Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023

Φάρμακα: Πόσα και ποια είναι σε έλλειψη - Τι δείχνουν τα στοιχεία

  • Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023 11:00
  • 1'

Στην επιφάνεια βγαίνουν ξανά οι ελλείψεις φαρμάκων καθώς οι επόμενες εβδομάδες – και μήνες- συνοδεύονται από «κύματα» ιώσεων και μεγάλη ζήτηση σε φάρμακα. Ενώ είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για το νέο μηχανισμό που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα, εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το μέλλον αρκετών επιχειρήσεων και ζητούν άρση της απόφασης απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών για τουλάχιστον 135 σκευάσματα για τα οποία, όπως λένε, δεν τίθεται θέμα έλλειψης.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκών (ΠΣΦ) πραγματοποίησε χθες συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και στη διάρκειά της παρουσίασε στοιχεία για τα σκευάσματα που λείπουν από την ελληνική αγορά, τους λόγους για τις ελλείψεις, ενώ άφησε σαφείς αιχμές προς τους υπόλοιπους «κρίκους» της αλυσίδας του φαρμάκου, δηλαδή τα φαρμακεία και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΠΣΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά ευθύνονται δύο και μόνο παράγοντες«Αφενός ο στρατηγικός και συστηματικός υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρίες και αφετέρου προβλήματα παραγωγής δραστικών ουσιών λόγω της συγκέντρωσης όλων των παραγωγικών εγκαταστάσεων σε ασιατικές χώρες», όπως είπαν.

Οι ελλείψεις φαρμάκων σήμερα στη χώρα μας αφορούν κατά βάση σε αντιβιώσεις για τις οποίες οι δραστικές ουσίες παράγονται στην Ασία – το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αμοξυκιλλίνη. Όπως σημείωσαν οι φαρμακαποθηκάριοι, όσες απαγορεύσεις εξαγωγών και εάν γίνουν, εάν δεν παραχθεί δραστική ουσία, οι ελλείψεις στα αντιβιοτικά θα συνεχίσουν. Επιπλέον, από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν ινσουλίνες τελευταίας γενιάς και σκευάσματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, λόγω μειωμένων ποσοτήτων που εισάγονται στην αγορά.

ygeiamou.gr