Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020

Συνέντευξη του Δημάρχου Ύδρας, Γ. Κουκουδάκη στην ηλεκτρονική εφημερίδα hephaestus wienm των αποδήμων Ελλήνων της Αυστρίας

 • Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020 13:35
 • 4'

Συνέντευξη του Δημάρχου Ύδρας, Γιώργου Κουκουδάκη στην ηλεκτρονική εφημερίδα hephaestuswien.com των αποδήμων Ελλήνων της Αυστρίας. 

H συνέντευξη παραχωρήθηκε στην Μαρία Μόσχου


Ο Γιώργος Κουκουδάκης είναι αριστούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Εxeter (2001), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Μ.Ρhil στις Ευρωπαϊκές Σπουδές του Τμήματος Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Cambridge (2002) και κάτοχος διδακτορικού στις Διεθνείς Σχέσεις του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008).

Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του διετέλεσε υπότροφος του Cambridge European Trust ενώ την διδακτορική του διατριβή την εκπόνησε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Διδάσκει Στρατηγική Ανάλυση στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, και έχει διδάξει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στο Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι Ευρωτουρκικές και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και θέματα διεθνούς θεωρίας και ασφάλειας. Έχει επίσης διατελέσει Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (2005-2007.Μελέτες του έχουν, επίσης, παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. 


Συζητώντας με τον Γιώργο Κουκουδάκη, Δήμαρχο της Ύδρας και Πρόεδρος της Επιτροπής «Η Ύδρα για το 21»

 • Τον Φεβρουάριο παρουσιάσατε στην Παλαιά Βουλή το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ύδρας με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 

Τον περασμένο Φεβρουάριο παρουσιάσαμε στην Παλαιά Βουλή την Συμβουλευτική Επιτροπή του Δήμου Ύδρας, η οποία έχει ως αποστολή την κατάρτιση ενός προγράμματος επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Η επιτροπή αυτή έχει τη συμβολική ονομασία «Η Ύδρα για το '21» και την απαρτίζουν προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους. Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση στις αρχές του ερχόμενου Ιουνίου. Οι επετειακές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στα μέσα του Ιουνίου του 2020, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, άλλωστε όπως κάθε χρόνο γιορτάζουμε τα «Μιαούλεια». Οπότε τα φετινά Μιαούλεια θα αποτελέσουν και έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων.

 • Μπορείτε να μας πείτε λίγα πράγματα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Μέσω της διοργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων, εικαστικών εκθέσεων, εκδόσεων και μαθητικών διαγωνισμών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, σκοπεύουμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την προεπαναστατική και την επαναστατική ιστορία της  Ύδρας. Η ανάπτυξη της ναυτιλίας της, οι διεθνείς εμπορικές της σχέσεις, η αρχιτεκτονική της, η πολιτειακή της οργάνωση και λειτουργία, η θρησκευτική και κοινωνική της ζωή, οι σχέσεις της με την Οθωμανική Διοίκηση, οι εξεγέρσεις της πριν το 1821, η Επαναστατική της δράση και κυρίως ο ναυτικός της αγώνας, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. 

 • Τι σημαίνει για την Ύδρα η συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση;

Κάθε τόπος της Επαναστατημένης Ελλάδας είχε τη δική του συνεισφορά, σε αυτή την μεγαλειώδη και ηρωική προσπάθεια που ξεκίνησε το 1821 και πέτυχε, σε αντίθεση με όσες προηγήθηκαν, να απελευθερώσει το έθνος και να θέσει τα θεμέλια του Ελληνικού Κράτους. Κάθε τόπος πάλι, έχει χρέος να αναδείξει τη συνεισφορά του σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια όχι μόνο για να τονώσει την ιστορική μνήμη και την εθνική συνείδηση των κατοίκων του αλλά για να βοηθήσει τους Έλληνες σήμερα να καταλάβουν πώς ορισμένα πράγματα που βιώνουμε και ο τρόπος που τα βιώνουμε, οφείλονται σε αυτές τις μικρές ή μεγάλες συνεισφορές κάθε γωνιάς της Ελλάδας.

Η Ύδρα είναι ένας τέτοιος τόπος. Ένα μικρό Νησί με τεράστια συνδρομή, σε όλα τα επίπεδα, στην προσπάθεια της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Αυτή η συνδρομή είναι σε γενικές γραμμές σε κάποιους γνωστή, σ’ άλλους λιγότερο. Λίγοι είναι όμως αυτοί που την γνωρίζουν με ουσιαστικό τρόπο και στις πραγματικές της διαστάσεις. Μοιάζει να την κάλυψε και αυτή, η αχλή του θρύλου που σκέπασε τα γεγονότα του ‘21. Και ο μύθος, όσο χρήσιμο εργαλείο μπορεί να αποδειχθεί για την συλλογική συνείδηση άλλο τόσο εύκολα μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην κριτική ματιά και αξιολόγηση, που με την σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Τρεις είναι οι στόχοι του Δήμου μας, με την ευκαιρία της επετείου της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση:

Πρώτον να κάνει ευρέως γνωστή, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τη μεγάλη συνεισφορά της Ύδρας σε αυτόν τον Αγώνα Ανεξαρτησίας.

Δεύτερον, να βοηθήσει τη νέα γενιά να ανακαλύψει και να κατανοήσει την μοναδική ιστορία της Ύδρας. Τις γεμάτες μεγαλείο και ηρωισμό στιγμές της αλλά και τα λάθη της. Μια ιστορία που είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους φυσικούς της κληρονόμους, να σκεφτούν κριτικά, να κατανοήσουν και να βγάλουν συμπεράσματα πάνω σε ένα παρελθόν που τους αφορά.

Και τρίτον, όχι μόνο να παρουσιάσει την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική πορεία του Νησιού μας μέχρι σήμερα, αλλά να προσπαθήσουμε να δούμε την Ύδρα μας με όρους και στοχεύσεις που αφορούν το μέλλον της.

 • Τον ίδιο μήνα σφραγίστηκε και η αδελφοποίηση των νήσων Ύδρας, Σπετσών και Ψαρών. Τι σημαίνει αυτή η αδελφοποίηση για το δικό σας Δήμο και τι για τους άλλους δύο Δήμους;

Η αδελφοποίηση αυτή συνιστά μια άκρως συμβολική κίνηση. Στέλνει το μήνυμα σε όλους ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι ακόμα και λίγοι μπορούν να καταφέρουν πολλά. Αυτό μας έδειξαν οι πρόγονοι μας Υδραίοι, Σπετσιώτες και Ψαριανοί. Με τα πρώην σιτοκάραβα τους αντιμετώπισαν με επιτυχία τον οργανωμένο Τούρκο-Αιγυπτιακό στόλο βάζοντας με τον δικό τους μοναδικό τρόπο την σφραγίδα τους στην επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης.

 • Θα πραγματοποιηθούν και κοινά προγράμματα εκδηλώσεων;

Ναι, αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός της αδελφοποίησης. Για τον λόγο αυτό μάλιστα έχει συσταθεί και μια διανησιωτική επιτροπή η οποία θα αναλάβει την κατάρτιση του προγράμματος και τον συντονισμό των εκδηλώσεων.

 • Πότε θα ανακοινωθούν επίσημα οι κοινές αυτές εκδηλώσεις;

Αν οι εξελίξεις της πανδημίας το επιτρέψουν στις 20 Μαΐου με την επίσημη τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.

 •  Γιατί κατά τη γνώμη σας αξίζει να επισκεφτεί κάποιος ειδικά φέτος την Ύδρα;

Για να μάθει για την ιστορία της, να απολαύσει το Νησί χωρίς αυτοκίνητο και μοτοποδήλατα, να θαυμάσει τη φυσική και αρχιτεκτονική του ομορφιά, να παρακολουθήσει και να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις μας και βέβαια να κολυμπήσει στα καταγάλανα νερά του και να περπατήσει στα γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια του.

 • Θα παρουσιαστεί και στο εξωτερικό το πρόγραμμα εκδηλώσεών σας, ώστε να προσελκύσετε περισσότερο τουρισμό;

Βέβαια. Στόχος μας όμως δεν είναι μόνο η προσέλκυση τουρισμού αλλά και να καταστήσουμε ευρέως γνωστή τη μεγάλη ιστορία ενός μικρού Νησιού, οι κάτοικοι του οποίου δεν δίστασαν να θυσιάσουν όχι μόνο τις περιουσίες τους αλλά και τα ίδια τους τα παιδιά για την Ελευθερία της Πατρίδας μας.  

 • Τι μήνυμα έχετε ως Δήμαρχος της Ύδρας να απευθύνετε στον Απόδημο Ελληνισμό;

Η Ύδρα μαζί με όλους τους Έλληνες γιορτάζει 200 χρόνια ελεύθερου εθνικού βίου. Είναι μια γιορτή για την Ελλάδα. Σας περιμένουμε στο Νησί μας να συνεορτάσουμε όλοι μαζί, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να μιλήσουμε για το μέλλον μας.

 

Σας ευχαριστώ πολύ!!!

menoumespitilogo