Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019

Ομιλία της Διευθύντριας του ΙΑΜΥ στο πλαίσιο επετειακού αφιερώματος του Δήμου Πειραιά

  • Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 09:43
  • 1'

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε στο Νεοκλασικό της οδού Κανθάρου στον Πειραιά η ομιλία της Διευθύντριας του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κας Ντίνας Αδαμοπούλου, με θέμα «To ναυτικό της Επανάστασης του 1821».

Η ομιλία ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του αφιερώματος που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά, με τίτλο «Επετειακό αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821».
Κατά την ομιλία της η κα Αδαμοπούλου αναφέρθηκε εκτεταμένα, αναλυτικά και εμπεριστατωμένα στη συμβολή του Ελληνικού στόλου κατά την επανάσταση, μεταφέροντάς μας στο κλίμα της εποχής εκείνης. Μέσω αρχειακού υλικού και εικόνων, επεσήμανε μεταξύ άλλων τη στάση των Υδραίων, των Σπετσιωτών και των Ψαριανών, τη θέση και δύναμη των πλοιοκτητών, τα σκαριά που έφτιαχναν και διέθεταν αλλά και τη σπουδαία συμμετοχή του τρινησιακού στόλου στον αγώνα.

 

DSC 0220 web
Στην εκδήλωση ήταν επίσης ομιλητές ο κ. Παύλος Δεμερτζής-Μπούμπουλης, Υπεύθυνος Ξεναγός του μουσείου της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες με θέμα: «Παρουσίαση των δράσεων και της ιστορίας της εθνικής ηρωίδας, Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας», ο κ. Αργύρης Κοκκινάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιώτικων Σωματείων και ο κ. Μιχάλης Βαρλάς με θέμα: «Οι καταστροφές της Χίου και η διασπορά των Χίων στην Επανάσταση του 1821».
Στο χώρο του Νεοκλασικού υπήρχαν σημαντικά εκθέματα, όπλα και σπαθιά με τα οποία πολέμησαν οι ήρωες του 1821 από το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, ξυλόγλυπτα πορτραίτα Ηρώων του 1821 των Παναγιώτη και Νικολάου Κωνσταντινέα, γκραβούρες και βιβλία, ενώ ακούστηκε ηχογραφημένος ο Όρκος της Φιλικής Εταιρείας από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού της Οδησσού.
Ανάμεσα στους παραβρισκόμενους διακρίναμε την Πρόεδρο του Υδραϊκού Συνδέσμου Πειραιά κα Άννα Βάρκα, την Αντιπρόεδρο κα Μάντη Κουντουριώτη καθώς και μέλη του Συνδέσμου. Επίσης τον κο Ευάγγελο Τσιγκάρη με τη σύζυγό του, τον κο Νίκο Παπαθανασίου, την κα Ανδριάνα Νικολούδη-Σπανού, τον κο Γιώργο Μουνδρέα και άλλους εκλεκτούς συμπατριώτες μας.

 

DSC 0217 web

 

Υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν ο Όμιλος Πειραιώς για τη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Πειραιά, ο Υδραϊκός Σύνδεσμος Πειραιώς, η Ένωση Σπετσιωτών και η Ομοσπονδία Χιώτικων Σωματείων.