Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024

Οδεύουν προς αποκατάσταση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι της Ύδρας

  • Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 18:34
  • 2'

 

Μετά τη θεομηνία που έπληξε το νησί μας, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που υφίστανται ακόμα και σήμερα, είναι οι χωμάτινοι όγκοι από τα φερτά υλικά που έχουν μεταφερθεί στον πυθμένα του λιμανιού, με αποτέλεσμα τη μείωση του βάθους του λιμανιού, τη μη προσέγγιση σκαφών αλλά και την ευρύτερη επικινδυνότητα. Μάλιστα η «Φωνή της Ύδρας» έχει γίνει δέκτης όλο αυτό το διάστημα συνεχών ερωτήσεων για τον χρόνο αποκατάστασης προκειμένου να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του λιμανιού.
Η «ΦτΥ» μίλησε με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας, Αντιδήμαρχο Γιάννη Μπελεγρή, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του ξεμπαζώματος και τον τρόπο απομάκρυνσης των χωμάτων από το λιμάνι μας. Σύντομα λοιπόν, θα καταπλεύσει στην Ύδρα και μετά από την ολοκλήρωση των σχετικών αδειών, ειδικό και κατάλληλο πλοίο, το οποίο θα συγκεντρώσει τα μπάζα και θα τα προωθήσει σε κάποιο μακρινό σημείο της θάλασσας. Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Μπελεγρής και αφού πρώτα γίνει διερεύνηση και εκτίμηση της ζημιάς μέσω δύτη, το πλοίο θα παραλάβει όλο αυτό τον χωμάτινο όγκο από τα φερτά υλικά και θα τον αποθέσει στη θάλασσα, ένα μίλι από την ακτή και στα 150 μέτρα βάθος. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 μέρες και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη αυτού του χρόνου.
Επιλέχθηκε η παρούσα λύση και όχι μεταφορά και φόρτωσή τους από τη στεριά, για καθαρά πρακτικούς λόγους και για τη γρηγορότερη επανόρθωση. 


Επιπλέον ένα άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζει το λιμάνι μας είναι η αποκατάσταση της καθίζησης, η οποία έχει δημιουργηθεί σε διάφορα σημεία, όπως μπροστά από το ηρώο του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη. Ήδη το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει εγκρίνει 90.000 ευρώ για το έργο αυτό.DSC 0049n
Πολύ σημαντική και άμεσα αναγκαία είναι και η αποκατάσταση της προβλήτας στο σημείο που προσεγγίζουν το Καταμαράν και το Πλατυτέρα, όπου βαθουλώματα και ρήγματα κάνουν επικίνδυνο το σημείο αυτό και για τον λόγο αυτό ήδη το τελευταίο διάστημα τα πλοία δεν «πέφτουν» εκεί, αλλά σε διπλανό μέρος. Ένα έργο ύψους 250.000 ευρώ που έχει δρομολογηθεί και άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.
Σχετικά τώρα με το Μετόχι και την εκεί προβλήτα, τα νέα είναι θετικά και αισιόδοξα. Η εκδίκαση της υπόθεσης που κινεί ο Δήμος Ερμιονίδας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της περιοχής και ο Εμπορικός Σύλλογος πηγαίνει πλέον για τις 26 Μαΐου 2016. Ενώ δύο πολύ σημαντικά θέματα βρήκαν την επίλυσή τους, όπως η άρση της απαγόρευσης χρήσης του ΝΔ τμήματος της προβλήτας, όπου πλέον τα δρομολογιακά και τα υδροταξί «πέφτουν» στο πλάι. Το δεύτερο σημαντικό γεγονός είναι ότι το Μετόχι θεωρείται πλέον προασπισμένη περιοχή και κρίνεται, όπως μας τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΛΤΥ, κ. Γιάννης Μπελεγρής, ότι τα προβλήματα δεν θα υφίστανται πλέον, αφού ανέβηκαν τα μποφόρ και η άδεια απόπλου είναι ευνοϊκότερη.