Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Με ΚΤΕΛ στην Ύδρα ; Ουτοπία ή πραγματικότητα ;

  • Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013 11:14
  • 2'

Τι δηλώνουν τα ΚΤΕΛ Αργολίδας για το ενδεχόμενο δρομολόγησης.

Εδώ και αρκετά χρόνια ο τρόπος μετακίνησης μας προς την Ύδρα από τον Πειραιά και αντίστροφα, έχει βρει μια εναλλακτική δυνατότητα. Η χρήση των ιπταμένων δελφινιών, λόγω μείωσης των δρομολογίων και βλαβών, δεν αποτελεί πλέον μια μοναδική λύση στην επικοινωνία μας, καθώς ο δρόμος από ξηρά με κατάληξη στο Μετόχι, προσφέρει μια διαφορετική εύκολη προσέγγιση 2,30 ωρών σε όσους έρχονται οδικώς.

Το πάρκινγκ το οποίο έχει ανοίξει εδώ και έναν χρόνο στην περιοχή του Μετοχιού, έχει δώσει μια νέα πνοή, επίσης το δρομολογιακό σκάφος που κινείται από Μετόχι-Ύδρα έχει προσφέρει πολλά στη γραμμή και τα υδροταξί κινούνται και αυτά κάνοντας ομοίως τη διαδρομή. Είναι γεγονός λοιπόν ότι η λύση Μετόχι για να φτάσουμε στην Ύδρα, κερδίζει καθημερινά έδαφος. Στο πλαίσιο αυτό, σκεφτόμενοι και τους ανθρώπους που δεν έχουν αυτοκίνητο, η «Φωνή της Ύδρας» άνοιξε με επικοινωνία με τα ΚΤΕΛ Αργολίδας και μιλήσαμε με το μέλος του Δ.Σ. Δημήτριο Πίκο. Μια και η πιθανότητα να γίνει το νησί μας προορισμός των ΚΤΕΛ, μπορεί τώρα να φαίνεται ίσως μακρινή, αλλά τίποτα δεν μπορεί κιόλας να την αποκλείσει. Ο κ. Πίκος λοιπόν, μας εξέθεσε την προθυμία και το ενδιαφέρον των ΚΤΕΛ να στηρίξουν γενικότερα την Ύδρα.

Ήδη αρμόδιοι της επιχείρησης έχουν έρθει σε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ύδρας, Άγγελο Κοτρώνη, προκειμένου τα ΚΤΕΛ, σε περίπτωση βλαβών των ιπταμένων, απεργιών και έκτακτης ανάγκης να σπεύσουν βοηθητικά να παραλάβουν τον κόσμο του νησιού μας από τον προβλήτα του Μετοχιού και να τους μεταφέρουν στην Αθήνα.

Πέρα όμως από αυτή τη μεμονωμένη προοπτική, εμείς θέσαμε στον κ. Πίκο την προοπτική της μόνιμης δρομολόγησης λεωφορείου από την Αθήνα, που θα έχει ως προορισμό πλέον την Ύδρα. Δηλαδή να μπορεί ο καθένας με ένα εισιτήριο, να ξεκινήσει από την Αθήνα και μέσω Θερμησίων που ο δρόμος είναι πιο στρωτός, να φτάσει στο Μετόχι και από εκεί με το δρομολογιακό σκάφος ή τα υδροταξί να καταλήξει στην Ύδρα. Τα οφέλη από μια ανάλογη ενέργεια θα είναι πολλά. Καταρχάς εφόσον θα υπάρξει μόνιμη δρομολόγηση των ΚΤΕΛ από Αθήνα με επιστροφή, τότε αυτόματα ο δρόμος για το Μετόχι θα γίνει μια μόνιμη δίοδος για Υδραίους αλλά και τουρίστες.

Το πρόβλημα μέχρι στιγμής για την εταιρεία των ΚΤΕΛ είναι πως για να γίνει η Ύδρα προορισμός με λεωφορείο και πρωινή-μεσημεριανή δρομολόγηση, χρειάζεται να υπάρχει πληρότητα τουλάχιστον 20 ατόμων από, και για Ύδρα, προκειμένου να βγαίνουν τα έξοδα της γραμμής. Επίσης μέχρι στιγμής γεννάται ένα θέμα με την τιμή του εισιτηρίου που υπολογίζεται στα επίπεδα των ιπταμένων, ώστε αυτή να μη γίνεται απαγορευτική, αλλά ανταγωνιστική για τους επιβάτες και να μπορεί να επιλεχθεί εύκολα αυτός ο τρόπος μεταφοράς. Καθώς ο επιβάτης για Ύδρα έχει να υπολογίσει το εισιτήριο του ΚΤΕΛ, του δρομολογιακού αλλά και της μεταφοράς του.

Για όλα πιστεύουμε πως υπάρχει λύση. Η γνώμη μας είναι, αν είναι εφικτό, να ξεκινήσει σε πρώτη φάση ένα πιλοτικό δρομολόγιο (συγκεκριμένες μέρες) και επίσης οι επιβάτες να αποβιβάζονται όχι μόνο στην Αθήνα, ή τον Ελαιώνα (μετρό) αλλά και τον Πειραιά. Πάντως είναι σαφές, πως η επιχείρηση των ΚΤΕΛ Αργολίδας μας έδειξε, πως έχει όλη την καλή διάθεση να εξυπηρετήσει την Ύδρα εφόσον υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον από το νησί μας.