Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020

Σε παρουσίαση λευκώματος στον Βόλο συμμετείχε ως ομιλήτρια η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, Ντίνα Αδαμοπούλου

  • Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2020 17:24
  • 1'

Του λευκώματος «Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν…»

Το Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας, φορέας παράδοσης και πολιτισμού, μετέχει πάντα σε εκδηλώσεις που προάγουν τη συλλογική μνήμη και βοηθά στη διατήρησή της. Έτσι, λοιπόν, στις 3 Φεβρουαρίου, η Διευθύντρια του Ι.Α.Μ.Υ. κα Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, βρέθηκε στην όμορφη πόλη του Βόλου στην παρουσίαση του λευκώματος «Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν…», μία έκδοση του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στην κατάμεστη Αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του κτιρίου «Ματσάγγου».

parvolosadam4Σε αυτήν, εκτός από τον Πρόεδρο και Ιδρυτή του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου κ. Γιάννη Παρίση και το Δήμαρχο Σκιάθου κ. Θεόδωρο Τζούμα, μίλησαν η Διευθύντρια του Ι.Α.Μ.Υ. κα Αδαμοπούλου, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος κ. Νίκος Βατόπουλος και ο φωτογράφος και ερευνητής κ. Γιάννης Φαφούτης.

Η κυρία Αδαμοπούλου, μεταξύ των άλλων, τόνισε τα εξής: «Οι Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν», η καλαίσθητη έκδοση του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου με το πλούσιο φωτογραφικό της υλικό, με τα μικρά αλλά εναργή και κατατοπιστικά εισαγωγικά της σε κάθε φωτογραφική ενότητα κείμενα, με τις πλήρως ενημερωτικές λεζάντες που συνοδεύουν όλες τις φωτογραφίες του λευκώματος αναζωογονούν το παρελθόν, ανασύρουν «μνήμες και ανάμνησες» και αποτυπώνουν όσα χρόνια αμέτρητα τώρα έχουν καταγραφεί μέσα στο νου και τις καρδιές όλων των απανταχού γης Σκιαθιτών. Το παρόν Λεύκωμα καταγράφει με μελάνι και φωτογραφίες τα βιώματα, τις συγκινήσεις, τις εκδηλώσεις, τις χαρές, τις λύπες τις κοινωνικές εκδηλώσεις μιας ολόκληρης νησιωτικής κοινωνίας, της Σκιαθίτικης. Και από την άποψη αυτή αποτελεί αληθινά «λήθης αντίδοτον» για όσους εκ του σύνεγγυς έζησαν και ζουν στο περιβάλλον του πανέμορφου αυτού νησιού των Σποράδων».

Την εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και την «Μαγνήτων Κιβωτό» υπό την αιγίδα του Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Δήμων Βόλου και Σκιάθου, της Περιφέρειας Μαγνησίας, των επιστημών, των τεχνών και άλλων φορέων της Σκιάθου και του Βόλου.