Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019

Ο Nicolas Tourte δημιουργεί και εκθέτει στην Ύδρα για τον καλλιτεχνικό οργανισμό HYam

  • Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 10:28
  • 2'

Σε εναλλαγή με το διετές του βραβείο που είναι αφιερωμένο στη νεανική καλλιτεχνική σκηνή μίας μεσογειακής χώρας (η διοργάνωση του 2020 θα είναι αφιερωμένη στο Ισραήλ), ο καλλιτεχνικός οργανισμός ΗΥam δίνει λευκή επιταγή σε ένα νέο Γάλλο καλλιτέχνη πάνω στο θέμα της νησιωτικότητας και αναλαμβάνει την παραγωγή ενός έργου που θα παρουσιάζεται όλο το καλοκαίρι στους δημόσιους χώρους του νησιού.

Ο οργανισμός ΗΥam που δημιουργήθηκε το 2014 από τη δημοσιογράφο Pauline Simons με σκοπό να συνοδεύσει ανερχόμενους καλλιτέχνες από τις χώρες της Μεσογείου και να τους βοηθήσει να αποκτήσουν τα έργα τους μεγαλύτερη ορατότητα στη διεθνή σκηνή είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι θα διοργανώνει ετήσιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο νησί της Ύδρας.

Σε εναλλαγή με το βραβείο με το οποίο επιβραβεύει, κάθε δύο χρόνια, ένα νέο καλλιτέχνη από μία μεσογειακή χώρα, ο ΗΥam δίνει πλέον λευκή επιταγή σε ένα Γάλλο καλλιτέχνη και του δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσει, χάρη στο έπαθλο ύψους 10.000 €, ένα έργο το οποίο θα έχει εμπνευστεί και υλοποιηθεί ειδικά για τους δημόσιους χώρους της Ύδρας.


Ο ΗΥΑΜ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ ΣΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Iούλιος 2016 - The New Green Part 2, Η αναμονή, εγκατάσταση στα βράχια της Ύδρας από τη Μαρία Τσάγκαρη, νικήτρια της 1ης έκδοσης του Βραβείου ΗΥam που ήταν αφιερωμένο στην ελληνοκυπριακή νεανική καλλιτεχνική σκηνή.
Ιούλιος 2018 - Atlasouna (Ο δικός μας Άτλαντας), γλυπτό- εγκατάσταση στην Πλατεία Μακαρίου από τον Abdelaziz Zerrou, νικητή της 2ης έκδοσης του Βραβείου ΗΥam που ήταν αφιερωμένο στη νεανική σκηνή του Μαρόκου.
13 Ιουλίου – 15 Σεπτεμβρίου 2019 - Μάρτυς, βίντεο εγκατάσταση του Nicolas Tourte, πρώτου Γάλλου καλλιτέχνη που προσκάλεσε ο ΗΥam για να δημιουργήσει ένα έργο για ένα δημόσιο χώρο της Ύδρας.
Ιούλιος 2020 - Ο οργανισμός ΗΥam βρίσκεται ήδη στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει ότι έχει επιλέξει το Ισραήλ ως τιμώμενη χώρα στο πλαίσιο της 3ης έκδοσης του βραβείου για τη νεανική καλλιτεχνική σκηνή της Μεσογείου, μετά από την Ελλάδα/Κύπρο και το Μαρόκο.

Η ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ 
Η πρώτη παραγγελία ανατέθηκε στον καλλιτέχνη Nicolas Tourte και θα εγκατασταθεί στην πλατεία Μακαρίου, στην καρδιά του οικισμού, συμμετέχοντας έτσι σε μία θερινή σεζόν 2019 εξαιρετικά πλούσια σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.


NICOLAS TOURTE  ntourte

Γεννημένος το 1977 στο Charleville-Mézières, ο Nicolas Tourte ζει στη Λίλλη αλλά εργάζεται παντού. Εκπροσωπείται από την Galerie Laure Roynette στο Παρίσι.
Toν επέλεξε πολλές φορές ο οίκος Ηermès (Με το μυαλό στα σύννεφα, 2014, και Το μάτι του περιπατητή το 2015) για να δώσει στα εικονικά αντικείμενα του μία πρωτόγνωρη χρήση. Συμμετείχε επίσης σε πολλές ατομικές εκθέσεις στη Γαλλία και ιδιαίτερα σε μουσεία ή κέντρα τεχνών: Chapelle de l’Oratoire στο Cler- mont-Ferrand, πύργος Hardelot, Musée de la Piscine στο Roubaix, ESAM στην Caen...
To 2018 o Nicolas Tourte αρχίζει να εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή μέσω της συμμετοχής του σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις, γεωγραφικά απομακρυσμένες μεταξύ τους, όπως η Ταϊπέι (Μπιεννάλε), η Βαρκελώνη, το Κατόβιτσε (Πολωνία), η Ρώμη....