Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

Στον Μαροκινό Abdelaziz Zerrou το Βραβείο HYam 2018. Έργο του εκτίθεται στην Ύδρα

  • Κυριακή, 08 Ιουλίου 2018 14:35
  • 3'

Η κριτική επιτροπή 2018 του Βραβείου HYam της νεανικής καλλιτεχνικής σκηνής της Μεσογείου, που αποτελείται από συλλέκτες, επαγγελματίες και κριτικούς τέχνης, γάλλους, μαροκινούς και έλληνες και επέλεξε τον Abdelaziz Zerrou ως νικητή της δεύτερης έκδοσης του βραβείου HYam, η οποία ήταν αφιερωμένη στο Μαρόκο.

Ιδρύτρια του HYam είναι η Pauline Simons 
Το HYam Project, (Hydra for Artists of the Mediterannean) δημιουργήθηκε το 2013 από την Pauline Simons και αρθρώνει τις δραστηριότητες του γύρω από το νησί της Ύδρας. Η κεντρική του ιδέα βασίζεται στην πρόσκληση και φιλοξενία νέων καλλιτεχνών στο νησί με σκοπό να εμπνευστούν από την Ύδρα για την Ύδρα, και να δημιουργήσουν έργα που θα ενταχθούν στο ιδιαίτερο τοπίο. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να αλληλοεπιδράσει με τις τρέχουσες εικαστικές δράσεις και να υπογραμμίσει με τη σειρά της τη σημασία της Ύδρας ως πυρήνα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Το πρώτο βήμα του HYam Project έγινε το 2014 στο Παρίσι με τη θέσπιση και απονομή του ομώνυμου βραβείου. Το 2015 έγινε η υποδοχή της νικήτριας Μαρίας Τσαγκάρη στην Ύδρα, που με την καλλιτεχνική της εγκατάσταση  εγκαινίασε τότε την εγκατάσταση NEW GREEN PART TWO / THE EXPECTATION, με τα μπλε λουλούδια που τοποθετήθηκαν στον δρόμο για το Μανδράκι,


Ο Abdelaziz Zerrou που γεννήθηκε το 1982 στην Καζαμπλάνκα και που μοιράζει τον καλλιτεχνικό του χρόνο ανάμεσα στο Μαρόκο και στην Ελβετία, θα έχει την ευκαιρία, χάρη στο χρηματικό έπαθλο αξίας 10 000 ευρώ που έλαβε από τον οργανισμό HYam, να δημιουργήσει και να εκθέσει καθ΄όλη τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού το έργο του με τίτλο Atlasouna (ο δικός μας Άτλας) στην πλατεία Μακαρίου που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Ύδρας.
Στη συνέχεια θα τον υποδεχθούν σε καλλιτεχνική εστία (residence) στην Ύδρα, σε ένα ατελιέ που θα του προσφέρει ο HYam για όλο το Σεπτέμβριο έτσι ώστε να εμβαθύνει την έρευνα του ως αντανάκλαση του ιδιαιίτερου χαρακτήρα του νησιού, και στη συνέχεια θα παρουσιάσει τα έργα του το φθινόπωρο στον οίκο Artcurial στο Παρίσι, που είναι εταίρος αυτού του project, μέσα από μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την καλλιτεχνική σκηνή του Μαρόκου.
Επτά ανερχόμενοι μαροκινοί καλλιτέχνες ήταν οι φιναλίστ σε αυτήν τη 2η έκδοση του Βραβείου HYam της νεανικής καλλιτεχνικής σκηνής της Μεσογείου: Zainab Andalibe, Salim Bayri, Soukaina Joual, Mehdi-Georges Lahlou, Lina Laraki, Nissrin Seffar και Abdelaziz Zerrou (ο 8ος φιναλίστας, Abdessamad el Montassirαπέσυρε την υποψηφιότητα του λίγο πριν την ψηφοφορία λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων). Όλοι οι καλλιτέχνες είχαν υποβάλει στην κριτική επιτροπή μία προεπισκόπηση ενός έργου τους με σκοπό να παρουσιαστεί σε έναν ανοιχτό δημόσιο χώρο της Ύδρας, καθώς και τη θεματική ενότητα που θα ήθελαν να αναπτύξουν στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εστίας (residence) εάν κερδίσουν το βραβείο.

Γλυπτό που αναπαριστά το όρος Τούμπκαλ, το ψηλότερο σημείο του Άνω Άτλαντα – και ολόκληρου του Μαρόκου και της Βόρειας Αφρικής – με ύψος 4 167 μέτρα, το έργο Atlasouna θα δημιουργηθεί επί τόπου στην Ύδρα με ντόπια υλικά, ενώ ταυτόχρονα, στο Μαρόκο, ο καλλιτέχνης θα ανέβει το βουνό με τα πόδια και πάνω σε μουλάρια (όπως στην Ύδρα) για να καταγράψει τους θορύβους και τους ήχους της φύσης (αέρας, ζώα, δέντρα, φυτά, ποτάμια, κλπ...). Το ηχητικό ντοκουμέντο που θα δημιουργηθεί στο Μαρόκο θα συνοδεύσει το κεντρικό τμήμα του καλλιτεχνικού έργου για να μπορούν να το ακούσουν οι επισκέπτες και να συλλάβουν αυτό το κοινό μεσογειακό αφήγημα της Ελλάδας και του Μαρόκου.

Η κριτική επιτροπή του Βραβείου HYam της νεανικής καλλιτεχνικής σκηνής της Μεσογείου
Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν ο François Tajan, αντιπρόεδρος του οίκου δημοπρασιών Artcurial και εταίρος του οργανισμού HYam.

Μέλη της κριτικής επιτροπής για το Βραβείο 2018:
Ξένια Γερουλάνου, διευθύντρια της γκαλερί Thaddaeus Ropac, Παρίσι
Anaël Pigeat, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Artpress
Philippe Riss-Schmidt, καλλιτεχνικός επιμελητής και ιδρυτής του Hyperpavilion στην τελευταία Μπιενάλε της Βενετίας
Bérénice Saliou, καλλιτεχνική διευθύντρια του ICI (Institut des Cultures d’Islam)
Emmanuel Saulnier, καλλιτέχνης και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού
Meryem Sebti, διευθύντρια έκδοσης και σύνταξης του περιοδικού Diptyk και εταίρος του καλλιτεχνικού μας γεγονότος
Αλέξης Βερούκας, καλλιτέχνης και συλλέκτης

Οι πιο σημαντικοί σταθμοί της 2ης έκδοσης του Βραβείου HYam
31 Μαρτίου: Λανσάρισμα της 2ης έκδοσης, που είναι αφιερωμένη στην καλλιτεχνική σκηνή του Μαρόκου, και ανακοίνωση των οκτώ φιναλίστ
Αρχές Μαΐου: Συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής στο Παρίσι και ανακοίνωση του ονόματος του βραβευμένου καλλιτέχνη

Εγκαίνια στις 14 Ιουλίου και ώρα 7-9μ.μ.

15 Ιουλίου – 15 Σεπτεμβρίου: Έκθεση του έργου του βραβευμένου καλλιτέχνη στην Ύδρα, στην Πλατεία Μακαρίου που βρίσκεται στην καρδιά του οικισμού
15 Σεπτεμβρίου – 15 Οκτωβρίου: Καλλιτεχνική εστία (residence) του βραβευμένου καλλιτέχνη στο νησί της Ύδρας
Νοέμβριος ή Δεκέμβριος (ημερομηνία προς επιβεβαίωση): Συζήτηση στρογγηλής τραπέζης στην έδρα της Artcurial πάνω στο θέμα της νεανικής καλλιτεχνικής σκηνής του Μαρόκου και παρουσίαση από τον βραβευμένο καλλιτέχνη της θεματικής ενότητας που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του εστίας (residence)
HYam και Βραβείο της Νεανικής Καλλιτεχνικής Σκηνής της Μεσογείου
Στοιχεία culturenow.gr