Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Το ΙΑΜΥ σε ιστορική εκδήλωση στα Ιωάννινα

  • Σάββατο, 02 Απριλίου 2016 13:44
  • 1'

 

 

Πριν από 195 χρόνια ο Χουρσίτ Πασάς μετέφερε υδραίικα καράβια μέσα από τους πλωτούς δρόμους της εποχής προκειμένου να πολιορκήσει τον Αλή πασά μετά την κατάληψη του χωριού Στρούνι (Αμφιθέα ), του Νησιού (Απρίλιος 1821) και του ισχυρού προμαχώνα Λιθαρίτσια.   

 Σήμερα και για πρώτη φορά αναδεικνύονται άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Ύδρας με την από κοινού διοργάνωση ιστορικής εκδήλωσης πλαισιωμένης με την έκθεση «ΠΑΜΒΩΤΙΣ», στην πόλη των Ιωαννίνων, από τα ΓΑΚ/Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ηπείρου με τα ΓΑΚ/ Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας. 

pamvotis
Συγκεκριμμένα αναδεικνύεται η συμμετοχή υδραίικων πλοίων και των έμπειρων υδραίικων πληρωμάτων τους που μετακαλέστηκαν στα Ιωάννινα (!) με εντολή του Χουρσίτ πασά για να βοηθήσουν τις δυνάμεις του στη ναυμαχία που διεξάχθηκε μέσα στη λίμνη των Ιωαννίνων (!) την περίφημη Παμβώτιδα, εναντίον των δυνάμεων του Αλή πασά Τεπελενλή, με σκοπό την εξόντωσή του που επιτεύχθηκε τελικά στις 24 Ιανουαρίου 1822.

Στη συνδιοργάνωση των δύο αρχειακών υπηρεσιών τα ΓΑΚ Ύδρας θα εκπροσωπηθούν στα Ιωάννινα από την Ντίνα Αδαμοπούλου και τον Σταμάτη Καλαφάτη.

Στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ιωαννίνων φιλοξενείται από το Σάββατο 2 Απριλίου έως και την Κυριακή 8 Μαΐου η έκθεση «Παμβώτις» με έργα από το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου, το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, την ομάδα αγιογράφων «Νυν και αεί δόξα κυρίω διά χειρός ανθρώπων», τους ιδιώτες γιαννιώτες συλλέκτες καθώς και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Νήσου Ιωαννίνων κ. Αριστείδη Λιούμπο.