Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. Ακίνδυνος Δαρδανός "Η Εκκλησία πληρώνει φόρους;"

Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Ύδρας, Πρωτ. π. Ακίνδυνος Δαρδανός κοινοποίησε πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για την βαρύτατη φορολόγηση που υφίσταται η εκκλησία και τον αγώνα της ώστε να πληρώνει πέραν των φόρων και τα έξοδα του έργου της. Ακολουθεί το κείμενό του.
Η Εκκλησία πληρώνει φόρους;
Η επικρατούσα άποψη ότι η Εκκλησία είναι στο απυρόβλητο σχετικά με την φορολογία είναι παντελώς λανθασμένη και ανακριβής και κυρίως αδικεί τα πράγματα.
Όλα τα Εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ καθώς και τα Ιδρύματα της, ΝΠΙΔ καταβάλουν εις το ακέραιο την νόμιμη φορολογία, ήτοι φόρο εισοδήματος για τα ακίνητα που μισθώνουν και τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα άνευ ουδεμίας εκπτώσεως. 
Για παράδειγμα ο Ι.Καθεδρικός Ναός της Ύδρας εις τον οποίο έχουμε την υψίστη τιμή και ευθύνη να διακονούμε απο το 2001 ως Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου εφέτος θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ 63.000 Ευρώ!
Το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα Εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ, Ι.Μονές και Ενορίες που έχουν ακίνητη περιουσία.
Εν συνεχεία καταβάλλεται και ο Φόρος Εισοδήματος από τα μισθωμένα ακίνητα.
Εξαιρούνται οι ιδιοχρησιμοποιούμενοι χώροι π.χ ο Ιερός Ναός, τα πνευματικά κέντρα , οι χώροι δράσεων της ενορίας κλπ.
Μην γινόμαστε λοιπόν θύματα της παραπληροφόρησης που θέλει την Εκκλησία της Ελλάδος να μην πληρώνει Φόρους κλπ.
Για αυτό και γίνεται προσπάθειά για μια σωστή και δίκαιη αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας.
Τα δε έσοδα από τα ενοίκια δίδονται πρώτα στους Φόρους και εν συνεχεία ό,τι περισσεύει για το ποικίλο έργο του κάθε Εκκλησιαστικού ΝΠΔΔ, Ενορίες και Ι.Μονές.
Αλλά δυστυχώς με τον υπέρογκο ΕΝΦΙΑ ολίγα καθαρά έσοδα περισσεύουν για την υλοποίηση του ποιμαντικού, κοινωνικού - φιλανθρωπικού έργου.
Αφήστε τα έργα συντήρησης και ανακαίνισης ...
Για παράδειγμα πάλι αναφέρομαι στο συγκρότημα του Ι.Καθεδρικού Ναού, που χρήζει συνεχεία συντήρησης και ανακαίνισης.
Ο Τρούλος του Ι.Καθεδρικού Ναού που συντηρήθηκε εσχάτως κόστισε μαζί με την σκαλωσιά κλπ 27.000 Ευρώ με προσφορές και όλες τις νόμιμες διαδικασίες.
Το Μεγάλο εμβληματικό Κωδωνοστάσιο της Παναγίας πρέπει άμεσα να επισκευαστεί με προϋπολογισμό του έργου σύμφωνα με την εγκεκριμένη σχετική μελέτη, 480.000 Ευρώ!
Εσχάτως έγινε η Δημοπρασία λόγω λήξεως της παρούσης μισθώσεως ,για την ενοικίαση του Σταθμού Αυτοκινήτων, (Parking), στο ΜΕΤΟΧΙ, μια επιτυχημένη επένδυση που εμπνεύστηκε από το 2009 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.ΕΦΡΑΙΜ.
Η επαναληπτική νόμιμη κατά πάντα Δημοπρασία στις 22.5.2022, έκλεισε στο ποσό των 66.300 Ευρώ.
Καλύφθηκε δηλαδή εξ ολοκλήρου ο ετήσιος ΕΝΦΙΑ ...
Κατανοούμε λοιπόν τι αγώνα κάνει η Εκκλησία ώστε να πληρώνει πέραν των φόρων και τα έξοδα του έργου της.
Μην λέμε λοιπόν "λόγια του καφενείου", αβίαστα και ανεύθυνα!
Τα χρήματα από την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας επιστρέφουν στον Λαό όπως έχει τονίσει και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β' .
Το έχουμε ζήσει έμπρακτα αυτό και στην Ύδρα μας ,καθότι χιλιάδες ευρώ εδόθησαν από την προ ετών αξιοποίηση του "ΜΕΤΟΧΙΟΥ" για την οποία ταλαιπωρηθήκαμε με πολλούς και δύσκολους δικαστικούς αγώνες ,αλλά τουλάχιστον κατοχυρώθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Τα Ιδρύματα μας ενισχύθηκαν, Κουλούρειο Νοσοκομείο, κ.ά , οι φορείς, οι σύλλογοι, τα Σχολεία, οι μαθητές και οι φοιτητές με υποτροφίες χιλιάδων ευρώ.
Ανακαινίσθηκε εκ βάθρων το 2010 η σύγχρονη Συνεδριακή αίθουσα του Ιερού Καθεδρικού Ναού που κόστισε περίπου 500.000 Ευρώ.
Και σήμερα φιλοξενεί Συνέδρια και ποικίλες πνευματικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις κλπ.
Ταύτα προς ενημέρωση σας και κυρίως προς πληροφόρηση, " Την Διακονία σου πληροφόρησον", ( Β' Τιμοθ. 4, 5)της εμπόνου διακονίας εν τη Εκκλησία.
Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας που συντρέχει ως φιλόστοργος Πατέρας και μεριμνά άοκνα πέραν των Ιδρυμάτων και για τα μεγάλα θέματα της Εκκλ.περιουσίας και δη για το ΜΕΤΟΧΙ .
ΧΑΙΡΕΤΕ ΕΝ ΚΥΡΙΩ ΠΑΝΤΟΤΕ !
π. Ακ.Δ

Σχετικά Άρθρα