Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Πρόταση της Καθηγήτριας του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνας Ζαραφωνίτου προς τον Δήμο 'Υδρας

  • Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021 15:39
  • 2'

Η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Ζαραφωνίτου μας έστειλε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, που απευθύνει προς τον Δήμο της Ύδρας.

O εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, όπως αναφέρει η κ. Ζαραφωνίτου, δίνει την ευκαιρία για την δημιουργία μιας ιστορικής βάσης δεδομένων, που θα αποτελέσει πηγή γνώσης και πολιτισμού, που θα ανταποκρίνεται στη σημαντική ιστορία του τόπου μας και θα είναι χρήσιμη για τις επόμενες γενιές.

Ακολουθεί η πρόταση της κ. Ζαραφωνίτου στην οποία μας βρίσκει, ως μοναδική και ιστορική εφημερίδα της Ύδρας, απόλυτα σύμφωνους, καθώς θα μπορεί να αφήσει ένα πολύ ουσιαστικό αποτύπωμα ιστορικής μνήμης και παράλληλα να δημιουργηθεί με την υλοποίησή της μια δεξαμενή ιστορικού υλικού έγκριτων επιστημόνων.Προς την Εκδότρια και Διευθύντρια της Φωνής της Ύδρας

Κυρία Ελένη Χριστοδούλου

Αξιότιμη κυρία Χριστοδούλου, Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!

Θα ήθελα μέσω της εφημερίδας σας, που επί σαράντα και πλέον έτη ανταποκρίνεται επάξια στο ρόλο της σφαιρικής και αντικειμενικής ενημέρωσης, να διατυπώσω μία πρότασή μου προς το Δήμο Ύδρας. Αφετηρία της πρότασης αυτής αποτελεί ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η ευτυχής συγκυρία συμμετοχής μου και συνεργασίας μου με ιδιαίτερα αξιόλογους συμπολίτες μας και με εσάς προσωπικά, στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Επιτροπής «‘Ύδρα για το ‘21», της οποίας το έργο ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του σχεδίου προτάσεών της, από τον κ. Δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού μας.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Δήμος μας έχει προβεί στην υλοποίηση αρκετών επετειακών εκδηλώσεων, ορισμένες εκ των οποίων είχαν προταθεί από την υποεπιτροπή ακαδημαϊκών, την οποία είχα την τιμή να συντονίζω, ενώ πολλές ακόμα βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας και θα υλοποιηθούν εντός του 2021. Επίσης, αντίστοιχου χαρακτήρα εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από άλλους φορείς με τη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών που πραγματεύονται θέματα που αφορούν το ρόλο της Ύδρας και των Υδραίων κατά την Επανάσταση του 1821.

Επειδή πρόκειται για έναν πλούτο γνώσης που για πρώτη φορά προσφέρεται με τόση μαζικότητα και καλύπτει πλείστες όψεις της ιστορίας του τόπου μας, επιτρέποντας τη σφαιρική προσέγγιση σημαντικών ιστορικών γεγονότων, ενίοτε μέσα και από τη διαλεκτική σχέση λόγου και αντίλογου, είναι μοναδική ευκαιρία να συγκεντρωθεί το σύνολο του παραπάνω υλικού προς όφελος και των επόμενων γενεών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, προτείνω τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού αποθετηρίου από το Δήμο Ύδρας, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας, στο οποίο θα κατατίθενται όλες οι εισηγήσεις που αφορούν την ιστορία της Ύδρας προεπαναστατικά, επαναστατικά και μεταεπαναστατικά, είτε προέρχονται από εκδηλώσεις του Δήμου ‘Υδρας, είτε του ΙΑΜΥ είτε άλλων φορέων, εφόσον εντάσσονται στην προαναφερθείσα θεματική και με τη σύμφωνη γνώμη των ίδιων των δημιουργών τους και υπό τον όρο τήρησης όλων των νομικών προβλέψεων σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα.

Επιπρόσθετα, προτείνω -ειδικά για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Ύδρας- να δημιουργηθεί ένα επετειακό λεύκωμα, με αντιπροσωπευτικό φωτογραφικό και συγγραφικό υλικό από κάθε εκδήλωση.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει ο Δήμος Ύδρας μια ιστορική βάση δεδομένων, πηγή γνώσης και πολιτισμού, που θα ανταποκρίνεται στη σημαντική ιστορία του τόπου μας και θα είναι χρήσιμη για τις επόμενες γενιές.

Με εκτίμηση

Χριστίνα Μ. Ζαραφωνίτου

Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου