Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019

Εντυπωσίασαν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης του Κωνσταντίνου Βολανάκη στο ΙΑΜΥ

  • Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019 18:10
  • 3'

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Κωνσταντίνος Βολανάκης. Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας» με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο σε επιτυχία και προσέλευση κόσμου στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας !

Πράγματι το βράδυ του Σαββάτου  10 Αυγούστου 2019, στις 8.00 μ.μ. το πολυπληθές κοινό που επισκέφθηκε το Μουσείο απόλαυσε τις θαλασσογραφίες του Βολανάκη, αληθινά μνημεία ζωγραφικής τέχνης του 19ου αιώνα, σε μια εντυπωσιακή έκθεση  η οποία θα διαρκέσει έως τις  31 Οκτωβρίου 2019.

Στην ομιλία-καλωσόρισμα στα εγκαίνια της έκθεσης η κ. Ντίνα Αδαμοπούλου Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους- Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, αναφερόμενη στον μεγάλο Έλληνα θαλασσογράφο Κωνσταντίνο Βολανάκη, ανέφερε σχετικά: «…Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας Κωνσταντίνος Βολανάκης θα ζει, θα αναπνέει και, από σήμερα και για τρεις μήνες, θα γεμίζει με την ασύγκριτη ομορφιά των έργων του τους χώρους του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας μέσα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη.

Η ενάργεια και η αυθεντικότητα των θαλασσινών τοπίων του Βολανάκη, συνυφασμένες με το πάθος του για το υγρό στοιχείο, οδήγησαν τον σπουδαίο καλλιτέχνη στην κατάθεση της δικής του εικαστικής πρότασης μέσα από το έργο του που, συντεταγμένα και σημειολογικά, προσπαθώντας με τη δύναμη του χρωστήρα του να αποκαλύψει τα προαιώνια μυστικά της θάλασσας, τη ζωή των λιμανιών και τα ταξίδια των πλοίων, συνόψιζε στην ουσία την προσωπική του σπουδαία καλλιτεχνική διαδρομή...

Είμαι απόλυτα βέβαιη ότι η δύναμη που διαπερνά το έργο του μεγάλου Έλληνα θαλασσογράφου, το φως του σε κάθε χρονική στιγμή της ημέρας από το χάραμα ως το βαθύ σούρουπο, θα αφήσει όλους τους επισκέπτες της έκθεσης να «πλησιάσουν» την εξαιρετική τεχνική του συγκρότηση, να επαναστοχαστούν, να ονειρευτούν, να φανταστούν, να ταξιδέψουν νοερά, τέλος, με λιμάνι αναχώρησης την όμορφη Ύδρα και λιμάνια προορισμού τις θάλασσες του κόσμου..!».

Κλείνοντας, η κ. Ντίνα Αδαμοπούλου ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, εκλεκτό ευπατρίδη και λάτρη της τέχνης, κ. Πάνο Λασκαρίδη για την πραγματοποίηση αυτής της τιμητικής για το ΙΑΜΥ και την Ύδρα έκθεσης! Αφιέρωσε δε την έκθεση αυτή στη μνήμη της συζύγου του, αγαπημένης φίλης και Αντιπροέδρου του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη αείμνηστης Μαριλένας Λασκαρίδη. Θερμότατες ευχαριστίες εξέφρασε επίσης στην κ. Σουζάνα Λασκαρίδη, Γενική Γραμματέα του Ιδρύματος, στη μουσειολόγο κ. Έλια Νικητοπούλου στον Διευθυντή του Ιδρύματος, π. Αρχηγό Στόλου κ. Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάνα, στην Διευθύντρια κ. Καλή Κυπαρίσση   και σε όλους τους ανθρώπους του Ιδρύματος για την άψογη συνεργασία και την εν γένει συμβολή τους στην επιτυχία της έκθεσης. Ευχαρίστησε επίσης όλους τους επίσημους Φορείς, τους δημοσιογράφους και όλους τους παρευρισκόμενους που τίμησαν τα εγκαίνια της έκθεσης.

Στην συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Πάνος Λασκαρίδης ο οποίος εκθειάζοντας το πολύτιμο έργο που συντελείται στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας αναφέρθηκε στην επέτειο των 100 χρόνων του ΙΑΜΥ αναφέροντας ότι η έκθεση των έργων του Βολανάκη αποφασίστηκε από το Ίδρυμα τιμητικά για την επετειακή αυτή συγκυρία. Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη καθώς και σε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από τις συνθήκες δημιουργίας της προσωπικής του συλλογής.

Για την σημαντικότητα της έκθεσης επίσης μίλησε εκ μέρους του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο εκπρόσωπός του Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Πειραιά κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Τέλος το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γιώργος Κουκουδάκης ο οποίος αφού εκθείασε το πολιτιστικό έργο του Ι.Α.Μ.Υ. ευχήθηκε τουλάχιστον άλλα 100 χρόνια απρόσκοπτης λειτουργίας του και προσφοράς.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δαρδανός ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ , ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Βουλευτής κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης ε.τ. κ. Γεώργιος Γεννηματάς, η Πρέσβης κ. Νινέττα Λούπα, ο πρέσβης κ. Παναγιώτης Σαρρής, ο πρέσβης κ. Δημήτρης Πλατής, ο Διοικητής της ΑΕΝ ‘Υδρας Αντιπλοίαρχος ΛΣ κ. Ε. Δανόπουλος που εκπροσώπησε τον Αρχηγό του Λ.Σ., οι δημοσιογράφοι Λία Παρασκευά, Σοφία Τσίπα, Σήλα Αλεξίου και Γιάννης Προβής, η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, η κ. Λούλα Κέρτσικωφ, η κ. πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ύδρας κ. Μιράντα Σοφιανού, η κ. Τζένη Σοφιανού, ο πρόεδρος της ΤΟ της Νέας δημοκρατίας Μανώλης Πούλος και πολλοί Υδραίοι και φίλων της Ύδρας και του ΙΑΜΥ.

Μετά το πέρας των εγκαινίων της έκθεσης παρατέθηκε δεξίωση-κοκταίηλ στον εξωτερικό χώρο του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου.

Ώρες επισκέψεων: Καθημερινά 9:00 - 16:00

Θερινή Περίοδος:    9:00 - 16:00 & 19:30 - 21:30

ΙΑΜΥ, τηλ. 22980-52355 / www. iamy.gr