Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαμαρτυρία ερασιτεχνών αλιέων για την απαγόρευση ψαρέματος

Eπιστολή στον Πρωθυπουργό και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας απέστειλε ο Ευάγγελος Βαμβακάρης, πρ. πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακών Αλιέων (ΠΟΠΕΑ), αναφερόμενος στην απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας με σκάφος.

Επεσήμανε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Βαμβακάρης:

"Ο αριθμός των σκαφών των ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ είναι περίπου 100.000 πανελλαδικά. Δεν επιτρέπεται η απόπλευση με το σκάφος αν δεν έχει άδεια πλόων ο ψαράς. Αντίθετα, όσοι ψαρεύουν από την ξηρά δεν έχουν ανάγκη καμία άδεια και ο κάθε ένας Έλληνας ή αλλοδαπός, μπορεί να πάρει ένα καλάμι και να πάει για ψάρεμα. Έτσι λοιπόν, είναι αδύνατον να γνωρίζει κάποιος πόσοι ψαρεύουν από την ξηρά!
Εκτός από την αγορά του σκάφους και της μηχανής, ένας ψαράς υποχρεούται να δαπανήσει χρήματα για σωστικά μέσα, όπως σχοινιά, άγκυρες, φωτοβολίδες, σωσίβια, κουπιά κ.α. Επίσης, κάθε χρόνο τα σκάφη και οι μηχανές βγαίνουν για συντήρηση, χώρια τα έξοδα από την καύσιμη ύλη. Συνεπώς, ο κάθε Ερασιτέχνης Ψαράς που διαθέτει και σκάφος, δαπανεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό κάθε χρόνο, το οποίο κανείς δεν έλαβε υπ’ όψιν του.
Διαπιστωμένα λοιπόν, χιλιάδες Έλληνες εργάζονται για τον εξοπλισμό των ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ! Αντιθέτως, τα μοναδικά έξοδα των ψαράδων που αλιεύουν από την ξηρά, είναι η αγορά καλαμιού και δολώματος. Συνεπώς, είναι λάθος να επιβάλει η Κυβέρνηση την απαγόρευση, καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, της αλιείας από σκάφος εντός της περιφέρειας.

Ερωτώ λοιπόν τον κ. ΧΑΡΔΑΛΙΑ, πιστεύει ότι περίπου 100.000 Ερασιτέχνες Ψαράδες που αλιεύουν με το σκάφος τους δεν είναι έτσι και αλλιώς καθημερινά στους δρόμους για δήθεν άσκηση; Επίσης, τι είναι προτιμότερο, να συνωστίζονται στους δρόμους με τους υπόλοιπους πολίτες ή να ψαρεύουν με την βάρκα τους; Μήπως θα ήταν πιο λογικό να μπουν μόνοι τους στην βάρκα τους να ψαρεύουν, να κάνουν την άσκηση τους με την κωπηλασία ή την βόλτα τους;
Υπενθυμίζω στον κ. ΧΑΡΔΑΛΙΆ ότι αρκετοί λοιμοξιολόγοι από την επιτροπή ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ. Ένας εξ΄ αυτών είναι ο κ. ΕΞΑΔΆΚΤΥΛΟΣ ο οποίος, σε συνέντευξη είχε αναφέρει ότι το ΚΥΝΉΓΙ ΚΑΙ ΤΟ ΨΆΡΕΜΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΠΟΡΆ ΤΟΥ ΙΟΥ!!
Σε περίπτωση που κάποιος ψαράς παρανομήσει με την βάρκα του, η οποία δεν ξεπερνάει τα 4 μέτρα, θα του επιβληθεί ένα πρόστιμο των 5.000 ευρώ, ίσης αξίας με το πρόστιμο εκείνο που θα πλήρωνε ο παραβάτης που διαθέτει ένα σκάφος πολυτελείας. Δεν γνώριζα ότι οι Ερασιτέχνες Ψαράδες είναι εφοπλιστές!!!
Μετά από αυτή την πολύπλευρη αλλά αναγκαία ενημέρωση, ζητώ για μία ακόμη φορά την παρέμβασή σας, δίνοντας λύση σε όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα."