Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020

Κοσμοσυρροή στα εγκαίνια της έκθεσης του ΙΑΜΥ με έργα από τη συλλογή του Αλέξη Βερούκα

  • Δευτέρα, 09 Απριλίου 2018 20:58
  • 1'

Με εξαιρετική επιτυχία εγκαινιάστηκε σήμερα στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας η έκθεση με τίτλο «ζωγράφισέ μου έναν άνθρωπο, η ανθρώπινη μορφή στη συλλογή του ζωγράφου».

Σπουδαία ονόματα από τον χώρο της τέχνης βρέθηκαν σήμερα στην σημαντική αυτή έκθεση για να ανταλλάξουν εικαστικές ματιές, να συζητήσουν και να μοιραστούν κοινά οράματα.

Το πολυπληθές κοινό απόλαυσε 220 έργα, 90 καλλιτεχνών που προέρχονται από τη συλλογή του Εικαστικού Αλέξη Βερούκα που παρουσιάστηκαν σε δέκα ευανάγνωστα κεφάλαια στις δύο αίθουσες του μουσείου και καλύπτει όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της απόδοσης της μορφής και της δραστηριότητας του ανθρώπου με παραδείγματα από την αρχαιότητα έως τους καλλιτέχνες του σήμερα.

Από το πορτρέτο, το θέατρο, την πολιτική, το υποσυνείδητο, τον έρωτα, τη νόσο έως το θείο.

Στα εγκαίνια το καλωσόρισμα έκανε η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, Ντίνα Αδαμοπούλου, στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, o Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης και ο Εικαστικός Αλέξης Βερούκας.

Είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται το συγκεκριμένο σύνολο έργων με πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, φωτογραφίες και γλυπτική, αποκαλύπτοντάς μας τα πρότυπα, τις προτιμήσεις, τις εμμονές, τις επιθυμίες στα όρια του προσιτού της αγοράς για έναν καλλιτέχνη, δώρα και αντίδωρα, συντάσσοντας ταυτόχρονα ένα ημερολόγιο ταξιδιού, συναντήσεων, θαυμασμού και φιλίας με άλλους ομότεχνούς του.
Την έκθεση επιμελήθηκε η Ιστορικός και διευθύντρια του ΙΑΜΥ, Ντίνα Αδαμοπούλου και θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου.

Ανάμεσα στους επισήμους ήταν η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, ο Didier Paquignon,  ο Ζωγράφος Γιάννης Κώττης με τη συζυγό του Pauline Simons, η Μαρία Φιλοπούλου, ο Γιώργος Ρόρρης, η Σχεδιάστρια Έλενα Βότση, οι Δημοσιογράφοι Μαργαρίτα Πουρνάρα, Μαίρη Αδαμοπούλου, η Φωτογράφος Αμαλία Σωτηροπούλου και πολλοί άλλοι.

Mια υπέροχη δεξίωση με πλουσιοπάροχα εδέσματα στον εξωτερικό χώρο του ΙΑΜΥ πλαισίωσε όμορφα τη βραδιά των εγκαινίων.