Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

Με επιτυχία το πατροπαράδοτο έθιμο της καύσης του Γιούδα

  • Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015 19:05
  • 1'

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή του Πάσχα το πατροπαράδοτο έθιμο της καύσης του Γιούδα στο ταυ του νησιού μας, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.
Λίγο πριν την έναρξη, όλοι όσοι φροντίζουν κάθε χρόνο για το έθιμο αυτό, ντυμένοι μπουρλοτιέρηδες και μη, πετούσαν στον αέρα τουφεκιές, κάνοντας εντυπωσιακή επίδειξη των ικανοτήτων τους, προθερμαίνοντας έτσι το κλίμα για την κατάλληλη ώρα της καύσης.
Αμέσως μετά ο Γιούδας τυλίχτηκε σταδιακά στις φλόγες, και οι εύστοχες δοκιμασίες τον άφησαν να στέκει σε κοινή θέα ως παρανάλωμα του πυρός.
Εδώ οφείλουμε να τονίσουμε την πολύωρη προετοιμασία που χρειάστηκε για τη δημιουργία και την κατασκευή του Γιούδα από τον Κώστα Αργείτη και τον Κούλη Λαναρά, οι οποίοι κάθε χρόνο την επιμελούνται με ξέχωρη διάθεση και αφοσίωση.
Μετά την καύση του Γιούδα ακολούθησαν αρκετά πυροτεχνήματα που φώτισαν υπέροχα τον ουρανό πάνω από το κάστρο και η βραδιά έκλεισε με το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα που έκανε τους επισκέπτες να φωτογραφίζουν από τη μια τη μαγευτική Ύδρα και από την άλλη να κλείνουν στον φακό τα ιδιαίτερα έθιμα και τις παραδόσεις του νησιού μας.

photos: fonitisydras