Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Έσμιξε με τη γη της αγαπημένης του Ύδρας, ο Παναγιώτης Τέτσης

  • Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 20:11
  • 1'

 

Τελέστηκε στις 12 το μεσημέρι της 8ης Μαρτίου η επιμνημόσυνη δέηση του μεγάλου μας Ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας από τον ΓΑΕ Πρωτ. π. Ακίνδυνο Δαρδανό, τον Αρχιμανδρίτη π. Θεόδωρο Θεοδοσίου και το σεβαστό ιερατείο, για να ακολουθήσει η ταφή του, στο Κοιμητήριο της Αγίας Φωτεινής. Μια μέρα πριν είχε ψαλεί στον Ι. Ναό Αγ Διονυσίου Αεροπαγίτου στο Κολωνάκι η εξόδιος ακολουθία του. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην Ύδρα για να πει το στερνό αντίο στον σπουδαίο συμπατριώτη μας, που έκανε το νησί μας περήφανο και διαλάλησε με την κορυφαία του τέχνη, το φως και τα χρώματά του παγκοσμίως. Οι μαθητές των σχολείων ήταν μπροστά στην παραλία κατά την άφιξη της σορού, ενώ ντυμένοι μπουρλοτιέρηδες έδωσαν το "παρών", με σύσσωμο επίσης το δημοτικό συμβούλιο του νησιού μας.

Σε έντονα φορτισμένο κλίμα, με συγκίνηση και πολύ συναίσθημα, αλλά κυρίως με σεβασμό, συγγενείς, φίλοι και συμπολίτες μας αποχαιρέτησαν τον Παναγιώτη Τέτση. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αριστοτέλης Καλύβας διάβασε το Ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ύδρας, καθώς και το Ψήφισμα του Δήμου της Σίφνου, για να ακολουθήσουν επικήδειοι λόγοι από: τον ΓΑΕ Πρωτ. π. Ακίνδυνο Δαρδανό που μίλησε για τη βοήθεια του μεγάλου ζωγράφου στο έργο της εκκλησίας, τον Δήμαρχο Ύδρας, Γιώργο Κουκουδάκη που τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου του και την αμφίδρομη σχέση του ζωγράφου με την Ύδρα, τον τ. Δήμαρχο Ύδρας Άγγελο Κοτρώνη ο οποίος μίλησε φανερά συγκινημένος για την απώλεια του αγαπημένου του φίλου, την Ντίνα Αδαμοπούλου Διευθύντρια του ΙΑΜΥ που αποχαιρέτησε τον Δάσκαλο σημειώνοντας την αξία της γνωριμίας της μαζί του, καθώς επίσης διάβασε κείμενο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ύδρας, και τέλος τον Μανόλη Τσακίρη.

Στεφάνια έστειλε για τη μεγάλη απώλεια του Παναγιώτη Τέτση, η Ακαδημία Αθηνών και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Tο 40ήμερο μνημόσυνο του Μεγάλου μας Ζωγράφου θα τελεστεί την Κυριακή 10 Απριλίου στις 10.00 π.μ στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής που ήταν η Ενορία του.

 

Πολυμέσα