Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

Η έκθεση «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης» ήταν μεγάλη επιθυμία του Παναγιώτη Τέτση

  • Κυριακή, 08 Οκτωβρίου 2017 19:14
  • 2'

Μ’ αυτά τα λόγια που έφερναν κοντά μας ξανά τον μεγάλο ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση, ξεκίνησε η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, Ντίνα Αδαμοπούλου, την ομιλία της το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 στα εγκαίνια της έκθεσης "Παράλληλοι Βίοι Τέχνης", ΛΑΜΠΡΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ - ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΕΛΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ που έγιναν στην αίθουσα Διονυσίου και Ίνγκριντ Κουντουριώτη.

Πρόκειται για μια υπέροχη έκθεση ζωγραφικής που παρουσιάζεται στο ΙΑΜΥ και γίνεται στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την γέννηση του σπουδαίου Έλληνα χαράκτη Λάμπρου Ορφανού (1916-1995), και διοργανώνεται στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Περιλαμβάνει δε, έργα του καλλιτέχνη και της συζύγου του, εξαιρετικής επίσης ζωγράφου και ψηφοθέτιδος Έλλης Μουρέλου.
Η κυρία Αδαμοπούλου ανέφερε ότι ο Παναγιώτης Τέτσης ήταν φίλος των δυο καλλιτεχνών και έδωσε ο ίδιος, πριν φύγει από τη ζωή, το έναυσμα για να πραγματοποιηθεί αυτή η έκθεση. Ενώ τόνισε μιλώντας για το έργο των καλλιτεχνών τη σημαντική συνύπαρξή τους στη ζωή και την τέχνη.
Η Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, (Δεύτερης Πινακοθήκης στην Ελλάδα), κ. Άννυ Ψάρρα μίλησε για το Μουσείο Κατσίγρα και τα 5.000 τμ. που καλύπτει ο χώρος. Εξέφρασε τη συγκίνησή της που βρίσκεται σε ένα τόσο σημαντικό μουσείο όπως το ΙΑΜΥ, ευχήθηκε να είναι η απαρχή μιας εξαιρετικής συνεργασίας και μίλησε για την πινακοθήκη, τα εκθέματα μεταξύ των οποίων και το γραφείο του Ερρίκου Σλήμαν, και τα έργα σπουδαίων ζωγράφων από το 1820 μέχρι τα μισά του 20ου αιώνα.


Ευχαριστίες ειπώθηκαν για τον Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη που προλογίζει εκτός από την κ. Ψάρρα και την κ. Αδαμοπούλου και ο ίδιος, την έκδοση των καταλόγων που προσφέρθηκαν με χορηγία της Πινακοθήκης της Λάρισας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση αυτή αρχικά παρουσιάστηκε στη Λάρισα, και στη συνέχεια το ΙΑΜΥ δανείστηκε τα έργα τα οποία εκτίθενται, που συμπληρώθηκαν όμως και από έργα του Λάμπρου Ορφανού από τη συλλογή του ΙΑΜΥ.
Ο γιος των καλλιτεχνών Μίνως Ορφανός αφού μίλησε για τους γονείς του, την έκθεση που αποτελεί ανάσταση από τη λήθη αυτών των δυο καλλιτεχνών που δεν επεδίωξαν τη δημοσιότητα, αναφέρθηκε με πολλή συγκίνηση στον Παναγιώτη Τέτση ο οποίος υπήρξε αδελφικός φίλος των γονιών του, με μια φιλία που ξεκίνησε στο Παρίσι το 1952. Έκανε λόγο για το ιστορικό, ώστε να γίνει η έκθεση στην Ύδρα και μίλησε για το ξεκίνημα και την καλλιτεχνική πορεία των γονιών του.
Κατόπιν ο κ. Ορφανός ξενάγησε το πολυπληθές κοινό στην έκθεση και το φωτογραφικό αφιερωματικό υλικό. Επίσης αναφέρθηκε και έδειξε χαρτονομίσματα και κέρματα της χώρας μας σε δραχμές, τα οποία είχε χαράξει ο πατέρας του και είναι σε όλους μας γνωστά.
Στο τέλος ανταλλάχτηκαν όμορφα αναμνηστικά μεταξύ της Διευθύντριας του ΙΑΜΥ και της Αντιπροέδρου της Δημοτικής Πινακοθήκης της Λάρισας και του γιου των καλλιτεχνών.

Ο Μίνως Ορφανός έδωσε ένα πολύ σημαντικό χαρακτικό του Λάμπρου Ορφανού με τη γραφή του Παναγιώτη Τέτση στη Διευθύντρια του ΙΑΜΥ κ. Αδαμοπούλου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.