Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 5η προβολή του Σεμιναρίου Έγκλημα και Κινηματογράφος

Η 5η προβολή του Σεμιναρίου του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, του οποίου Διευθύντρια είναι η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Χριστίνα Ζαραφωνίτου, με θέμα Έγκλημα και Κινηματογράφος (10ος Κύκλος), πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2021 με μεγάλη επιτυχία.
Η προβολή περιελάμβανε μια πρωτότυπη δημιουργία του Γιάννη Ράγκου, συγγραφέα και δημοσιογράφου με ειδίκευση στο ιστορικό/ερευνητικό ρεπορτάζ, που αφορούσε την παρουσίαση αποσπασμάτων από 16 ελληνικές ταινίες, που αντλούν το πρωτογενές αφηγηματικό υλικό τους από τα αστυνομικά και εγκληματολογικά χρονικά και εμπνέονται από πολύκροτα ποινικά και πολιτικά εγκλήματα που απασχόλησαν κατά καιρούς την ελληνική κοινή γνώμη.
sem0721Πολλές από αυτές συγκαταλέγονται στις κορυφαίες δημιουργίες της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής των τελευταίων 50 ετών, συγκροτώντας ένα αξιοπρόσεκτο corpus με υψηλό καλλιτεχνικό ενδιαφέρον αλλά και αυξημένη εγκληματολογική σημασία. Στο πλαίσιο αυτό ο εισηγητής, ανέλυσε τη μέθοδο «μεταγραφής» των αληθινών συμβάντων από το αστυνομικό δελτίο στο φιλμικό σύμπαν, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι δημιουργοί συνδυάζουν την ένταση της μυθοπλασίας με τη δύναμη του ντοκουμέντου («based on a true crime story»), μέσα από την εισήγησή του "Από τα πρωτοσέλιδα στη μεγάλη οθόνη – Αληθινά εγκλήματα στον ελληνικό κινηματογράφο».
Η σφαιρικότητα της προσέγγισης συμπληρώθηκε μέσα από την παρέμβαση της Δήμητρας Πλαστήρα, Δικηγόρου, ΜΔΕ Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, με τίτλο «Τίτλοι εγκλημάτων επικαιρότητας και στοιχεία δικογραφίας».

Σχετικά Άρθρα