Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022

ΣτΕ: Εκδικάστηκε η αίτηση αναίρεσης της παράταξης Κοτρώνη

  • Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015 15:36
  • 1'

Εκδικάστηκε σήμερα, Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), η αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε η παράταξη του Άγγελου Κοτρώνη, «Η Αλήθεια για την Ύδρα», επί του κύρους των εκλογών στον Δήμο Ύδρας και της παράταξης του Γιώργου Κουκουδάκη, «Για την Ύδρα», μετά την απόρριψη της ένστασης της οποίας είχε καταθέσει η πρώτη παράταξη, από το Πρωτοδικείο Πειραιά.
Σε μία συνεδρίαση που κράτησε περίπου μία ώρα, και μετά την εισήγηση της εισαγγελέως του ΣτΕ, οι δικηγόροι της πλευράς του Άγγελου Κοτρώνη, Χαράλαμπος Γεωργακόπουλος και Αθανάσιος Γεραπετρίτης, έδωσαν εκ νέου τα στοιχεία της ένστασής τους και έκαναν λόγο για δύο ουσιαστικά παραβάσεις που πραγματοποιήθηκαν, όπως υποστηρίζουν, σε ένα εκλογικό τμήμα. Συγκεκριμένα μίλησαν για την ύπαρξη διαφορετικών φακέλων, χρώματος και διαστάσεων, ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν στο γεγονός, ότι δεν παρέδωσε στο Πρωτοδικείο ο δικαστικός αντιπρόσωπος του εν λόγω τμήματος, τους φακέλους των ψηφοδελτίων. Ταυτόχρονα δήλωσαν την αντίθεσή τους στην κατάθεση του δικαστικού αντιπροσώπου στο Πρωτοδικείο και ζήτησαν να μην ληφθεί υπόψη. Υποστηρίχτηκε δε, από την πλευρά των δικηγόρων του Άγγελου Κοτρώνη, ότι οι δυο αυτές παραβάσεις άσκησαν επιρροή στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ζήτησαν δε, την ακυρότητα λόγω χρήσης άλλου φακέλου και μη κατάθεσης αυτών, επικαλούμενοι τη ματαίωση του δικονομικού τους δικαιώματος.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ως Δικηγόρος της πλευράς του Γιώργου Κουκουδάκη, ο πρώην υπουργός, Καθηγητής, Προκόπης Παυλόπουλος ανέλυσε την υπόθεση, επισημαίνοντας ότι ακόμα και ο εκλογικός αντιπρόσωπος της παράταξης Κοτρώνη κατά τη διάρκεια και λήξη των εκλογών στο συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο, δεν προέβη σε καμία ένσταση, αλλά αποδοχή του γεγονότος της διαφοροποίησης των φακέλων. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι τα πρακτικά της εφορευτικής επιτροπής υπογράφηκαν χωρίς πρόβλημα ή διαφωνία. Θεώρησε δε, ότι το λάθος των φακέλων που βάσει κατάθεσης του δικαστικού αντιπροσώπου, δόθηκαν εκ παραδρομής, αυτοί των δημοτικών εκλογών για τις περιφερειακές και των περιφερειακών για τις δημοτικές, δεν επηρέασαν ουδόλως το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς, όπως υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος είχαν όλοι αποδεχτεί εξ αρχής τη διαφορετικότητά τους. Ανέφερε δε, ότι η μη παράδοση φακέλων κρίνεται αναγκαία μόνο στην περίπτωση που θα υπήρξε αναγνωρισμένη παραβίαση του εκλογικού αποτελέσματος. Τόνισε επίσης, ότι όσοι φάκελοι βρέθηκαν στα άκυρα ψηφοδέλτια των δημοτικών εκλογών είχαν όμοιο χρώμα, κάτι το οποίο ενισχύει την παραπάνω άποψή του. Παράλληλα επεσήμανε ότι τίθεται ζήτημα αβασίμου και απαραδέκτου.
Αναμένεται την προσεχή Τρίτη να κατατεθούν τα υπομνήματα των δικηγόρων των δυο παρατάξεων και εντός 15 περίπου ημερών να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ.