Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

"Ευγνωμοσύνης κανίσκιον" - O Γεν. Αρχ. Επίτροπος της Μητρόπολης Πρωτ. Ακίνδυνος Δαρδανός γράφει για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

  • Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 11:16
  • 1'
"Ευγνωμοσύνης κανίσκιον" τιτλοφορείται το άρθρο του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητρόπολης της Ύδρας, Πρωτ. Ακίνδυνου Δαρδανού, το οποίο αναφέρεται στα Ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.


                                                             "Ευγνωμοσύνης κανίσκιον*"
akinΣτην Κορυφή της Ορθοδοξίας, στον γίγαντα του πνεύματος, στον ακαταπόνητο οιακοστρόφο,στον Μέγα Πατριάρχη του Γένους, μύριες ολοκάρδιες υικές ευχές για τα Σεπτά Ονομαστήριά Του!
Τη 11η του μηνός Ιουνίου, μνήμη των Αγίων Αποστόλων, Βαρθολομαίου και Βαρνάβα.
Αναμνήσεις ιερές απο παρελθούσες εορτές των Ονομαστηρίων Του εν Φαναρίω, έρχονται στην μνήμη μας και προκαλούν συναισθήματα πνευματικής αγαλλιάσεως και συγκινήσεως.
Ηχούν στα αυτιά μας οι τελευταίοι λόγοι Του, πριν δύο έτη στα Ονομαστήρια Του, στο τέλος της εόρτιας αρχοντικής τράπεζας.
"Να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί εδώ του χρόνου, παρά τας όχθας του Βοσπόρου..."
Μπορεί η πανδημία να μας κρατάει μακριά, αλλά κατ' αυτήν την εύσημον ημέρα η σκέψη μας, και η καρδιά μας είναι στο Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας και εις το φωτεινόν και Πάνσεπτον Πρόσωπον του Πατριάρχου μας!
Της Υμετέρας, Θεοτιμήτου και Θειοτάτης Παναγιότητος, πάμπολλα τα Έτη!
___________________
* Η λέξη "κανίσκιον", είναι υποκοριστικό της ομηρικής λέξεως, "κάνεον", που σημαίνει, "το προσφερόμενον ώς αναθηματικόν δώρον". 
Φωτογραφία θέματος από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ύδρα τον Ιούνιο του 2018.