Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020

Ένα συναρπαστικό μετάλλιο από την Έλενα Βότση για το Βραβείο της Δημοκρατίας

  • Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 18:07
  • 1'

 

 

Ένα συναρπαστικό μετάλλιο δημιούργησε και πάλι η Υδραία Σχεδιάστρια, Έλενα Βότση, αυτή τη φορά για τον Δήμο Αθηναίων. Πρόκειται για το "Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών" που θεσμοθετείται από τον Δήμο Αθηναίων και θα απονέμεται κάθε χρόνο την 15η Σεπτεμβρίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας.

Η διεθνούς φήμης, πολυβραβευμένη, Έλενα Βότση συνάντησε σήμερα τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, όπου και του παρουσίασε το εξαιρετικό μετάλλιο που φιλοτέχνησε και κατασκεύασε η ίδια και που σε δύο όψεις, καταφέρνει μοναδικά να συγκεντρώσει το νόημα όσο και τη δύναμη της Δημοκρατίας.
Το "1ο βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών'' πρόκειται να απονείμει μεθαύριο Πέμπτη ο Δήμαρχος Αθηναίων, στον Κένεθ Ροθ, Εκτελεστικό Διευθυντή του Παρατηρητηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απονομή θα γίνει σε ειδική τελετή μετά την εκδήλωση του 4ου Athens Democracy Forum, στην Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.
Το μετάλλιο της Έλενας Βότση στην πρώτη όψη του εικονίζει το «πλήθος». Τους πολίτες, τον «Δήμο». Ενωμένο, δυνατό, έτοιμο να αγωνισθεί για οτιδήποτε καλό, για οτιδήποτε σπουδαίο. Ο άνθρωπος είναι για ακόμα μια φορά στο επίκεντρο. Σπάει οποιαδήποτε δεσμά, συνεργάζεται, μάχεται, συρρικνώνεται, δυναμώνει.
Δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές, δεν υπάρχουν διακρίσεις, όλοι είναι ίσοι, απέναντι στον νόμο, τις αξίες, τις ευκαιρίες, τα δικαιώματα.
Οι φωνές είναι ενωμένες. Είναι δυνατές. Φανερώνουν τη δύναμη του συνόλου. Σπάνε τα σύνορα, σπάνε τις διαφορές, σπάνε τις προκαταλήψεις.
Εδώ, η λέξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, γραμμένη με ελληνικούς χαρακτήρες υπενθυμίζει πως η ελληνική γλώσσα δημιούργησε και έδωσε στην ανθρωπότητα, μεταξύ άλλων, λέξεις όπως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.
Η δεύτερη όψη του μεταλλίου έχει τον χάρτη (έτσι όπως αυτός εμφανίζεται στους σύγχρονους οδηγούς που οι επισκέπτες κρατούν στα χέρια τους) και εστιάζει στην αρχαία αγορά, εδώ που ξεκίνησαν όλα. Το σημείο που γεννήθηκε η Δημοκρατία.
Και από αυτό το σημείο, μέσα από τους χαρτογραφημένους «δρόμους», η Δημοκρατία και οι αξίες της εξαπλώθηκαν, ταξίδεψαν στον υπόλοιπο κόσμο. Από το κέντρο της Δημοκρατίας, ξεχύθηκαν μέσα από τις οδούς που ξεκινούν από την Αρχαία αγορά και μεταλαμπαδεύτηκαν στον υπόλοιπο κόσμο.
Σε αυτήν την όψη, η ιστορία, το παρελθόν, το ξεκίνημα της Δημοκρατίας, παντρεύονται με το παρόν, με τον σύγχρονο χάρτη, με τους επισκέπτες, με τα σχολεία, τους χιλιάδες λάτρεις της Αθήνας που φτάνουν σε αυτό το σημείο για να διδαχθούν, να θυμηθούν, να θαυμάσουν...