Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019

Οι δυο ταινίες που γυρίστηκαν στην Ύδρα και ήταν υποψήφιες για Όσκαρ

  • Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 19:04
  • 1'


Και ενώ ο απόηχος των φετινών Όσκαρ είναι ακόμα στα αυτιά μας και οι συναρπαστικές ταινίες έλαβαν τις ανάλογες διακρίσεις, με την "Ευνοούμενη" του Γιώργου Λάνθιμου να κερδίζει Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου με την Ολίβια Κόλμαν, το μυαλό μας τρέχει πίσω στον Χρόνο...

Τότε που δυο ταινίες οι οποίες γυρίστηκαν στο νησί μας, την Ύδρα, ήταν υποψήφιες για Όσκαρ, κάνοντάς την σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο.

Γυρνάμε πίσω τον χρόνο στο 1957, όταν η ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» του Ζαν Νεγκουλεσκό με τη Σοφία Λόρεν στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ήταν υποψήφια για Όσκαρ για τη μουσική του Χιούγκο Φριντόφερ.
«Το παιδί και το δελφίνι» με την ακαταμάχητη Σοφία Λόρεν στον ρόλο της Υδραίας Φαίδρας που βουτάει για σφουγγάρια, συμπρωταγωνιστώντας με τον Άλαν Λαντ και τον Κλίφτον Γουέμπ, ήταν η πρώτη αμερικανική παραγωγή στον ελλαδικό χώρο καθώς και η πρώτη ταινία που γυρίστηκε σε Cinemascope. Τα γυρίσματά της έγιναν επίσης στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Επίδαυρο και τα Μετέωρα.

Η δεύτερη ταινία που ήταν υποψήφια για Όσκαρ και γυρίστηκε στην Ύδρα ήταν η "Φαίδρα" του Ζιλ Ντασέν το 1962 με την θρυλική Μελίνα Μερκούρη. faidraΜαζί της ο Άντονι Πέρκινς σε ένα σενάριο βασισμένο στην τραγωδία του Ευριπίδη "Ιππόλυτος". Η ταινία ήταν υποψήφια για τα κοστούμια της Θεώνης Βαχλιώτη - Όλντριτζ.