Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Nα βρεθεί λύση για τις δυο αξιόλογες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί την ίδια μέρα και ώρα στην Ύδρα

Mεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με τις δυο εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην Ύδρα την ίδια μέρα και ώρα, και συγκεκριμένα το Σάββατο στις 24 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ.

Για το ζήτημα της ίδιας μέρας και ώρας των δύο εκδηλώσεων, που γίνονται ουσιαστικά στο λιμάνι (ΙΑΜΥ-ΛΙΜΑΝΙ), πολλοί πολίτες πήραν θέση για το αν έπρεπε να αλλάξει, όχι μόνο η ώρα αλλά και η μέρα των εκδηλώσεων, ώστε αυτές να μη συμπέσουν.

Έντονες αντιπαραθέσεις βγήκαν προς τα έξω, υπερασπιζόμενες τη μία ή την άλλη εκδήλωση. Συχνά μάλιστα υπήρξαν και καυστικές δηλώσεις, τόσο διά ζώσης όσο και μέσω social media.

Πιο συγκεκριμένα: Από τη μια έχουμε την εκδήλωση με τη Μουσική Βραδιά-αφιέρωμα στον επετειακό εορτασμό για τα 100 χρόνια ίδρυσης και λειτουργίας του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, με τον τίτλο  “Viva Callas”. Πρόκειται για ένα κονσέρτο-αφιερωμένο στη μεγάλη υψίφωνο Maria Callas με την διεθνούς φήμης μέτζο σοπράνο Vardhui Khachatryan, η οποία ειδικά για το σκοπό αυτό θα ταξιδέψει από την Ελβετία στη χώρα μας. Την οποία θα συνοδεύσει ο στο πιάνο ο καταξιωμένος Ιταλός πιανίστας Corrado Valvo. Είναι μια εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί και έχει γίνει γνωστή από τις 3 Ιουλίου στα social media. Έχει προσκληθεί να παραστεί και έχει επιβεβαιώσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Από την άλλη, έχουμε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Κουντουριώτεια 2019" την αναδρομική έκθεση «ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ», το μυστικό εργαστήρι του Νίκου Στεφάνου στο πρώην Hydra Workshop και το Πλατύσκαλο στο λιμάνι της Ύδρας, την οποια και έχει επιμεληθεί ο Εικαστικός Αλέξης Βερούκας. Η έκθεση ήταν προγραμματισμένη για τις 3 Αυγούστου, όμως λόγω ανωτέρας βίας και λόγους υγείας άλλαξε μέρα και πήγε στις 24 Αυγούστου για να πλαισιώσει τον ιστορικό εορτασμό του Δήμου και της ΚΕΔΥ.

Μπορεί το θέμα να φαίνεται ότι θα μπορούσε να βρει τη λύση του εύκολα, όμως δυστυχώς μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει βρεθεί η αλλαγή που θα βοηθήσει στην ομαλή έκβαση των δυο εκδηλώσεων, αλλά κυρίως στη συμμετοχή των συμπολιτών μας και στις δύο.

Γιατί από τη μια έχουμε έναν επετειακό εορτασμό 100 χρόνων από το ΙΑΜΥ, με μια διάσημη σοπράνο, που διοργανώνει με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και επισημότητα η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ Ντίνα Αδαμοπούλου και όπου η ιστορία του τόπου μας, μας επιβάλλει να παραστούμε. Και από τη δε άλλη πλευρά, έχουμε μια πολύ αξιόλογη αναδρομική έκθεση ενός σπουδαίου σκηνογράφου του Νίκου Στεφάνου, με την ξεχωριστή επιμέλεια του Αλέξη Βερούκα και με μεγάλη προετοιμασία.

Σίγουρα υπάρχουν διαδικαστικές και λειτουργικές δυσκολίες και για τις δυο εκδηλώσεις.

Όμως την ύστατη στιγμή, θα πρέπει να βρεθεί η ανάλογη λύση.

Παρατράγουδα και διχασμός δεν χωράνε σε έναν μικρό τόπο, που όλοι γνωριζόμαστε τόσο καλά. 

Καταλαβαίνουμε επίσης όλοι, ότι επί της ουσίας λόγω της φόρτισης της διεξαγωγής των εκδηλώσεων, έχουμε αυτή τη στιγμή δύο φορείς (Δήμο Ύδρας και ΙΑΜΥ), οι οποίοι βρίσκονται σε αντιπαράθεση, με αρνητικές επιπτώσεις για την ηρεμία του νησιού, αλλά και για τα δικά τους εργασιακά καθήκοντα.

Είναι κάτι το οποίο τελικά, δεν ωφελεί κανέναν και κυρίως τον πολιτισμό ενός τόπου.

Εμείς δεν ψάχνουμε εδώ να βρούμε υπαίτιους, μια και συχνά κάποια πράγματα τυχαίνει απλώς να συμβαίνουν.

Όλοι εμείς ως κοινωνία, εφημερίδα, πολίτες και κυρίως ο Δήμος, οφείλουμε να δίνουμε λύση στα προβλήματα και να μη μηρυκάζουμε τα ίδια και τα ίδια χωρίς να βλέπουμε φως στο τούνελ... 


Για το θέμα πάντως ο Παναγιώτης Μαρκαντώνης επανεκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, Επικεφαλής του συνδυασμού "Η ΥΔΡΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ" ανέφερε:

"Και όλα θα γίνουν ήσυχα και ήρεμα όπως αρμόζει σε τόπο που σέβεται την ιστορία του αλλά και αυτό που αφήνει στις μελλοντικές γενιές. Χωρίς φωνές υστερίας και κακεντρέχειας που τόσο πλήγωσαν τον τελευταίο καιρό όλους μας! Ευτυχώς θα επικρατήσουν οι ήρεμες δυνάμεις αυτού του τόπου. Οφείλουμε όλοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω και όλα θα πάνε καλύτερα! Οφείλουμε όλοι να δείξουμε ότι γνωρίζουμε να συνεργαζόμαστε και με σύνεση να προχωράμε βλέποντας μόνο το θετικό της κάθε εκδήλωσης και όχι το μικρό και ασήμαντο. Άλλωστε όπως τονίζουμε το καλό του τόπου μας θέλουμε! ΓΙΑΤΙ Η ΥΔΡΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ!!! Μια μικρή αλλαγή στην ώρα θα βοηθήσει πολύ!"


Ο πρ. Δήμαρχος Ύδρας Κώστας Αναστόπουλος, νεοεκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού "Νέοι Ορίζοντες για την Ύδρα", απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Ύδρας Γ. Κουκουδάκη έγραψε:

"Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, Το Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του.

Σε αυτή την επέτειο είμαστε όλες και όλοι καλεσμένοι να τιμήσουμε τόσο τους ιδρυτές του 1919, Αντώνιο Λιγνό και Γκίκα Κουλούρα, όσο και τους συνεχιστές αυτού του λαμπρού έργου που συντελείται εκεί. Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω το μακαριστό Μητροπολίτη Ύδρας Ιερόθεο, τα μέλη της Εποπτικής Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου στην οποία είχα την τιμή να είμαι μέλος και βέβαια τη Διευθύντρια κυρία Ντίνα Αδαμοπούλου και το προσωπικό του Ι.Α.Μ.Υ. για το τεράστιο έργο τους που τιμά το Νησί μας και την Πατρίδα μας. Γνωρίζω καλά τους κόπους τους, γιατί επί των ημερών μου έγιναν τα Εγκαίνια του Μουσείου, στις 5 Ιουλίου του 1996.

Κύριε Κουκουδάκη, Εξυπακούεται ότι σε αυτή την επέτειο πρέπει να είμαστε όλοι αρωγοί και συμπαραστάτες γιατί είναι φόρος τιμής αλλά και αναγνώριση.

Ιδιαίτερα στην επετειακή εκδήλωση του Σαββάτου 24 Αυγούστου, που θα έχουμε τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουμε δύο σημαντικές προσωπικότητες της μουσικής, πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί το παρών. Σας καλώ να στηρίξετε την εκδήλωση. Σε αυτό το Νησί είμαστε λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι.

Τέλος, συγχαίρω δημόσια τη Διευθύντρια κυρία Ντίνα Αδαμοπούλου για τη δράση της και την επαινώ για την υπομονή της.

Το Σάββατο 24 Αυγούστου όλοι μαζί στο Μουσείο της Ύδρας μας απολαμβάνουμε μουσική και επιβραβεύουμε το έργο που γίνεται σε αυτό το χώρο και προβάλλει την Ιστορία μας και τον πολιτισμό της Ύδρας μας.

Ύδρα, 19 Αυγούστου 2019

Με τιμή,

Κωνσταντίνος Γ. Αναστόπουλος
πρ. Δήμαρχος Υδραίων"


Ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο το οποίο και ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media:

"Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία της ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Στυλιανή Μενδώνη. 
Η κ. Υπουργός θα παραστεί το Σάββατο 24 Αυγούστου στα εγκαίνια της έκθεσης «Τα παιγνίδια της Ζωής» του εικαστικού Νίκου Στεφάνου που έχει επιμεληθεί ο Αλέξης Βερούκας, στις 21.00. Στην συνέχεια συνοδεία του Δημάρχου θα μεταβεί στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ) για το κοντσέρτο αφιέρωμα στην μεγάλη Ελληνίδα υψίφωνο Μαρία Κάλλας. Μια εκδήλωση που οργανώνει το ΙΑΜΥ στα πλαίσια του εορτασμού για την συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας του και περιλαμβάνει ένα κοντσέρτο με την διάσημη mezzo soprano Varduhi Khachatryan και τον πιανίστα Corrado Valvo.

Tην Κυριακή 25 Αυγούστου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Στυλιανή Μενδώνη θα παραστεί στην Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη."