Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνέντευξη της Ιωάννας Μπουλντούμη

Ο κόσμος της λογοτεχνίας είναι μαγικός 

Παίζει με τις λέξεις, δημιουργεί ευφάνταστες ιστορίες με έντονο το στοιχείο της έκπληξης και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών που την αγαπούν και τη διαβάζουν, περιμένοντας με χαρά κάθε φορά το νέο της βιβλίο-έκπληξη.
Δεν είναι άλλη από την Υδραίισσα Συγγραφέα Ιωάννα Μπουλντούμη, κόρη του Παναγιώτη και της Ειρήνης Μπουλντούμη, που χαρίζει ώρες κεφιού και απολαυστικής ανάγνωσης, όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους που δε θα πάψουν ποτέ να είναι παιδιά.
Σε μια συνέντευξη γεμάτη ζωντάνια και αυθορμητισμό, μας παρουσιάζεται να τη γνωρίσουμε μέσα από τις φράσεις της, λύνοντας συνάμα αρκετές απορίες μας.

Κυρία Μπουλντούμη, πώς ξεκινήσατε τη λογοτεχνία;
Με τη λογοτεχνία έχω μια σχέση ζωής: από πολύ μικρή ως αναγνώστρια και τον τελευταίο χρόνο ως συγγραφέας. Ο κόσμος της λογοτεχνίας είναι μαγικός και μου αρέσει να «δραπετεύω» συχνά εκεί και με τις δύο ιδιότητες.

 Η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων πώς «γεννήθηκε».

Ανέκαθεν έγραφα – από καλές εκθέσεις στο Δημοτικό μέχρι άρθρα για παιδιά στο ένθετο «Ερευνητές» της εφημερίδας «Καθημερινή» του Σαββάτου τα τελευταία 12 χρόνια. Νομίζω πως αυτή η επαφή με το παιδικό κοινό με έκανε να θέλω να γράψω και ένα δικό μου προϊόν μυθοπλασίας. Αφού παρακολούθησα πριν δύο χρόνια ένα σεμινάριο Συγγραφής παιδικού βιβλίου στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, η επιθυμία αυτή έγινε ακόμα πιο έντονη. Ήμουν πολύ τυχερή που οι εκδόσεις Ψυχογιός, ο τόσο καταξιωμένος και με πολλές επιτυχίες εκδοτικός οίκος, με εμπιστεύτηκαν κι έκαναν αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Αυτό το όνειρο το ζω καθημερινά μέσα από τις σελίδες των βιβλίων μου και κυρίως μέσα από την άμεση πια επαφή με τα παιδιά σε παρουσιάσεις σε σχολεία, βιβλιοπωλεία κτλ.

Είναι εύκολο ένας μεγάλος να αγγίξει τη θεματολογία και το ενδιαφέρον των παιδιών;
Είναι τόσο δύσκολο ή εύκολο όσο ένας συγγραφέας αγγίζει τη θεματολογία και το ενδιαφέρον των μεγάλων. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη ιδιαιτερότητα όμως: το παιδί είναι τελικά πιο αυστηρό στα κριτήριά του και πολύ πιο αυστηρό όταν εκφράζει τη γνώμη του. Μπορεί την επιλογή ενός βιβλίου να την κάνει τις περισσότερες φορές ένας ενήλικας για ένα παιδί, όμως εκείνο αποφασίζει αν του αρέσει ή όχι, αν θέλει ή όχι να το ξαναδιαβάσει, αν θα πει στους φίλους του ή όχι να το διαβάσουν κι εκείνοι κλπ. Βασικά, τα βιβλία που απευθύνονται στα παιδιά πρέπει να έχουν... υψηλό δείκτη προστασίας από την πλήξη: όσο ενδιαφέρον κι αν είναι το θέμα ενός βιβλίου, αν είναι γραμμένο με έναν τρόπο επίπεδο ή ακόμα χειρότερα διδακτικό, το παιδί θα το ξεχάσει στο ράφι της βιβλιοθήκης του – αν καταφέρει ποτέ να το διαβάσει όλο!

Τα βιβλία σας «Ο φαντασμένος Γάλλος παπαγάλος» και «Οι Περιπέτειες του Επιθεωρητή Σέλοκ του Σέλινου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» και σημειώνουν μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό. Μιλήστε μας γι' αυτά τα βιβλία και τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται.
«Ο Φαντασμένος Γάλλος Παπαγάλος» απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών και πάνω, αν και το διαβάζουν και μικρότερα παιδιά. Έχει να κάνει με έναν παπαγάλο που αναστατώνει ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων με την υπεροψία του που απορρέει από την ευγενική καταγωγή του. Έρχεται όμως η στιγμή που αποκαλύπτεται η αλήθεια και τα υπόλοιπα ζώα τον βάζουν στη θέση του. Όπως καταλαβαίνετε μιλάει ουσιαστικά για μια κακή συμπεριφορά που τα παιδιά πρέπει να αναγνωρίζουν στο περιβάλλον αλλά και τον εαυτό τους και να την αποφεύγουν.
«Οι περιπέτειες του επιθεωρητή Σέλοκ του σέλινου» αποτελεί μια σειρά παιδικών αστυνομικών περιπετειών, με πρώτη το βιβλίο «Στα πράσα». Απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών και μέσα από τις σελίδες του παρακολουθούμε τις περιπέτειες ενός δαιμόνιου ντετέκτιβ που είναι μεν σέλινο, αλλά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ικανότητες ενός επιθεωρητή με σάρκα και οστά. Καλείται να δώσει λύση σε φαινομενικά δυσεπίλυτα μυστήρια και πάντα τα καταφέρνει, με όπλα του ένα σημειωματάριο από συσκευασία κορν φλέηκς, ένα υπηρεσιακό αγγούρι γεμάτο όχι με σφαίρες αλλά σπόρους, και πολύ χιούμορ.

Παιδική λογοτεχνία και σημερινή εποχή. Πόσο συντελεί ένα προσεγμένο και με πλούσιο λεξιλόγιο βιβλίο στη διαπαιδαγώγηση και διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων ενός παιδιού;
Θα σας κάνω κι εγώ μια ερώτηση: τι είναι καλό παιδικό βιβλίο σήμερα και πάντα; Όχι τι σημαίνει, αλλά τι είναι. Πιστεύω πως το καλό παιδικό βιβλίο, είναι εκείνο που κάνει το παιδί να θέλει να διαβάσει περισσότερο και περισσότερα βιβλία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία λοιπόν, το παιδί θα συναντά καινούργιες λέξεις, νέες ιδέες, διαφορετικές απόψεις, τρόπους συμπεριφοράς και στάσεις ζωής. Η επαφή με το βιβλίο είναι μια επένδυση που κεφαλαιοποιείται με τα χρόνια, χωρίς όμως αυτό να γίνει αυτοσκοπός, δηλαδή δεν αναγκάζουμε το παιδί να διαβάζει για να διαβάζει άρα και να πετύχει τα παραπάνω. Η προσπάθειά μας είναι να εμφυσήσουμε στο παιδί την αγάπη για το βιβλίο, και όλα θα έρθουν από μόνα τους.
Ειδικά στην πολύπλοκη και γεμάτη αλλαγές εποχή μας, θεωρώ ότι ένα παιδί πρέπει να έρχεται σε επαφή με όλα τα θέματα που το αφορούν και μπορεί να το κάνουν να γελάει ή να λυπάται, να ελπίζει ή να φοβάται, να σκέφτεται, να προβληματίζεται και να απορεί. Τα παιδικά βιβλία έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να μιλήσουν για όλα, με έναν τρόπο που δε θα προσβάλλουν ή θα τρομάξουν το παιδί, ίσα-ίσα θα το προετοιμάσουν για τη μετέπειτα εφηβική ή και ενήλικη ζωή του.

Οι αναγνώστες, έφηβοι και παιδιά, λόγω των πολλών ερεθισμάτων (σχολείο, διαδίκτυο, τηλεόραση) είναι πιο απαιτητικοί σχετικά με την επιλογή ενός βιβλίου;
Ξέρετε, αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι. Το γεγονός ότι υπάρχει απεριόριστη πρόσβαση στην πληροφορία, είναι ταυτόχρονα καλό και κακό. Εξαρτάται από το πώς διαχειρίζεται κάποιος αυτήν την πληροφορία. Ο κανόνας είναι ένας: Η προσωπική εμπειρία και ο πειραματισμός μας σε διάφορα και διαφορετικά βιβλία, διαμορφώνουν τις απαιτήσεις και τα κριτήριά μας ως αναγνώστες. Κι αυτό ισχύει και για τα παιδιά και για τους μεγάλους.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που μάς ετοιμάζετε;
Ετοιμάζονται δύο καινούργια βιβλία από τις εκδόσεις Ψυχογιός – ένα παιδικό μυθιστόρημα που πρόσφατα κέρδισε βραβείο από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού κι Εφηβικού βιβλίου και μιλάει για τα όνειρα και τους εφιάλτες αλλά και τους φόβους και τη δύναμη που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Το άλλο βιβλίο έχει να κάνει με τη στοματική υγιεινή και σε δεύτερο επίπεδο με τη ματαιοδοξία. Αυτή τη στιγμή επίσης γράφω το δεύτερο βιβλίο της σειράς του Σέλοκ του σέλινου και το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι μπλέκεται σε ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες!

 

 

Σχετικά Άρθρα