Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Σαν Τζόρτζι στα «χέρια» του Δήμου Λαυρεωτικής

Αν ανατρέξουμε στο μακρινό παρελθόν, θα δούμε πως ήταν γνωστό πως από πολύ παλιά, από το 1834 μάλιστα, η νησίδα Σαν Τζόρτζι ή Άγιος Γεώργιος ανήκε στην Ύδρα.

 

 

Άλλωστε ενδεικτικά αναφέρουμε πως ΦΕΚ του 1951 αλλά και η απογραφή του 2001 επιβεβαίωνε κάτι τέτοιο, αφού το συμπεριελάμβαναν στα όρια του Δήμου Ύδρας. Σύμφωνα όμως με την τελευταία απογραφή του 2011 το Σαν Τζόρτζι πέρασε στο Δήμο Λαυρεωτικής.

Η «Φωνή της Ύδρας» έκανε έρευνα σχετικά με τη διχογνωμία που προέκυψε στα δημοτικά συμβούλια για το νησί και για το πού τελικά υπάγεται, παρόλο που το συμπέρασμα που τέθηκε αρμοδίως στα συμβούλια από την πλειοψηφία διαβεβαίωνε πως δεν έχει αλλάξει κάτι και πως ακόμα το νησί βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Ύδρας. Η έρευνά μας όμως αποδεικνύει, πως δυστυχώς το νησί δε μας ανήκει πια. Το ζήτημα είναι ότι στο νησί αυτό, ιδιωτική εταιρεία εγκαθιστά αιολικό πάρκο με ανεμογεννήτριες και θεωρούμε πως τα οικονομικά οφέλη, θα τα καρπωνόταν κατά αναλογία ο Δήμος ο οποίος το κατέχει.

Συγκεκριμένα μιλώντας με την Ελληνική Στατιστική Αρχή μάθαμε πως μολονότι στο πρακτικό του Δήμου Ύδρας περιεχόταν στους οικισμούς του νησιού μας, έχει αναγραφεί εκ των υστέρων και μετά από έλεγχο της Στατιστικής Αρχής η σημείωση πως υπάγεται στο Δήμο Λαυρεωτικής και όχι στο Δήμο Ύδρας καθώς όπως γράφτηκε από λάθος υπαγόταν στην Ύδρα. Ενημερωθήκαμε πως συντονιστική ομάδα της ΕΛΛΣΤΑΤ μαζί με μηχανικό της περιφέρειας, μελετώντας τις συντεταγμένες και διερευνώντας τα διοικητικά όρια σε επίπεδο δημοτικής και τοπικής κοινότητας, βάσει χαρτών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, απεφάνθη πως το Σαν Τζόρτζι ανήκει στο Δήμο Λαυρεωτικής.

Παράλληλα και διοικητικές πράξεις που εντοπίσαμε, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Όπως χορήγηση άδειας εγκατάστασης αιολικού σταθμού στις εταιρείες ΤΕΡΝΑ και IWECO από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την υπογραφή της Υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη στις 3 Μαΐου 2011 όπου ξεκάθαρα η νησίδα λέγεται πως ανήκει στο Δήμο Λαυρεωτικής. Επίσης έγγραφο του Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στις 11 Μαΐου 2011, το οποίο μιλά για παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού για λιμενικά έργα για τους αιολικούς σταθμούς της νησίδας Άγιος Γεώργιος Λαυρεωτικής. Μεταξύ των αποδεκτών φαίνονται πως είναι αρμόδια το Λιμεναρχείο Λαυρίου και ο Δήμος Λαυρεωτικής. Σε χάρτη μάλιστα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης δηλαδή της ΕΕΤΑΑ εμφανίζεται το νησί Άγιος Γεώργιος (Σαν Τζόρτζι) να ανήκει στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και μάλιστα στο Δήμο Λαυρεωτικής.

Αντιθέτα ένα χρόνο πριν με δύο αποφάσεις της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) προς την εταιρεία IWECO στις 29 Σεπτεμβρίου 2010, δινόταν άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση Νησίδα Αγίου Γεωργίου Δήμου Ύδρας, δηλαδή το νησί υπαγόταν τότε ακόμα στα διοικητικά όρια του Δήμου μας.

Γνωρίζουμε πως κατά το παρελθόν τα όρια του μικρού νησιού ήταν μάλλον ασαφή και οι διενέξεις έφερναν πάντα ένταση. Όμως το θέμα αυτό παραμένει πολύ σοβαρό και πιστεύουμε πως δεν έχει δοθεί από το Δήμο Ύδρας το πρέπον βάρος που του αναλογεί. Καθώς μιλάμε για ένα ολόκληρο νησί που ως αιολικό πάρκο ισχύος 69 μεγαβάτ αποτελούμενο από 23 ανεμογεννήτριες των 3 μεγαβάτ η μία με τεχνολογία Vestas, θα έδινε πιθανόν στο Δήμο μας σημαντικά οφέλη. Με ετήσια παραγωγή που υπολογίζεται σε 210 εκατομμύρια κιλοβατώρες (210 γιγαβατώρες) και προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ περίπου ενώ αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του 2013.

Πιστεύουμε λοιπόν, πως κατά πρώτον πρέπει να μεριμνήσει ο Δήμος Ύδρας και αν επιδιώκει να προβεί σε ενέργειες εκ νέου διεκδίκησης του νησιού.

Κατά δεύτερον να δώσει κάποια επίσημη απάντηση για να ενημερωθούμε όλοι οι δημότες.

Η εφημερίδα μας που είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο, ανακινώντας πολύ σοβαρά θέματα, θα περιμένει μαζί με όλους τους αναγνώστες μας, την απάντηση του Δήμου Ύδρας για τον Άγιο Γεώργιο ή Σαν Τζόρτζι, καθώς εκείνος είναι ο αρμόδιος φορέας που πρέπει να δώσει σαφείς αυτή τη φορά απαντήσεις σε όλους τους δημότες.

Έντυπη έκδοση Τεύχος Νοεμβρίου 2011

collage santzortzi

 

Σχετικά Άρθρα