Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκαταλελειμμένα δίχτυα "φαντάσματα" προκαλούν προβλήματα και στη θάλασσα της Ύδρας

Κινδύνους προκαλούν τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα ψαράδων τα λεγόμενα δίχτυα "φαντάσματα".

Θεωρούνται τα πιο θανατηφόρα θαλάσσια απορρίμματα και αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική περιβαλλοντική απειλή παγκοσμίως.

Στην Ύδρα πριν λίγες μέρες ο καπετάν Βαγγέλης Γκιώνης μάζεψε με το υδροταξί του από τη θάλασσα, ανάλογα δίχτυα τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρή βλάβη στο σκάφος του. 

Όπως αναφέρει ο ίδιος: "Στις 27 Απριλίου στην περιοχή της Ζούρβας πιάσαμε δίκτυα στην προπέλα και είναι δεύτερη φορά που μας συμβαίνει. Ευτυχώς με μικρές απώλειες, αλλά μεγάλο κόπο για να τα ξεμπλέξουμε (ευτυχώς ο καιρός ήταν ευνοϊκός). Καλό θα ήταν οι συνάδελφοι μας (ναυτικοί) όταν επιδιορθώνουν τα δίκτυα τους να μην πετάνε τα κατεστραμμένα στη θάλασσα. Είναι άκρως επικίνδυνα και μπορούν να προκαλέσουν μέχρι καταστροφή του σκάφους και τα επακόλουθα."

Να τονίσουμε εδώ ότι τέτοιου είδους δίχτυα "φαντάσματα" εκτός από τις σημαντικές φθορές που μπορεί να προκαλέσουν σε σκάφη και ταχύπλοα, θεωρούνται περιβαλλοντική απειλή καθώς είναι άκρως επικίνδυνα και για τη θαλάσσια πανίδα.

Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή σε όλους όσους ψαρεύουν στην ευρύτερη περιοχή, να μην εγκαταλείπουν τα κομμένα ή άχρηστα δίχτυα στη θάλασσα και να ακολουθούν άλλους τρόπους απόρριψής τους.

Σχετικά Άρθρα