάπλωση και η κινητικότητα της επιδημίας σε κάθε χώρα, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τη ζωή στην Ύδρα.

Οι συναντήσεις, ο συγχρωτισμός και ο φόβος της επόμενης ώρας από την εκδήλωση του Κορονοϊού συνεχίζει να απασχολεί πλήθος πολιτών.

Η «Φωνή της Ύδρας» στο πλαίσιο μιας γενικότερης ανησυχίας που έχει αναπτυχθεί από τους συμπολίτες μας -όπως άλλωστε είναι φυσικό- και σε μια παραφιλολογία για ύπαρξη κρουσμάτων στο νησί, ήρθε σε επικοινωνία με τον Διευθυντή του Κουλούρειου Νοσοκομείου Ύδρας, Χειρουργό Ογκολόγο του Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ, κ. Παναγιώτη Μανίκη.

Ο Εκλεκτός και Αγαπητός μας Ιατρός, απάντησε σε ερωτήματα που του μεταφέραμε, όπως τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής όταν έχει βάσιμη υποψία ότι νοσεί από τον Κορονοϊό, αν υπάρχει δυνατότητα εξέτασης αυτή την στιγμή στην Ύδρα, τι είδους αντιβίωση οφείλει να λάβει και ποια προληπτικά μέτρα θα ακολουθήσει.

«Εδώ και δύο εβδομάδες», θα πει ο κ. Μανίκης, «έχουμε προβεί σε τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης του Κορωνοϊού όπως αντίστοιχα πράττουμε σε ανάλογες περιπτώσεις διαφόρων επιδημιών. Οι Αγροτικοί Ιατροί βρίσκονται στο Περιφερειακό Ιατρείο και σε περίπτωση κάποιας βαρείας γριπώδους συνδρομής, πρέπει να επισκεφτούν τον ασθενή εφόσον αυτός δεν δύναται να μετακινηθει".

Για να συνεχίσει: "Στο Κουλούρειο Νοσοκομείο υπάρχει ειδικό ιατρείο, το οποίο έχει εξοπλίσει η διοίκηση σε ανύποπτο χρόνο. Οι Ιατροί και το προσωπικό προφυλάσσονται με ενδεδειγμένες ιατρικές μάσκες και στολές, ενώ με ανάλογη εξέταση ελέγχεται και αξιολογείται ένα κρούσμα που περιλαμβάνει βήχα, δύσπνοια και πυρετό. Με έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο που δημοσιεύεται σε έγκριτο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό, εξετάζονται τα συμπτώματα, οι βαθμίδες, ενώ η εξέταση αίματος και θώρακος είναι ικανές να προσανατολίσουν στην ύπαρξη πραγματικού κρούσματος Κορωνοϊού. Αν εμφανιστεί υψηλή πιθανότητα για ένα περιστατικό, τότε οι Ιατροί στο Κουλούρειο θα αναλάβουν να συντονίσουν τις ανάλογες ενέργειες. Δεν πρέπει να υπάρχει στην Ύδρα η αίσθηση του τι θα προκύψει εάν εμφανιστεί ένα περιστατικό και η εσφαλμένη εντύπωση μιας ελλιπούς αντιμετώπισης. Το συγκεκριμένο τοπικό σχέδιο εφαρμόζεται κατά γράμμα από τους Ιατρούς και είναι απόλυτα ενδεδειγμένο".

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κορωνοϊός κατά την περίοδο της επώασης φαίνεται ότι δεν μεταδίδεται. Τα δε φάρμακα που συνταγογραφούνται είναι τα προληπτικά αντιβιοτικά που δίδονται για την γρίπη σε ορισμένους ασθενείς.

Για την ιστορία να πούμε ότι κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται στην Ύδρα με τον αντίστοιχο κατάλληλο τρόπο όπως και στα μεγάλα νοσοκομεία. Όπως μας ενημερώνει ο Ιατρός κ. Παναγιώτης Μανίκης, στο Νοσοκομείο Μεταξά, στο τμήμα επειγόντων, ως προληπτικό μέτρο καθορίστηκε η προσπάθεια μείωσης των πολιτών και των επισκεπτών στο Νοσοκομείο αν δεν υπάρχει βασικός λόγος.

Τι πρέπει όμως να κάνουν οι πολίτες για να προφυλαχθούν από τον Κορωνοϊό;

Ο κ. Μανίκης εξηγεί:

  • Να τηρούν τους κανόνες υγιεινής του ΕΟΔΥ που ισχύουν και παγκοσμίως.
  • Οι δε πολίτες που νοσούν από πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια ή παρουσιάζουν υπέρταση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τις εξόδους τους. Είναι προτιμότερο να παραμένουν στο σπίτι τους.

Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει ο κ. Μανίκης: «Χρειάζεται ψυχραιμία και πρόληψη».

ΕΟΔΥ

Σχετικά Άρθρα