Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

Mε μεγάλη επιτυχία η εσπερίδα του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. με θέμα το ιστίο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

  • Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 11:27
  • 1'

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 το “Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας” (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.) διοργάνωσε εσπερίδα με θέμα: "Με την πνοή του ανέμου... Το ιστίο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα".

Το κοινό, που γέμισε τον υπέροχο χώρο της ιστορικής βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά, ταξίδεψε στην ιστορία, έλαβε πληροφορίες για τα υφάσματα των ιστίων, όπως αναλύονται από ναυτικούς καταλόγους, αρχαιολογικά κατάλοιπα, γραπτές και εικονογραφικές πηγές, επίσης για την κατασκευή των ιστίων από την τριήρη μέχρι σήμερα, τους όρους και τις πηγές, τις διαφορετικές υφάνσεις, τα εργαλεία αλλά και τα νέα δεδομένα σχετικά με το ιστίο βασισμένα στις σύγχρονες εξελίξεις.

Για τα παραπάνω το κοινό ενημερώθηκε από τις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις των:

Δρ. Στέλλα Σπαντιδάκη, Αρχαιολόγος, με ειδίκευση στο αρχαιολογικό ύφασμα, Διδάσκουσα κλασικής αρχαιολογίας στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρος ΑRTEX Κέντρο Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος

Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, Συγγραφέας- Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας

Νικόλαος Βλαβιανός, εκπρόσωπος της περιφερειακής ομάδας και μέλος του ΔΣ του European Maritime Ηeritage, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου για τη Διάσωση και Διατήρηση της Παραδοσιακής Ναυπηγικής & Ναυτικής Τέχνης και Κληρονομιάς «Πρωτέας».

Θάνος Βακαλόπουλος, Σχεδιαστής-Κατασκευαστής Ιστίων (η διάλεξή του πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου με απευθείας σύνδεση με το εργαστήριό του στη Θεσσαλονίκη)

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν. 

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Γεράσιμος Λειβαδάς, μέλος Δ.Σ. του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.

Το κοινό της εσπερίδας είχε επίσης τη δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά μια μικρή έκθεση από παραδοσιακά εργαλεία για την κατασκευή ιστίου καθώς και δείγματα πανιών.

Τέλος, μετά το πέρας των ομιλιών, ο καιρός επέτρεψε να απολαύσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι ένα ποτό και συζήτηση στον υπέροχο εξώστη του κτιρίου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, το οποίο ευγενικά φιλοξένησε την πρώτη δημόσια επιστημονική εκδήλωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας.

Από την Ύδρα το "παρών" έδωσαν ο Θεόδωρος Κόντες, Μέλος του Δ.Σ. τoυ ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ., η Ντίνα Αδαμοπούλου Διευθύντρια, του ΙΑΜΥ και η Ελένη Χριστοδούλου, Eκδότρια της ΦτΥ.

Φωτογραφίες: fonitisydras