Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερώτηση Νόνης Δούνια για την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των μικρών τουριστικών καταλυμάτων

Την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που λόγω της πρόωρης επανεκκίνησης της φετινής τουριστικής περιόδου και των μειωμένων κρατήσεων, βρίσκονται αντιμέτωπα με τον οικονομικό μαρασμό, επισημαίνει η Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Νόνη Δούνια σε Ερώτηση που κατέθεσε στις 8/6/21 στη Βουλή.

Η ερωτώσα Βουλευτής αναφέρεται στην εκτίμηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία μια ενίσχυση από την Πολιτεία της τάξεως του 5% του τζίρου των εν λόγω επιχειρήσεων, δεν πρόκειται να βοηθήσει τη ρευστότητά τους, καθώς λόγω του μεγέθους τους, αυτές δεν έχουν μεγάλους τζίρους.

Η κυρία Δούνια ρωτά τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την αποτελεσματική ενίσχυση των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, ώστε αυτά να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν ομαλά και να μην αναγκαστούν να κλείσουν.

Ακολουθεί η ερώτηση:ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΟΥΝΙΑ

Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων -

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κύριο Άδωνι Γεωργιάδη

Θέμα: Ανάγκη ουσιαστικής στήριξης μικρών τουριστικών καταλυμάτων

Πειραιάς, 8 Ιουνίου 2021

Λόγω της παρατεταμένης κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, ο κλάδος των μικρών τουριστικών καταλυμάτων βρίσκεται αντιμέτωπος με τον οικονομικό μαρασμό.

Η πρόωρη επανεκκίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες κρατήσεις, καταδεικνύουν ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι δυσκολότερη σε σχέση με την περσινή για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Δυστυχώς, τα σχετικά μέτρα οικονομικής στήριξης που έλαβε η Πολιτεία δεν υπήρξαν αρκετά αποδοτικά και το πρόβλημα στη βιωσιμότητα και την ομαλή επαναλειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, και δη των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, παραμένει.

Η έλλειψη ρευστότητας είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά τουριστικά καταλύματα, των οποίων η λειτουργία ανεστάλη τον πρώτο καιρό της πανδημίας, στη συνέχεια υπολειτούργησαν για 2- 3 μήνες και τους τελευταίους 6 μήνες τους επιτρέπεται να λειτουργούν, χωρίς ουσιαστικά να έχουν αντικείμενο εργασίας, αφού η Χώρα βρισκόταν υπό καθεστώς lockdown από τον Νοέμβριο. Η σημαντική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου τη δεδομένη στιγμή θεωρείται αναγκαία.

Το πρόγραμμα για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών καταλυμάτων, υπό τη μορφή κεφαλαίου κίνησης από πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, η οποία θα είναι μη επιστρεπτέα και θα αντιστοιχεί στο 5% του τζίρου του 2019, σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, δεν πρόκειται να βοηθήσει ουσιαστικά, καθώς τα μικρά καταλύματα, λόγω του μεγέθους τους, δεν έχουν μεγάλους τζίρους.

Έτσι, κατά την Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, κρίνεται απαραίτητο στο νέο πρόγραμμα στήριξης το ποσοστό ενίσχυσης να αυξηθεί στο 20% του τζίρου του 2019 για τις τουριστικές επιχειρήσεις, χωρίς να υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που θα τις αποκλείουν, όπως η απασχόληση εργαζομένων.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:

- Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ουσιαστική ενίσχυση των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, ώστε αυτά να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν ομαλά και να μην αναγκαστούν να κλείσουν;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Παναγιώτα Δούνια Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων ΝΔ