Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020

6ο Athens Democracy Forum: Θα απονεμηθεί το "βραβείο δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών" που φιλοτέχνησε η Έλενα Βότση

  • Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 20:21
  • 2'

Από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου η Αθήνα θα φιλοξενήσει το 6o Athens Democracy Forum.

Το Athens Democracy Forum πραγματοποιείται από το Democracy & Culture Foundation, σε συνεργασία με την εφημερίδα "New York Times", το Ταμείο για τη Δημοκρατία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον δήμο Αθηναίων και την εφημερίδα «Καθημερινή».  
 
Στο διεθνές αυτό Forum, εξέχοντες πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, συζητούν και αναλύουν με ποιο τρόπο οι φιλελεύθερες δημοκρατίες και οι κοινωνίες μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις σύγχρονες προκλήσεις και τα μεγάλα γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας.

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την Πέμπτη, στο πλαίσιο του θεσμού, σε ειδική εκδήλωση στη Ρωμαϊκή Αγορά, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης θα απονείμει μετά θάνατον το «βραβείο δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών», στον δολοφονηθέντα δήμαρχο του Γκντανσκ της Πολωνίας Πάβελ Αντάμοβιτς, «που εργάστηκε με αφοσίωση και έμπνευση για την εγκαθίδρυση της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Πολωνία, πολέμησε τον αυταρχισμό, και με τη στάση και το έργο του υποστήριξε ενεργά τα δικαιώματα των μεταναστών, προσφύγων και ΛΟΑΤΚΙ», όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του δήμου. 


Το "βραβείο δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών" έχει φιλοτεχνήσει η Έλενα Βότση

met1Το μετάλλιο της Έλενας Βότση στην πρώτη όψη του εικονίζει το «πλήθος». Τους πολίτες, τον «Δήμο». Ενωμένο, δυνατό, έτοιμο να αγωνισθεί για οτιδήποτε καλό, για οτιδήποτε σπουδαίο. Ο άνθρωπος είναι για ακόμα μια φορά στο επίκεντρο. Σπάει οποιαδήποτε δεσμά, συνεργάζεται, μάχεται, συρρικνώνεται, δυναμώνει.
Δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές, δεν υπάρχουν διακρίσεις, όλοι είναι ίσοι, απέναντι στον νόμο, τις αξίες, τις ευκαιρίες, τα δικαιώματα.
Οι φωνές είναι ενωμένες. Είναι δυνατές. Φανερώνουν τη δύναμη του συνόλου. Σπάνε τα σύνορα, σπάνε τις διαφορές, σπάνε τις προκαταλήψεις.
Εδώ, η λέξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, γραμμένη με ελληνικούς χαρακτήρες υπενθυμίζει πως η ελληνική γλώσσα δημιούργησε και έδωσε στην ανθρωπότητα, μεταξύ άλλων, λέξεις όπως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.

Η δεύτερη όψη του μεταλλίου έχει τον χάρτη (έτσι όπως αυτός εμφανίζεται στους σύγχρονους οδηγούς που οι επισκέπτες κρατούν στα χέρια τους) και εστιάζει στην αρχαία αγορά, εδώ που ξεκίνησαν όλα. Το σημείο που γεννήθηκε η Δημοκρατία.met2
Και από αυτό το σημείο, μέσα από τους χαρτογραφημένους «δρόμους», η Δημοκρατία και οι αξίες της εξαπλώθηκαν, ταξίδεψαν στον υπόλοιπο κόσμο. Από το κέντρο της Δημοκρατίας, ξεχύθηκαν μέσα από τις οδούς που ξεκινούν από την Αρχαία αγορά και μεταλαμπαδεύτηκαν στον υπόλοιπο κόσμο.
Σε αυτήν την όψη, η ιστορία, το παρελθόν, το ξεκίνημα της Δημοκρατίας, παντρεύονται με το παρόν, με τον σύγχρονο χάρτη, με τους επισκέπτες, με τα σχολεία, τους χιλιάδες λάτρεις της Αθήνας που φτάνουν σε αυτό το σημείο για να διδαχθούν, να θυμηθούν, να θαυμάσουν...